fbpx
görögdinnye gyümölcs

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Görögdinnye

Ha a perzselő napsütésben megszomjazunk, kanyarítsunk egy hűs görögdinnyeszeletet – nemcsak szomjunkat oltja, de egészséges is! Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. A tökfélék családjába tartozó gyümölcsöt júliustól szeptember elejéig fogyasztjuk. Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

Természetes és mesés vizes palack

  • A középkori utazók vízforrásként cipelték magukkal.
  • Botanikai értelemben a termése zöldségnek tekintendő.
  • A kocka alakúra formázott dinnyéket speciális edényben termesztik. Növekedés során a dinnye felveszi az edény alakját. A speciális figyelmet igénylő termesztés miatt a kockadinnyék ára legalább duplája a hagyományosénak.
  • Jelenleg több mint 1200 fajta van termesztésben.
  • Ha vendégségbe megyünk Kínában vagy Japánban, illendő dolog görögdinnyét vinni a házigazdának.

A görögdinnye őse ma is megterem vadon az afrikai Kalahári-sivatagban. Magas pektintartalma miatt Zimbabwe területén ma is felhasználják lekvárkészítéshez. Legfontosabb erénye azonban a rendkívül magas víztartalom: Afrika egyes vízhiányos részein kifejezetten vízforrásként termesztik.

Feljegyzések szerint egy menekülésben levő katona csak görögdinnyéhez jutott hozzá és másfél hónapig életben maradt. Ez a történet hasonlít a vietnami legendához, amelyben egy hat hónapig száműzetésben levő herceg számára egy madár a csőréből ejt ki egy görögdinnyemagot. A gondozott növény termést hozott, így a herceg túlélte a veszélyes időszakot.

Az egyiptomi sírkamrákban talált görögdinnyemag-leletek nyomán a tudósok arra következtetnek, hogy a növényt már a fáraók korában is termesztették.

Az Egyiptomi Birodalom idején a görögdinnyét Kínában termesztették, ahova valószínűleg kereskedelmi útvonalakon jutott el, mivel Ázsiában vadon nem él meg. Hamar népszerű lett Kis-Ázsiában, Oroszországban és a Közel-Kelet melegebb országaiban is. Európába a mórok közvetítésével került a XIII. században.

 

A XVI-XVII. századi Európában már sokféle fajtát termesztettek. Volt sárga, fehér és piros belű; foltos magvú; fehér, piros, barna, zöld és fekete magvú.

Idénynövény adatbázis

Mitől egészséges?!

✓ Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. Sok benne az A-, B1-, B6- és C-vitamin.

✓ Antioxidáns vegyületei a béta-karotin és a likopin. Ezek mennyisége a szobahőmérsékleten történő tárolással egyenes arányban nő. A béta-karotin védi a sejteket a káros mutációktól. A likopin csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, enyhíti az ízületi gyulladásos, reumatikus tüneteket.

✓ Fogyasztása hatékonyan előz meg egyes szívbetegségeket, az asztma tüneteit.

✓ A görögdinnyében jelentős mennyiségben fordulnak elő a következő ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, fluor, szelén.

görögdinnye egész piac

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • A frissen szedett dinnye méretéhez képest nagy, a héj kissé fényes, a kocsány még nem száradt el.
  • A görögdinnye alján látható világos, sárgás folt azt jelenti, hogy a dinnye a termőföldön, az indán érett be.
  • A félbevágott dinnyén nézzük meg a magokat: legyenek sötétek, foltmentesek.
  • Hűtőszekrényben tároljuk. Csomagoljuk be, különben könnyen átveszi más ételek illatát.

Hogyan használjuk fel?

A görögdinnye felkockázott húsa gyakran kerül gyümölcssalátába. Sőt, magából a dinnyéből is készíthetünk egy éles késsel és némi kézügyességgel gyümölcsös kosarat.

A szeletekre vágott húst keményítővel készült könnyű palacsintatésztában kisüthetjük.

A magvak nyersen is ehetőek, de meg is pörkölhetjük, mint a tökmagot.

Héját lekvárkészítéshez használhatjuk.

Az apró, már be nem érő termésekből savanyúságot készíthetünk.

Kóstoljuk meg sós, pl. fetás vagy épp kecskasajtos salátában!

görögdinnye saláta kecskesajttal recept

5 elemes recept

Görögdinnye kecskesajttal, bazsalikommal

Hozzávalók 2 személyre

  • görögdinnye
  • kecskesajt
  • hidegen sajtolt, jó minőségű olívaolaj
  • 1 mokkáskanál sópehely
  • bazsalikom (lila bazsalikommal szerintem még finomabb)

Elkészítés

  1. Vágjuk falatnyi darabokra a görögdinnyét.
  2. Szeleteljük fel a kecskesajtot.
  3. Rendezzük el egy tányéron mindkettőt.
  4. Szórjuk meg egy kevés sópehellyel.
  5. Öntsük le olívaolajjal, és szórjuk meg bazsalikommal.
  6. Azonnal fogyasztható, de elvihetjük magunkkal a vízpartra vagy egy kerti partira is.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Görögdinnye leves  (hűsítő, sós leves 6 személyre)

Hozzávalók

  • 1 Ek olaj
  • 1 vöröshagyma, felkarikázva
  • 250 g cékla, kockára vágva
  • 1 l víz (zöldségleves alaplé)
  • egy fél görögdinnye, kockára vágva

Elkészítés

  1. Olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a céklát. Kis lángon, sűrű kevergetés közben adagoljuk bele a vizet, sózzuk ízlés szerint és főzzük puhára.
  2. Tegyünk félre néhány cékladarabot. Adjuk a leveshez a dinnyét, és merülő mixerrel pürésítsük durvára. Tegyük vissza a félretett céklát.
  3. Tálalás előtt legalább 4 órán át pihentessük. Mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Lilahagymás dinnyesaláta  (friss ízű nyári saláta)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keverőtálban készítsük el a mártást és keverjük bele a hosszúkás szeletekre vágott zöldségeket.
  2. Rövid pihentetés után tálalhatjuk.

Termesztési tanácsok

A görögdinnye meleg, napsütéses helyet igényel. Az árnyékot nem viseli el. Fagyérzékeny, ezért májusban vessük illetve palántázzuk.

Kedveli a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt, de a komposzttal feljavított laza homokon is megterem. Viszonylag jól tűri a szárazságot, legfeljebb komoly aszály esetén kell öntözni.

Nagy helyigénye van, legalább 1-1,5 négyzetméteres területet számítsuk egy bokorra. Ha kiválasztottuk a területet, tél végén dolgozzunk be lebomlott komposztot vagy érett trágyát a leendő dinnyeföldbe.

Palántázás előtt ismét ássuk fel, és mulcsozzuk a talajt. A mulcsozás megőrzi a nedvességet, visszaszorítja a gyomokat, folyamatos bomlásával újabb tápanyagokat juttat a gyökerekhez.

A szedés időpontja akkor jött el, amikor az alsó fehér folt krémes, sárga színű lett.

Nedves nyarakon, különösen hűvös éjszakák esetén a leveleit könnyen megtámadják a gombás betegségek (lisztharmat; illetve a didimellás és kolletotrichumos levélbetegség). Megelőzésként ne telepítsük önmaga és más kabakosok (tökfélék) után.

Állati kártevők közül a levéltetvekre lehet számítani, amelyek természetes ellenségei könnyen megtalálják élőhelyüket a változatosan kialakított, gyógynövényekkel és bokrokkal tűzdelt kertben.

Képek: 5 Elemes Étrend/Unsplash

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok