fbpx
gyereknap könyvek 2022

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Gyereknapi könyvajánló nagy gyerekeknek. Így segítsd, hogy a fenntarthatóság útjára lépjen

Elhatároztad, hogy szeretnél fenntarthatóbb módon élni és étkezni, de nem tudod hogyan vágj bele? Szeretnéd, ha a kicsi vagy nagy gyereked is tanulna erről valamit, de fogalmad sincs, hogyan beszélgethetnétek róla? Megnyugtathat a dolog, hogy nem vagy egyedül. Hogyan tudod minimalizálni az otthoni hulladékot? Milyen recepteket ajánlanak a legjobb hazai termelők? Mi az és hogyan lehetsz flexitáriánus? Hogyan lehet etikus egy sütemény? Könyveket válogattunk össze, amelyek együtt már sokat segíthetnek elindulni a fenntartható élet útján kis és nagy gyerekeknek egyaránt.

ki mint vet könyv gyereknap

Ki mint vet, azt eszi

Kárai Dávid Ki mint vet című könyve nem pusztán szakácskönyv, hanem egy fantasztikus olvasmány. Nem csak recepteket kínál, hanem egy olyan szemléletmódot mutat be, ami elengedhetetlen a fenntarthatóság szempontjából, és ami nagyban segít minket abban, hogy máshogy lássuk a világot. Benne a fogyasztást és az élelmiszer szerepét is.

Kárai Dávid több éven keresztül kutatta fel azokat a hazai termelőket, akik kiemelkedőek a szakmájukban és fenntartható szellemiségben próbálnak gazdálkodni. 75 recepten keresztül nem csak az ő történetüket meséli el, hanem számos ötletet ad az értékes alapanyagok kreatív felhasználására is. A bemutatott termelőkről már többször írtunk mi is a Tudatos vásárló oldalán. Szerepel köztük például az Élő bolygó gazdaság, a Szorgos gazda, vagy éppen a YouTyúk igen leleményes koncepciója, amelynek keretében a városi emberek tyúkot bérelhetnek, a tojásokat pedig átvevőpontokon kapjánk meg a gazdáktól. De feltűnnek a könyvben a Tekeresvölgyi családi birtok sajtjai vagy éppen a Garat Malom fantasztikus lisztjei is.

A könyv ezeknek a termelőknek a történetét meséli el, hiszen a szerző nem titkolja, hogy őt is az egyik gazdaság, a Bálint kert indította el a változás útján. Mint írja, az ő munkájuk nyitotta fel a szemét a termelői munka jelentőségére. Bálinték egyébként a Fény utcai piacon árulnak, így szombatonként a fővárosiak is megismerkedhetnek velük.

fairtrade applikáció csokiMár bio, vegán, fairtrade és pálmaolajmentes élelmiszerekre is tudsz szűrni az ingyenes Tudatos Vásárló mobil applikáción!

Ezen a könyvön keresztül mindenki megérti, mekkora elhivatottság, energia és erő kell ahhoz, hogy valaki tényleg fenntartható módon, a bolygót és az alapanyagokat tisztelve gazdálkodjon. Emellett persze mindig jó minőséget adjon ki a kezükből. Dávid aztán konkrétan a kistermelők termékeihez igazított recepteket is kínál. Aki szeretne hasonló történeteket olvasni, az mindenképpen vegye meg ezt a könyvet, hiszen sokat tanulhat belőle.

Az elég jó konyha könyv gyereknap

Mik lehetnek a magyar superfoodok?

Hasonló szemléletben készült Bertényi Gábor és Nemes Nóra Az elég jó konyha című könyve, ami az Utak és receptek a fenntartható gasztronómiához alcímet viseli. A szerzőpáros leginkább azt mutatja be, hogy a rohanó városi életmódhoz igazodva hogyan tudunk mégis fenntartható módon étkezni. Hogyan lehet egy közel kétmilliós város közepén figyelni a fenntartható étkezésre, a szezonalitásra és a lokalitásra.

Bemutatják például, hogy a felkapott, messziről érkező zöldségek helyett mik lehetnek a magyar superfoodok. Aztán hogy hol érdemes piacra járni, hogyan működnek a zöldség és a faluközösségek, valamint hosszan írnak arról is, hogy a mai civilizációs keretek között egyáltalán mennyi húst érdemes fogyasztani, mire figyeljünk húsvásárlásnál és hogyan őrizzük meg az ételeink sokszínűségét. Rengeteg olyan ételt és receptet is bemutatnak, melyekkel remekül kiválthatjuk étkezésünkben a húst, és egy egész fejezetet kap a fermentálás, savanyítás eljárása is.

Természetesen szuper recepteket is kínálnak a könyvben, méghozzá évszakokra lebontva.  Bemutatják, mik azok a magyar superfoodok, hogyan lehetne zöldebb a vendéglátás, kik azok a Felelős gasztrohősök,  de még azt is, hogy hol szerezzünk vetőmagot és palántát, ha mi is városi kertészkedésre adnánk a fejünket. Már ebből a felsorolásból is látszik, milyen sokat tehetünk annak érdekében, hogy kicsit önállósítsuk magunkat az előre csomagolt bolti termékektől, még akár a nagyváros közepén is, és megtermeljünk otthon magunknak néhány zöldséget. Akár egy kicsi balkon is csodákra képes, és az agglomerációs kert sem csak arra való, hogy mindig gyönyörűen le legyen vágva a fű.

A legjobb hulladék a nulla hulladék

Természetesen, mint sok minden más, az etikus étkezés is otthon kezdődik. Ebbe nem csak az alapanyagok helyes megválasztása tartozik bele, de az is, hogy étkezésünk során mennyi hulladékot termelünk. Bár ez közhelynek hangzik, de valójában nagyon ritkán tudunk figyelni arra, hogy tényleg ne vásároljunk előre csomagolt terméket, és minél kevesebb hulladékkal ússzuk meg az étkezést.

Zero waste otthon könyv gyereknap

Bea Johnson tulajdonképpen a hulladékmentes életmód koronázatlan királynője, aki nagyon sok embernek segített már a zero waste életmód kialakításában. Éppen ezért is ajánljuk Zero waste otthon című könyvét azoknak, akiknek még esetleg nincs meg. A szerző egyébként könyvében őszintén bevallja, hogy neki sem volt könnyű ez az út, ezért osztja meg a tapasztalatait másokkal, hogy nekünk már egyszerűbb legyen hulladékmentessé alakítani az otthoni háztartást és étkezésünket.

A könyv a teljes háztartást körbejárba, Johnsonnak mindenre van tippje, és az évek alatt saját bevallása szerint mára eljutott odáig, hogy a teljes éves hulladék mennyisége elfér egy befőttes üvegben. Néha mondjuk egészen meredek tanácsokat ad, amit nem biztos, hogy mindenki meg tud fogadni, de az biztos, hogy ő már évek óta azt vallja, hogy ne vegyünk semmit becsomagolva! 2013-ban, amikor a könyv megjelent, még az is furcsának tűnt, hogy ne tegyük feltétlenül nejlonzacskóba a vásárolt pékárut, hogy legyen nálunk doboz ha a piacon vagy a hentesnél vásárolunk, vagy hogy járjunk csomagolásmentes boltba.

Sokan gondolták ötleteit elrugasztkodottnak és képtelennek, de az idő bebizonyította, hogy sok minden valóban működik. Nyilván az ember nem áll neki otthon papírt készíteni, hogy arra nyomtasson, de ilyen radikális szemléletformálók szükségesek ahhoz, hogy a változás útjára lépjünk.

dobd ki a szemetesed könyv

Bea Johnson mindeközben végig hangsúlyozza, hogy a zero waste szemlélettel nem csak a bolygó jár jól, hanem a pénztárcánk is, hiszen sokkal olcsóbban kijövünk, ha nem a csomagolásért fizetünk feleslegesen. Ráadásul közben észrevétlenül elkezdünk egészségesebben étkezni.

Az előbb említett könyvnek magyar megfelelője Tóth Andi Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyve. Ez azért nagyon jó választás, mert kifejezetten a magyar viszonyokat mutatja be, és szerző egy hozzánk hasonló életmód mellett próbál meg hulladékmentesen élni és étkezni. Nagyon sok trükköt és tapasztalatot ad a konyha terén is, ráadásul külön kitér a gyerekes háztartásokra.Nagyon szeretjük, hogy nem támaszt mindenkivel szemben teljesíthetetlen elvárásokat, hiszen tanácsait három szintre, – kezdő, haladó, és szuper haladó, – osztja.

Így legyél flexitáriánus!

flexitáriánus étrend könyvEgy ideje már hódít a  flexitáriánus étrend, ami azt vallja, hogy nem kell azonnal minden állati eredetű táplálékot kizárni az étkezésünkben. Hiszen az valószínűleg úgysem fog sikerülni, és a kudarc miatt könnyen lehet, hogy többet meg sem kíséreljük a növényi táplálkozást. Ha úgy érezzük, nem tudunk teljesen lemondani a húsról és a tejtermékekről, de szeretnénk egészségesebben és nem utolsó sorban etikusabban táplálkozni, akkor nagy segítség lehet a flexitáriánus étrend. Ez ugyanis alapvetően növényi alapú táplálkozást takar, amibe rugalmasan beilleszthetők az állati eredetű termékek is.

Ebben segít a Flexitáriánus étrend című könyv, amiben hallal, hússal és tejtermékekkel kiegészíthető növényi alapú receptek szerepelnek. Azoknak is nagy segítség ez a könyv akik adott esetben vegetáriánusokkal élnek együtt, és a vega recepteket szeretnék néha hallal vagy hússal felturbózni maguknak. A könyv 100 receptet tartalmaz és sok ötletet ad ahhoz, hogy minél több növényi alapanyagot használjunk az étkezésünkben

2+1 kicsiknek:

Az etikus étkezés alapjai gyerekeknek

Pavlova kisasszony és a dobostorta könyvekA kisebb gyerekeknek is szeretnénk két étkezéssel kapcsolatos könyvet ajánlani. Kalas Györgyinek éppen most jelent meg a második olyan könyve, amelyben ételekről mesél gyerekeknek ismeretterjesztő, de mégis izgalmas formában.

Tavaly debütált a Sandwich grófja és a nápolyi pizza című könyv, amiben a gyerekek kedvenc ételeinek történetét mutatja be a szerző. Már ebben is nagyon sok történelmi és földrajzi tényt csempészett bele, hogy ne csak meséljen a gyerekeknek, hanem tanítsa is őket.

Ennek a könyvnek a folytatása a most megjelent Pavlova kisasszony és a dobostorta, ami az édességek és a sütemények történetét járja körül, külön fejezetet szentelve minden alapanyagnak. Így hosszasan értekezik arról, hogyan készül a méz, hogyan jött rá az emberiség arra, hogy nádból cukrot lehet gyártani, hogyan készül a vaj és a liszt, vagy éppen mióta eszünk tojást.

Bár ez nem egy kifejezetten etikus fogyasztásra oktató könyv, de a szerző nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megismerjék az alapanyagok eredetét, hiszen ez nagyban elősegíti a tudatos étkezést. A szerző ebbe a könyvbe is igen ügyesen csempészi bele az erre vonatkozó információkat. A tojás fejezetben például külön kitér arra, mit is jelentenek a tojás héjára nyomtatott számok, és miért is fontos, hogy az állatokat megfelelő körülmények között tartsuk. A csokoládés sütemények kapcsán pedig egy egész nagy oldalt kapott az etikus forrásból származó kakó fontossága. A gyerekek így megtudhatják, hogy milyen messziről érkezik csokoládéhoz használt kakaó, és milyen munkakörülmények között dolgoznak azok, akik nap mint nap előteremtik ezt a finom alapanyagot. Amiről természetesen az is kiderül, hogy fán nő, és milyen hosszú utat tesz meg, amíg csoki lesz belőle.

márkó bácsi kertje könyvSzintén a Pagony kiadó gondozásában jelent meg Agócs Írisz mesekönyve a Márkó bácsi kertje, ami első része a Mici megmenti a világot sorozatnak. A könyv nagy vállalása, hogy a kertészkedést vonzóvá tegye a gyerekek számára. Azt mutatja be, mennyi mindent meg tudunk termelni magunknak is otthon, és a kertben tulajdonképpen minden apró kis élőlénynek nagyon fontos szerepe van. A könyv hangsúlyozza a fenntarthatóság és a környezet védelmének fontosságát, mindezt egy kislány szemén keresztül olyan formában, hogy az óvodás korosztály is megértse és kedvet kapjon egy kis kertészkedéshez.

A szerző saját rajzai ráadásul még vonzóbbá teszik a könyvet, ami remek példája annak, hogy humoros formában, nem szájbarágósan is fel lehet hívni a gyerekek figyelmét a fenntarthatóság a környezetvédelem fontosságára.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ökokör háztartászöldítés ofof

Ez a cikk és az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical – OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás