fbpx
youtyúk kapirgálós tyúk

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

YouTyúk: bérelj tyúkot a fővárosból! – interjú az alapítóval, Balogh Ákossal

Emlékszel még, milyen volt a nagyi tyúkudvarából a tojás? Na, a YouTyúk pont olyat szállít kéthetente, ha tőlük rendelsz. Az ötlet pofon egyszerű, a vevők imádják: gyógyszer és szintetikusanyag-mentes tojások szabadtartású tyúkoktól, a fővárosiak serpenyőjébe. Az alapító-tulajdonost, Balogh Ákost kérdeztük a motivációról az indulásról és a tervekről. 

Gépészmérnökként dolgozott, de rájött, hogy az emberek fontosabbak számára, mint a gépek. Balogh Ákos lakóhelyén, a Veszprém megyei faluban és máshol is szembesült azzal, hogy a vidéki kis családi gazdaságok nem tudnak labdába rúgni a sokhektáros gazdaságok mellett, nehezen élnek meg a gazdálkodásból. Úgy látta, egy olyan lehetőséget kell teremteni, ahol a tudatos vásárlók találkozhatnak azokkal a gazdákkal, akik minőségi, megbízható termékeket kínálnak. 2014-ben megalapította a YouTyúk webáruházat, ami szabadtartásból származó, garantáltan gyógyszer és szintetikusanyag-mentes tojással látja el a budapestieket.

Hogyan indultatok?

Fél évre volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a termelőket, felmérjük a piacot, beszerezzük a szükséges engedélyeket. Olyan termelőket kerestünk, akik hagyományosan szabadon tartják a tyúkokat, és igazi tanyasi tojást kínálnak. Nálunk van egy plusz fogyasztói élmény: a vásárlók kibérlik a tyúkokat, ezzel biztosítják a számukra szükséges tojásmennyiséget. Viccesen mondhatom azt is, a tőlünk vásárló családok elmondhatják magukról: van 2 tyúkjuk a Balaton-felvidéken.

Sosem volt hatalmas marketing gépezetünk, szájról-szájra terjedt a hírünk, és lassacskán egyre többen tudtak rólunk. Szépen, lassan, de biztosan fejlődünk. De csak így lehet, mert különben elszakadnánk a természetességtől.

Miért pont a tojásra esett a választás?

Mert a tojás egy olyan termék, amire szinte minden embernek szüksége van, gyakran vásároljuk és fogyasztjuk. Emellett az is fontos szempont volt, hogy ennek a terméknek viszonylag egyszerű a szabályozása. Bár a nagyon közeli jövőben kolbászt is árulunk majd, a YouTyúk alapvetően egytermékes webáruház. A lényeg, hogy nem akartam, hogy a termelő jöjjön és hozza az árut, mert neki nem az a dolga, hogy ott álljon a VIII. kerületben és várja a vevőket. A YouTyúk leveszi ezt a terhet a válláról és a vevőnek sem kell azzal foglalkoznia, hogy azt kutatja, honnan fog jó tojáshoz jutni. Egyelőre csak Budapesten van átvételi lehetőség, és ez egy jó darabig így is marad.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

Mit lehet tudni a tojásokról és a termelőkről?

Termelőink kizárólag vidéki, magyar, hatóságilag ellenőrzött gazdálkodók, akik szabadon tartják a tyúkokat és csakis természetes takarmánnyal táplálják őket. Ezek a tojások garantáltan gyógyszer és szintetikusanyag-mentesek, pont olyanok, mint hajdanán a vidéki nagymamánál.

Céges megrendelők

A Youtyúk nagyobb megrendelőkkel is kapcsolatban áll – mintegy 14 helyre szállítanak rendszeresen tojást, köztük a Szamos Cukrászdának és a Le Meridien szállodának. A FourBites Catering is rendszeresen a YouTyúktól szerzi be a termékeihez használt tojást, mondja Pólya Berni az egyik alapító: „A Felelős Gasztrohős egyik rendezvényén találkoztam velük, nagyon szimpatikusak voltak. Kipróbáltuk és azóta tőlük rendelünk, nemcsak a cégnek, hanem a családnak is. A nagykerből származó ketreces tojás után igazi minőségi ugrás volt ezeket a tojásokat használni. Árban ugyan kicsit magasabb, de megéri, mert jó érzés tudni, hogy kis családi gazdaságokat támogatok a pénzemmel, és a termékeink is jobbak lesznek ezektől a tojásoktól.”

Hogyan lehet igénybe venni a szolgáltatást?

Nálunk foglalási ciklusok vannak, minimum egy hónapra kell foglalni, ha valaki YouTyúk tojást szeretne. A honlapon lehet gazdát választani és tyúkot foglalni. Ha heti 10 tojást szeretnél kapni, akkor 2 tyúkot kell bérelned, mert egy tyúk kb. 5db tojást tojik hetente. A bérléssel biztosítod a gazda számára, hogy biztonsággal tarthatja az állatokat, cserébe megkapod a tyúkok friss tojásait.

Laci és Virág, a család, nameg a tyúkok Nagyberényben

Egy tojás 38 forintba kerül, a 4 hétre heti tízzel számolva összesen 1520 forint. A két tyúk bérlése 1300 forint egy hónapra (2*650), tehát 40 tojást 2820 forintért kapsz egy hónapra számolva.

Jelenleg 18 átvételi helyünk van Budapesten, a foglalásnál azt is meg kell adni, hova kéred a tojásokat. Az átvevő pontok között van zöldségüzlet, borbolt, színház és barkácsbolt is. Fizetni rendeléskor bankkártyával a weboldalon lehet.

A tervezésnél fontos, hogy nem hetente, hanem kéthetente szállítunk. A szállításban nincs köztes pont, a gazdától rögtön a vevőhöz kerül a tojás. Szeretjük, ha a gazda egy darabig elhozza, ahol átvesszük tőle, és továbbítjuk az átvevőpontoknak. Az átvételre három napja van a vevőknek a kiszállítást követően.

Hány gazdával álltok kapcsolatban?

A honlapon jelenleg három gazda közül lehet választani, de éppen most frissítjük a választékot, hamarosan több új gazda is lesz a kínálatban.

A Rácz-család

Rácz család: “3-4 éve vagyunk kapcsolatban a YouTyúkkal, előtte csak annyi tyúkunk volt, amennyi a családot ellátta tojással. Ákost egy rádióinterjúban hallottuk először, ekkor merült fel bennünk, hogy mi lenne, ha mi is beszállítók lennénk. Ma már 550 tyúkunk van, akik napközben szabadon kapirgálnak, csak estére csukjuk be őket. Nekünk nagyon bevált ez a működés, örülünk, hogy csatlakoztunk”

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Nagyon szeretném a jövőben jobban bemutatni a termelőket. Most frissítjük a rendszert, a tojás mellett új áruk is lesznek. A Balaton környékéről kolbász, befőttek, lekvárok, szörpök, zöldségkrémek. Ez várhatóan május végére elindul. Szeretnénk növekedni, de van egy határ, “multivá” sosem szeretnénk válni. Vendéglátóhelyeknek is szállítunk, amire büszke vagyok, mert erre a piacra elég nehéz bekerülni.

Azt tapasztalom, még mindig nagyon sok ember fejében nincs benne, hogy minden egyes vásárlásunk egy döntés is, aminek nagy ereje van, sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ahová leteszed a voksod, azt támogatod, így egyáltalán nem mindegy, kitől vásárolsz.

Mi a vidéki kis családi gazdaságokat szeretnénk a webshoppal támogatni. Mindenki csak arról beszél, hogy a termék, a gazdaság legyen fenntartható, de ennek nem sok értelme van akkor, ha maga a társadalom nem az. Mi úgy szeretnénk dolgozni, hogy a munkánkkal támogassuk a vidéki családok megélhetését, növeljük az esélyeiket, így a YouTyúk társadalmilag is fenntartható vállalkozás.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás