| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Görögdinnye
Ha a perzselő napsütésben megszomjazunk, kanyarítsunk egy hűs görögdinnyeszeletet – nemcsak szomjunkat oltja, de egészséges is! Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. A tökfélék családjába tartozó gyümölcsöt júliustól szeptember elejéig fogyasztjuk. Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!
Természetes és mesés vizes palack
- A középkori utazók vízforrásként cipelték magukkal.
- Botanikai értelemben a termése zöldségnek tekintendő.
- A kocka alakúra formázott dinnyéket speciális edényben termesztik. Növekedés során a dinnye felveszi az edény alakját. A speciális figyelmet igénylő termesztés miatt a kockadinnyék ára legalább duplája a hagyományosénak.
- Jelenleg több mint 1200 fajta van termesztésben.
- Ha vendégségbe megyünk Kínában vagy Japánban, illendő dolog görögdinnyét vinni a házigazdának.
A görögdinnye őse ma is megterem vadon az afrikai Kalahári-sivatagban. Magas pektintartalma miatt Zimbabwe területén ma is felhasználják lekvárkészítéshez. Legfontosabb erénye azonban a rendkívül magas víztartalom: Afrika egyes vízhiányos részein kifejezetten vízforrásként termesztik.
Feljegyzések szerint egy menekülésben levő katona csak görögdinnyéhez jutott hozzá és másfél hónapig életben maradt. Ez a történet hasonlít a vietnami legendához, amelyben egy hat hónapig száműzetésben levő herceg számára egy madár a csőréből ejt ki egy görögdinnyemagot. A gondozott növény termést hozott, így a herceg túlélte a veszélyes időszakot.
Az egyiptomi sírkamrákban talált görögdinnyemag-leletek nyomán a tudósok arra következtetnek, hogy a növényt már a fáraók korában is termesztették.
Az Egyiptomi Birodalom idején a görögdinnyét Kínában termesztették, ahova valószínűleg kereskedelmi útvonalakon jutott el, mivel Ázsiában vadon nem él meg. Hamar népszerű lett Kis-Ázsiában, Oroszországban és a Közel-Kelet melegebb országaiban is. Európába a mórok közvetítésével került a XIII. században.
A XVI-XVII. századi Európában már sokféle fajtát termesztettek. Volt sárga, fehér és piros belű; foltos magvú; fehér, piros, barna, zöld és fekete magvú.
Mitől egészséges?!
✓ Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. Sok benne az A-, B1-, B6- és C-vitamin.
✓ Antioxidáns vegyületei a béta-karotin és a likopin. Ezek mennyisége a szobahőmérsékleten történő tárolással egyenes arányban nő. A béta-karotin védi a sejteket a káros mutációktól. A likopin csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, enyhíti az ízületi gyulladásos, reumatikus tüneteket.
✓ Fogyasztása hatékonyan előz meg egyes szívbetegségeket, az asztma tüneteit.
✓ A görögdinnyében jelentős mennyiségben fordulnak elő a következő ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, fluor, szelén.
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
- A frissen szedett dinnye méretéhez képest nagy, a héj kissé fényes, a kocsány még nem száradt el.
- A görögdinnye alján látható világos, sárgás folt azt jelenti, hogy a dinnye a termőföldön, az indán érett be.
- A félbevágott dinnyén nézzük meg a magokat: legyenek sötétek, foltmentesek.
- Hűtőszekrényben tároljuk. Csomagoljuk be, különben könnyen átveszi más ételek illatát.
Hogyan használjuk fel?
A görögdinnye felkockázott húsa gyakran kerül gyümölcssalátába. Sőt, magából a dinnyéből is készíthetünk egy éles késsel és némi kézügyességgel gyümölcsös kosarat.
A szeletekre vágott húst keményítővel készült könnyű palacsintatésztában kisüthetjük.
A magvak nyersen is ehetőek, de meg is pörkölhetjük, mint a tökmagot.
Héját lekvárkészítéshez használhatjuk.
Az apró, már be nem érő termésekből savanyúságot készíthetünk.
Kóstoljuk meg sós, pl. fetás vagy épp kecskasajtos salátában!
5 elemes recept
Görögdinnye kecskesajttal, bazsalikommal
Hozzávalók 2 személyre
- görögdinnye
- kecskesajt
- hidegen sajtolt, jó minőségű olívaolaj
- 1 mokkáskanál sópehely
- bazsalikom (lila bazsalikommal szerintem még finomabb)
Elkészítés
- Vágjuk falatnyi darabokra a görögdinnyét.
- Szeleteljük fel a kecskesajtot.
- Rendezzük el egy tányéron mindkettőt.
- Szórjuk meg egy kevés sópehellyel.
- Öntsük le olívaolajjal, és szórjuk meg bazsalikommal.
- Azonnal fogyasztható, de elvihetjük magunkkal a vízpartra vagy egy kerti partira is.
Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.
Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.
További receptek
Görögdinnye leves (hűsítő, sós leves 6 személyre)
Hozzávalók
- 1 Ek olaj
- 1 vöröshagyma, felkarikázva
- 250 g cékla, kockára vágva
- 1 l víz (zöldségleves alaplé)
- só
- egy fél görögdinnye, kockára vágva
Elkészítés
- Olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a céklát. Kis lángon, sűrű kevergetés közben adagoljuk bele a vizet, sózzuk ízlés szerint és főzzük puhára.
- Tegyünk félre néhány cékladarabot. Adjuk a leveshez a dinnyét, és merülő mixerrel pürésítsük durvára. Tegyük vissza a félretett céklát.
- Tálalás előtt legalább 4 órán át pihentessük. Mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Lilahagymás dinnyesaláta (friss ízű nyári saláta)
Hozzávalók
- 1 kisebb hagyma
- 150 g málna
- 2 Ek málnaecet
- 2 tk méz
- 2 Ek olívaolaj
- 2 lilahagyma
- 1 csokor rukkola
- 1/3 görögdinnye
- só, petrezselyemlevél
Elkészítés
- Keverőtálban készítsük el a mártást és keverjük bele a hosszúkás szeletekre vágott zöldségeket.
- Rövid pihentetés után tálalhatjuk.
Termesztési tanácsok
A görögdinnye meleg, napsütéses helyet igényel. Az árnyékot nem viseli el. Fagyérzékeny, ezért májusban vessük illetve palántázzuk.
Kedveli a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt, de a komposzttal feljavított laza homokon is megterem. Viszonylag jól tűri a szárazságot, legfeljebb komoly aszály esetén kell öntözni.
Nagy helyigénye van, legalább 1-1,5 négyzetméteres területet számítsuk egy bokorra. Ha kiválasztottuk a területet, tél végén dolgozzunk be lebomlott komposztot vagy érett trágyát a leendő dinnyeföldbe.
Palántázás előtt ismét ássuk fel, és mulcsozzuk a talajt. A mulcsozás megőrzi a nedvességet, visszaszorítja a gyomokat, folyamatos bomlásával újabb tápanyagokat juttat a gyökerekhez.
A szedés időpontja akkor jött el, amikor az alsó fehér folt krémes, sárga színű lett.
Nedves nyarakon, különösen hűvös éjszakák esetén a leveleit könnyen megtámadják a gombás betegségek (lisztharmat; illetve a didimellás és kolletotrichumos levélbetegség). Megelőzésként ne telepítsük önmaga és más kabakosok (tökfélék) után.
Állati kártevők közül a levéltetvekre lehet számítani, amelyek természetes ellenségei könnyen megtalálják élőhelyüket a változatosan kialakított, gyógynövényekkel és bokrokkal tűzdelt kertben.
Képek: 5 Elemes Étrend/Unsplash