fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi fán terem? Málna

| Tudatos Vásárló

Ki ne szeretné az édes, de mégis kicsit savanykás gyümölcs mámorító ízét? Különösen igaz ez, ha az ember maga szedi, és azonnal meg is eszi a napérlelte finom gyümölcsöt.

„Nem tudja a bálna,
milyen jó a málna.
Ha tudná a bálna,
milyen jó a málna,
csak málnát za-bálna…”

(Devecseri Gábor: Állatkerti útmutató)
 

A málna (Rubus idaeus) igen értékes gyümölcs, mert viszonylag korán érik, amikor még kevés más gyümölcs terem. Jelentős mennyiségű cukrot, szerves savakat, C-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Hazánkban őshonos növénynek tekinthető.

 

Felhasználás

Mint idénygyümölcsöt érdemes a szezonjában bőségesen fogyasztani. Ilyenkor nyugodtan tarthatunk málnanapot, vagy egy-egy étkezést helyettesíthetünk vele. Alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. Aki érzékeny az apró magvakra, passzírozza át. Kisgyermekek étkezésében kétéves kortól ajánlott. A málna jól fagyasztható. Bár költséges egy fagyasztóláda üzemeltetése, mégis sokkal egészségesebb gyümölcshöz juthatunk ily módon, mintha jó sok cukorral órákig főznénk lekvárnak, szörpnek.

Jó tudni róla, hogy érzékeny, könnyen sérül és gyorsan romlik. Gyors és gondos szállítást igényel.

Gyümölcsén kívül a levelét is érdemes szedni és megszárítani. Szeder- és szamócalevéllel együtt ízletes teát készíthetünk belőle. A várandós kismamák is szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.

 

 

Receptek

Friss lekvár

Turmixoljunk össze rövid ideig néhány marék málnát ízlés szerinti mézzel. Hűtőben tárolva néhány napig eláll. Garantáltan tartósítószer-mentes!

 

Málnakrém- málna fagyi

Ha a málnát pürésítjük, és összekeverjük tejszínnel, fél órára fagyasztóba téve nagyon finom és egészséges fagyit kapunk. Rétegezzünk magas üvegpohárban váltakozva málnát és frissen felvert, mézzel ízesített tejszínhabot. Tetejét mentalevéllel díszíthetjük.

 

Termesztés

A málnanövény ún. félcserje. Ez azt jelenti, hogy a vesszői csak két évig élnek: az első évben kifejlődnek, a másodikban elágaznak, virágot fejlesztenek, és gyümölcsöt érlelnek, majd elszáradnak. Az elpusztult vesszőket (amelyeket a termés után azonnal, de legkésőbb tavasszal évről-évre ki kell metszeni) új sarjak pótolják. Mivel erdei (vadon termő) növényről van szó, akkor terem szépen, ha természetszerű körülmények között termesztik. Ellenkező esetben gyakran alakulnak ki betegségei.

 

Sövényként kerítés mellé ültethető, ill. kordonban nevelhető, azaz ha karók közé kifeszített dróthuzalra futtatjuk. Bokorbab vagy alacsony növekedésű borsó alá ültetésével biztosíthatjuk a talajtakarás egy részét, ezenkívül szalma, gyaluforgács is kerülhet mulcsként a tövek alá, amit gazdag terméssel viszonoz a málnánk.

 

[B.M.]

Kép [cc] marko

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek