| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Rukkola
A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsősorban saláták, kásák kiegészítőjeként használjuk. Ismerjük meg közelebbről a rukkolát! Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!
Érdekességek a múltjából
A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem. Galenus ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt”, nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe.
A Talmud hatásosnak találja szemfertőzések esetén.
A rómaiak magjait olívaolajban áztatták, és vágykeltőként fogyasztották. A történetíró Plinius korbácsütések esetére javasolta; szerinte ugyanis a rukkola annyira megerősíti a testet, hogy az komoly fájdalmakat is képes lesz
elviselni.
A növény virágai éjszaka illatoznak, ezért a régi babona az álnokság jelképének tartotta.
Legjelentősebb rukkolatermesztő országok: Franciaország, Egyiptom és Olaszország.
A gyógyító rukkola
✓ A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma.
✓ Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.
✓ Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.
✓ Csökkentheti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.
✓ A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.
Az ókori időkben külsőleg és belsőleg egyaránt – szeplők ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag megszüntetésére – használták. Szoptatós anyáknak tejszaporító főzetet készítettek belőle, használták bélférgek és köhögés ellen teaként és szirupként. Ehhez egyenlő mennyiségű rukkola virágot és levelet kell összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evőkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot.
A rukkola vásárlása és tárolása
- A rukkolát csokorba kötve vagy kilóra árusítják. Sötét, egyforma színű növényeket válasszunk. Kerüljük a sárga, fonnyadt, vagy sérült leveleket – ezek íze kellemetlen lehet. Olykor a sokkal csípősebb ízű vadon termő rukkolával is találkozhatunk a piacon.
- Hazaérve először is dobjuk komposztra az elfásodott szárakat. A leveleket alapos mosás után csepegtessük le vagy törölgessük szárazra.
- A megtisztított levelek ruhába tekerve akár egy hétig is elállnak a hűtőben.
- Tisztítás nélkül az eltarthatóság 3 napra csökken.
Rukkola a konyhában
A rukkola íze hasonlít a borséhoz, a mustáréhoz. Megfigyelések szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek.
Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz.
Más zöldségekkel vegyítve, olajban megpárolva tésztával, bulgurral is fogyaszthatjuk. Keverjük rizottóhoz. Párolás, dinsztelés után spenótot helyettesíthetünk rukkolával. Gyorsan elkészül belőle a leves is. Zsíros sajttal kiegészítve tehetjük pizzára.
5 elemes recept
Zöldfűszeres-rukkolás polentaszelet
- 4 főre köretként vagy 3 főre saláta mellé főételként
- Előkészítés: 5 perc, főzés: 15 perc, sütés: 20 perc
- gluténmentes, laktózmentes, vegán
A zöldfűszeres polentaszeletet bármilyen zölddel készítheted: sokféle zöldfűszerrel, de salátafélékkel is lehet keverni. A rukkola szinte csak salátaként kerül az asztalra, pedig remek szósz, pesztó is készülhet belőle. Itt kukoricakásába keverjük, és kisütjük, amit aztán szeletelve tálalhatjuk, egy szuper egyszerű rukkolaslátával. Nagyon szeretem, mert laktató, mégsem telít el, és tele van ízekkel.
Hozzávalók
- 25 dkg kukoricadara
- 1 liter zöldségalaplé vagy víz
só - 5 evőkanál olívaolaj + egy kevés a forma kikenéséhez
- 15 dkg spenót
- 15 dkg zöldfűszer vegyesen: sóska, snidling, gyermekláncfű, koriander, petrezselyemzöld,
csalán, medvehagyma - 2-3 újhagyma, megtisztítva és felaprítva
- 1 teáskanál kurkuma
- 3-5 szem fekete bors, frissen megőrölve
- 1 evőkanál római vagy fekete kömény, mozsárban frissen összetörve
A szószhoz:
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 csokor zsálya
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 200⁰C-ra.
- Egy serpenyőben 1 evőkanál olajon hagyd összeesni a spenótot pár perc alatt. Keverd hozzá az újhagymát, a kurkumát, borsot és a köményt, és tedd félre.
- Vágd fel apróra – nem nagyon apróra – a zöldfűszereket.
- Forrald fel a lábasban a zöldségalaplvet vagy vizet főni. Miután elkezd forrni, szórd bele állandó kevergetés mellett a kukoricadarát. Sózd meg.
- Habverővel állandóan kevergetve főzd 10-15 percig, amikor besűrűsödött, vedd le a tűzről.
- A meleg kukoricaradarába forgasd bele a spenótot és a zöldfűszereket.
- Egy kerek kapcsos sütőformát olajozz ki, és öntsd bele a zöldfűszeres-spenótos kukoricadarát. Szépen egyengesd el a tetejét.
- Tedd a 200°C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 20 perc alatt készre.
- Hagyd langyosra kihűlni, és utána szeleteld.
Készíthetsz még rá egy szószt: olajban vagy tisztított vajban egész zsályaleveleket 1-2 perc alatt süss ropogósra, majd vedd ki az olajból. A forró olajban forgasd meg a koriandermagot kevergetve -2 percig. A korianderes olajat öntsd a sült és felszeletelt kukoricadarára, és rendezd el rajta a sült zsályaszeleteket.
Tálalás:
– főételként salátával, kecskesajttal
– köretként hal mellé, ugyancsak salátával
– reggelire tojás mellé köretként
– párolt zöldségekkel, csírával
– kisebb szeletekre vágva zöldségleves vagy krémleves betétjeként
Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.
Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.
További receptek
Kecskesajtos rukkolasaláta – sültek, frissen sült lepény mellé
Hozzávalók
- kecskesajt, falatnyi darabokra vágva
- rukkola saláta, feldarabolva
- vöröshagyma, karikára vágva
- pirított fenyőmag vagy sós mandula
- fokhagyma, összetörve
- só, borsikafű
- olívaolaj, balzsamecet
- apró salátaparadicsom, félbevágva
Elkészítés
- A saláta hozzávalóit összekeverjük.
- A tetejére szórjuk a magvakat és a grillezett sajtot. Balzsamecettel és olajjal meglocsolva tálaljuk.
Rukkolás uborkasaláta – görög ízeket idéz asztalunkra
Hozzávalók
- 400 g rukkolasaláta
- 2 közepes cékla, héjában megfőzve, lehámozva
- 1 kígyóuborka
- 150 g nagy szemű mazsola
- olívaolaj
- citromlé, só
Elkészítés
- Vágjuk apró kockára a főtt céklát.
- Hámozzuk meg az uborkát, és kaparjuk ki a magjait. Erre azért van szükség, hogy az uborka ne eresszen
levet. - Minden hozzávalót keverjünk jól össze, kivéve a mazsolát, ezt tálaláskor szórjuk a tálra.
Grillezett ételekhez, kásákhoz ajánljuk.
Termesztési tanácsok
A rukkolát könnyen termeszthetjük kiskertünkben. A tavaszi vetésű rukkola félárnyékos helyen érzi jól magát. Legjobb, ha egy fa alá vetjük, de a részleges napsütést is tolerálja. Ha teljes napfénynek tesszük ki, a szárazabb körülmények hatására sötétebb és erőteljesebb ízű leveleket fejleszt, viszont megnő a földibolha kártételének mértéke is.
Ősz eleji vetéssel is érdemes próbálkoznunk: a növény jó eséllyel áttelel, ehhez azonban napos, szélvédett területet kell biztosítanunk.
Kielégítően terem köves, száraz körülmények között is, bár itt a talaj folyamatos takarásával kell gondoskodnunk a megfelelő talajnedvességről. Ha az öntözés megoldható, vethetjük nagy agyagedénybe is.
A 20-30 naponként ismételt, szakaszos vetéssel folyamatosan rendelkezésünkre állhat.
Jól társul zellerrel és babbal. Kerüljük a hagyma, fokhagyma szomszédságát.
Magvait a talaj felszínére vessük, majd óvatosan takarjuk be a sort. Kelésig tartsuk nedvesen. A későbbiekben mérsékelt öntözést igényel. Egyelni nem szükséges.
Könnyen magszárba megy. Apró fehér virágait a levelekhez hasonlóan használhatjuk, illetve magokat foghatunk magunknak.
A fiatal leveleket folyamatosan szedegethetjük. Az idősebb levelek rostosabbak és csípősebbek.
Jelentős kártevője a földibolha, amely apró lyukakat rág a levélbe. Nagymértékben szaporodik fel meleg, száraz körülmények között, napos termőhelyen. A mulcsozással teremtett párásabb mikroklímában, megfelelő
termőhelyen ez a kártétel nem jelentős. Megfigyelések szerint a mulcsozott állomány lassabban fejleszt magszárat.
Egyéb növényvédelmi gond nem ismeretes.
Képek: 5 Elemes Étrend /canva.com