fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi fán terem? Rukkola

| Tudatos Vásárló

A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsősorban saláták, kásák kiegészítőjeként használjuk.




Érdekességek a múltjából

A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola
Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.

Galenus, ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és
forró érzetet kelt”, nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér
porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük
étrendünkbe.

A Talmud hatásosnak találja szemfertőzések esetén.

A rómaiak magjait olívaolajban áztatták, és vágykeltőként
fogyasztották. A történetíró Plinius korbácsütések esetére javasolta; szerinte ugyanis
a rukkola annyira megerősíti a testet, hogy az komoly fájdalmakat is képes lesz
elviselni.

A növény virágai éjszaka illatoznak, ezért a régi babona az
álnokság jelképének tartotta.

Legjelentősebb rukkolatermesztő országok: Franciaország,
Egyiptom és Olaszország.

 

Élettani hatása

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag
(kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására
csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az
emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.

Az ókori időkben külsőleg és belsőleg egyaránt – szeplők
ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag
megszüntetésére – használták. Szoptatós anyáknak tejszaporító főzetet
készítettek belőle, használták bélférgek és köhögés ellen teaként és szirupként.

Utóbbihoz egyenlő mennyiségű rukkola virágot és levelet kell
összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1
evőkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot.

Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós
anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.

Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát,
elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.

A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi
a nyirokrendszert és a csontokat.

 

A piacon és otthon

A rukkolát csokorba kötve vagy kilóra árusítják. Sötét, egyforma
színű növényeket válasszunk. Kerüljük a sárga, fonnyadt, vagy sérült leveleket –
ezek íze kellemetlen lehet. Olykor a sokkal csípősebb ízű vadon termő
rukkolával is találkozhatunk a piacon.

Hazaérve először is dobjuk komposztra az elfásodott
szárakat. A leveleket alapos mosás után csepegtessük le vagy törölgessük
szárazra. A megtisztított levelek ruhába tekerve akár egy hétig is elállnak a
hűtőben. Tisztítás nélkül az eltarthatóság 3 napra csökken.

 

Rukkola a konyhában

A rukkola íze hasonlít a borséhoz, a mustáréhoz. Megfigyelések
szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek.

Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja
a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos
fogásokhoz.

Más zöldségekkel vegyítve, olajban megpárolva tésztával,
bulgurral is fogyaszthatjuk. Keverjük rizottóhoz. Párolás, dinsztelés után spenótot
helyettesíthetünk rukkolával. Gyorsan elkészül belőle a leves is. Zsíros
sajttal kiegészítve tehetjük pizzára.

 

Receptek

Kecskesajtos rukkolasaláta – sültek, frissen sült lepény
mellé

  • kecskesajt, falatnyi darabokra vágva
  • rukkola saláta, feldarabolva
  • vöröshagyma, karikára vágva
  • pirított fenyőmag vagy sós mandula
  • fokhagyma, összetörve
  • só, borsikafű
  • olívaolaj, balzsamecet
  • apró salátaparadicsom, félbevágva

A saláta hozzávalóit összekeverjük. A tetejére szórjuk a magvakat
és a grillezett sajtot. Balzsamecettel és olajjal meglocsolva tálaljuk.

 

Rukkolás uborkasaláta – görög ízeket idéz asztalunkra

  • 400 g rukkolasaláta
  • 2 közepes cékla, héjában megfőzve, lehámozva
  • 1 kígyóuborka
  • 150 g nagy szemű mazsola
  • olívaolaj
  • citromlé, só

Vágjuk apró kockára a főtt céklát. Hámozzuk meg az uborkát,
és kaparjuk ki a magjait. Erre azért van szükség, hogy az uborka ne eresszen
levet.

Minden hozzávalót keverjünk jól össze, kivéve a mazsolát, ezt
tálaláskor szórjuk a tálra. Grillezett ételekhez, kásákhoz ajánljuk.

 

Termesztési tanácsok

A rukkolát könnyen termeszthetjük kiskertünkben. A tavaszi
vetésű rukkola félárnyékos helyen érzi jól magát. Legjobb, ha egy fa alá vetjük,
de a részleges napsütést is tolerálja. Ha teljes napfénynek tesszük ki, a
szárazabb körülmények hatására sötétebb és erőteljesebb ízű leveleket fejleszt,
viszont megnő a földibolha kártételének mértéke is.

Ősz eleji vetéssel is érdemes próbálkoznunk: a növény jó
eséllyel áttelel, ehhez azonban napos, szélvédett területet kell biztosítanunk.

Kielégítően terem köves, száraz körülmények között is, bár
itt a talaj folyamatos takarásával kell gondoskodnunk a megfelelő
talajnedvességről. Ha az öntözés megoldható, vethetjük nagy agyagedénybe is.

A 20-30 naponként ismételt, szakaszos vetéssel folyamatosan
rendelkezésünkre állhat.

Jól társul zellerrel és babbal. Kerüljük a hagyma, fokhagyma
szomszédságát
.

Magvait a talaj felszínére vessük, majd óvatosan takarjuk be
a sort. Kelésig tartsuk nedvesen. A későbbiekben mérsékelt öntözést igényel. Egyelni
nem szükséges.

Könnyen magszárba megy. Apró fehér virágait a levelekhez
hasonlóan használhatjuk, illetve magokat foghatunk magunknak.

A fiatal leveleket folyamatosan szedegethetjük. Az idősebb
levelek rostosabbak és csípősebbek.

Jelentős kártevője a földibolha, amely apró lyukakat rág a
levélbe. Nagymértékben szaporodik fel meleg, száraz körülmények között, napos
termőhelyen. A mulcsozással teremtett párásabb mikroklímában, megfelelő
termőhelyen ez a kártétel nem jelentős. Megfigyelések szerint a mulcsozott
állomány lassabban fejleszt magszárat.

Egyéb növényvédelmi gond nem ismeretes.

 

Kép [cc] atlebrunvoll

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek