fbpx
temu teszt

Kisállatszőr takarító kézi bigyó helyett spam hegyek. Milyen a Temu webáruházban vásárolni?

A Magyarországon is egyre népszerűbb Temu e-kereskedelmi oldalon gyakorlatilag minden kapható a ruháktól az elektronikai cikkekig, ráadásul olyan árakon, mint sehol máshol. A bostoni központú, de kínai PDD Holdings Inc. e-kereskedelmi vállalat által működtetett webáruház hasít is: rekord idő alatt lett népszerűbb, mint bármelyik versenytársa, mobil applikációja több mint 50 milliós letöltésnél jár, és közben egyre több kritika, olvasói panasz jelent meg vásárlóktól. Ezért most fogyasztóvédők tesztelték, mennyire biztonságos a Temu-ról rendelni.

Kisállatszőr takarító kézi bigyó, a kihagyhatatlan

Idén ősszel rendelt a Temu-appról Réka, és ahogy a meséli, majd megütötte a guta, annyi kéretlen levelet kapott. Végül annyira utálta az egészet, hogy olvasatlanul kitörölt minden üzenetet, és nem is bánta, amikor nem érkezett meg az áru.

“A Temu nagy átverése szerintem az, hogy ugyanazokat a tucat termékeket kínálja, amiket több más online webshop, csak éppen pofátlanul olcsón.”

Nekem is beakadt valamelyik termék korábban már máshol – talán egy kisállatszőr takarító kézi bigyó, – így az alacsony ár miatt elkezdtem nézelődni. Máshol 4-5 000 forintért kínálták, itt ezervalahányszáz volt. Végül 2-3 ‘aprósággal’, összesen pár ezer forintos kosárral, utánvétes fizetéssel rendeltem. A rendelést követő napon jött a visszajelzés a Temutól, hogy a csomagot összeállították, majd másnap elkezdtek érkezni a kamu DPD-futáros üzenetek a Spam mappámba, napi 3: krix-krax e-mail címekről, helytelen magyarsággal és egy feltételezhetően adathalász linkkel. Végül valódi értesítés a szállításról nem érkezett, bár őszintén, ezek után nem is vettem volna át.”

(Réka, egy elégedetlen vásárló)

Toxfree kérdőív mondd el slider

A Temu weboldalon és mobil applikáción keresztül elérhető online piactér még csak 1 éve robbant be a világpiacra, de máris olyan óriásokat gyűrt maga alá a piacon, mint a Shein, a Wish vagy az Alibaba. 250 kategóriában kínál rendkívül alacsony áron termékeket, többek között ruházati, szépségápolási, elektronikai, háztartási és barkács-cikkeket.

Sikerének képlete meglehetősen egyszerű: hihetetlenül alacsony áron árul termékek, mindenhová ingyenes szállítással. Arról, hogy milyen üzleti modell áll emögött a hihetetlen siker mögött részletesen írtunk. A mobil applikáció 40,5 milliós letöltésnél jár (2023 szeptemberi adat), a honlap ugyanekkor 326 milliós elérést produkált.

Az Altroconsumo olasz és a Which? angol fogyasztói szervezet vásárlások sorozatával tesztelte a Temu szolgáltatását. Azokból a kategóriákból választottak termékeket, amelyekről már számtalanszor bebizonyosodott, hogy az e-kereskedelemben vásárlók számára a legtöbb csalódást vagy veszélyt jelenthetik: gyermekjátékokat, a bukósisakokat (például az elektromos robogókon használtakat) és a kozmetikai termékeket.

Gyakran gyenge minőség, olykor nem biztonságos termékek

Az eredményeket látva általános tanulságként három dolog elmondható:

 1. A kapott termékek általában meglehetősen rossz minőségűek.
 2. Több olyan címkézési és gyártási problémát találtak, amelyek a biztonságunkat is veszélyeztethetik.
 3. A vásárlási folyamatokban is vannak hibák.

A legaggasztóbb termékek

A legaggasztóbb termék egy plüssmackó és néhány írószer, például radír volt

A gyermekeknek szánt termékeknél nemcsak a jelöléssel és címkézéssel kapcsolatos problémákat találtak, hanem a játékbiztonsági előírásoknak (EN 71) való súlyos meg nem felelést is, például a fulladáshoz vezető apró darabok jelenlétét.

A megvásárolt termék között több olyan terméket is találtak, amelyek nem felelnek meg a hatályos előírásoknak,  ezért nem lenne szabad őket az európai piacon értékesíteni. Több esetben a CE-jelölés hiányzott a termékről vagy hamisítvány volt, ami már önmagában elegendő lenne ahhoz, hogy elrendeljék a termékek visszavonását. A helytelen címkézés egy másik jel, amely arra utal, hogy a gyártó nem felel meg az európai szabványoknak.

“Kimondottan silány minőség! Nem ajánlom. Teljesen más a fotókon érzékelhető és a kézbevett minőség, tudom, hogy nagyon olcsó, de akkor is egy kalap szar!”

(Vásárlói értékelés a Temuról a reviewxl.com-on)

Kozmetikai termékek összetevők nélkül

13 kozmetikumot is vásároltak, köztük krémeket, sminktermékeket és fogtisztító termékeket: minden esetben találtak legalább egy nem megfelelőséget.

A legtöbb termék (13-ból 9) nem vagy csak részben tartalmazza az összetevők listáját.

Amellett, hogy nem tesznek eleget a jogszabályi kötelezettségnek, az információ hiánya azért is súlyos, mert a kozmetikumok tartalmazhatnak Európában betiltott anyagokat, vagy ha nem is tiltott, de az emberek bizonyos csoportjaira nézve veszélyes anyagokat.

Problémát jelent továbbá a tételszámok, a gyártó elérhetőségeinek hiánya vagy a csak angol nyelvű, vagy a kis betűméret miatt mindenképpen nehezen olvasható használati utasítások. Nagy a zűrzavar a CE-jelölés használatával kapcsolatban is, amelyet nem megfelelő módon jelentenek be (13 termékből 3), míg csak egy termék jelenti helyesen, de erre egyébként sem lenne szükség. Végül a megvásárolt kozmetikumok közül egyik sem felelt meg a 2023 januárjától hatályos, a csomagolás ártalmatlanítására vonatkozó környezetvédelmi címkézést előíró speciális olasz jogszabályoknak.

Visszaveszik-e a rosszul választott karácsonyi ajándékot?

Hamisítvány-e minden, ami a Temu-n kapható?

Ha nem is állíthatjuk, hogy minden termék hamisítvány lenne, annyi biztos, hogy a Temu hemzseg az “ismeretlen” márkák termékeitől:

az áru itt legtöbbször teljesen márka nélküli, vagy olyan gyártók terméke, amelyekről még soha nem hallottunk, és amelyek úgy tűnik, hogy nem léteznek az online piactéren kívül.

Ez teljesen hasonló az olyan versenytársakhoz, mint a Wish és az Amazon. A legtöbb online piactér nem ellenőrzi a platformjukon eladásra kínált termékeket, és a Temu sem különbözik ettől.

Ahogy a Which? angol fogyasztóvédő szervezet megírta, a Temu-t működtető PDD Holdings másik, a kínai piacot célzó alkalmazása, a Pinduoduo már 2018-ban a hatóságok fókuszába került az Egyesült Államokban hamisított termékek értékesítése miatt, majd 2019-ben felkerült az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének hivatala (USTR)  által összeállított, a hamisított termékek és a kalózkodás piacait tartalmazó listára. Továbbra is szerepel ezen a listán.

Ha az ember márkás termékeket keresgél a Temu-n, hamar szembetalálja magát olyan áruval, ami egyértleműen valamelyik ismert márka másolata. Ha például a tizenévesek körében Converse márkára keresünk rá (az ilyen cipőket máshol 30 ezer forint körüli áron találunk), 7000-11 000 forint között dob föl az eredetire nagyon hasonlító lábbeliket, ám a képek egyikén sem látszik a hivatalos, eredeti embléma, viszont valami nagyon hasonló logó egyes képeken igen. 

temu cipő

Vásárlási folyamat

Az elemzés nemcsak a kapott termékek minőségét vette figyelembe, hanem a Temu weboldalon történő vásárlási folyamatokat is.

A vásárlási folyamatot meglehetősen gyors és gördülékenynek találták a fogyasztóvédők. Pozitívum, hogy egyszerűen választható a saját nyelv és a pénznem is, már a választáskor is olvasható az ingyenes szállításról és visszaküldésről szóló információ. A fizetésnél többféle kártya, PayPal és a Google Pay is választható.

A feltüntetett szállítási határidőket a teszteléskor a Temu ténylegesen betartotta, a vállalt időhatáron belül megérkezett a rendelés, a szállítást e-mailben küldött nyomon követési értesítés előzte meg.

Negatív tapasztalat, hogy a kézbesítéskor néhány esetben csomagolási problémákat tapasztaltak, a csomagok sérülten vagy nyitva érkeztek meg.

Hogyan lehet visszaküldeni a terméket?

Ellenőrizték a Temu visszaküldési folyamatát is. A feltételek szerint minden rendelés esetén az első visszaküldés a vásárlástól számított 90 napon belül ingyenes, akár több részletben is, ha a 90 napos határidő még nem járt le. A további visszaküldések 4 euró költséggel járnak, amelyet levonnak a teljes visszatérítésből.

A visszatérítéssel kapcsolatos késedelmek elkerülése érdekében célszerű az árut a visszaküldési címkén feltüntetett címre visszaküldeni, nem pedig a csomag feladójának: a két cím ugyanis különbözik. A visszatérítés kérhető az eredetileg használt fizetési móddal vagy a Temu egyenleg jóváírásával.

Elromlott, késve jött, mást hoztak. Hova forduljunk fogyasztóvédelmi panasszal?

Az elállás miatt nem kellene indoklást adnunk!

Az eljárás egyszerűsége ellenére a Temu arra kéri a vásárlót, hogy adjon okot a visszatérésre. Tudnunk kell, hogy az uniós jogszabályok szerint a készhetvételt követő 14 naptári napon belül jogunk van az elálláshoz (néhány termékkategória kivételével), aminek okát nem vagyunk kötelesek megindokolni.

Az elállási jog azt jelenti, hogy az interneten megkötött szerződéstől (azaz a vásárlástól) egyoldalúan visszaléphetünk és a termék visszaküldése esetén követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését. Az elállási jog kompenzálja azt, hogy a vásárlás előtt nem volt lehetőségünk a termék megvizsgálására és kipróbálására,és hogy kizárólag az eladó által meghatározott információkra támaszkodhattunk.

Ezenkívül a platform nem tesz különbséget az elállási (azaz az egyszerű meggondolás megváltoztatásáért elvárt) és a a szavatossági és garanciális jogokat érvényesítő visszaküldési eljárás között. A második esetben valójában olyan esetekről van szó, amikor a termék hibás vagy sérült, és amelyeknél az eladónak a törvényes garanciára vonatkozó szabályokat kellene követnie – figyelmeztet az Altroconsumo.

Túl hosszú a visszatérítési idő

A visszaküldési eljárás, mint láttuk, zökkenőmentesen működik. A visszatérítésben azonban valami nem stimmel. A fogyasztóvédelmi szabályok szerint a visszatérítésnek az elállásról szóló értesítéstől számított 14 napon belül kell megtörténnie. A szabályok előírják, hogy a visszatérítést a kereskedő visszatarthatja mindaddig, amíg a termékeket vissza nem küldjük, vagy a visszaküldést nem igazoljuk. A fogyasztóvédők tesztjük sorn ezzel szemben azt tapasztalták, hogy a Temu ezeket a határidőket nem tartja be: a visszatérítésre az elállás közlésétől számított 29 nap elteltével, illetve a csomagnak a futárhoz való visszaküldésétől számított 25 nap elteltével került sor.

A Temu alkalmazás adatokat lop?

A felhasználói adatok kezelése sokszor elhangzik az aggodalmak között, egyesek szerint ugyanis a Temu app egy olyan kémprogram, amely nemcsak arra képes, hogy adatokat lopjon a felhasználóktól, hanem arra is, hogy hozzáférjen a felhasználó telefonjához, mikrofonjához és tartózkodási helyéhez. Ezt az aspektust nem tesztelték, de néhány biztonsági problémáról beszámoltak.

A regisztráció során a rendszer nem kéri a felhasználótól, hogy biztonságos jelszót válasszon: esetükben az 1234-et használták, és azt anélkül fogadták el, hogy jelentették volna, hogy nem megbízható.

Végül, miután a regisztrációs eljárás befejeződött, a kommunikáció meglehetősen gyakori: naponta legalább két e-mailt kaptak reklámajánlatokkal.

Ne felejtsük: a Temu weboldalon bármikor leiratkozhatunk a hírlevélről!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás