fbpx
Visszaveszik-e a rosszul választott karácsonyi ajándékot

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Visszaveszik-e a rosszul választott karácsonyi ajándékot?

A nagy karácsonyi roham után az üzletek továbbra sem pihennek, indulnak ugyanis az akciók és sokan próbálják meg visszavinni, kicserélni a felesleges vagy nem tetsző ajándékot. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a megvásárolt termékek cseréjéről, és milyen esetekben mit kell a kereskedőnek visszavennie.

Az év vége a karácsonyi bevásárlások miatt csúcsidőszakot jelent a kiskereskedelemben, a második roham pedig közvetlenül az ünnepek után indul. Ekkor jönnek a leárazások, illetve a balul sikerült ajándékokat is többen próbálják visszavinni a boltokba. Az idei ünnepi szezon és az utána következő leárazások forgatókönyvét idén is átírta a járványhelyzet: a globális ellátási láncok problémái, így a chiphiány, papírhiány, konténerhiány, a megnövekedett szállítási idők és költségek, valamint a forint gyengülése mind nehezítették a helyzetet.

Összeszedtük, mire érdemes figyelni a leárazások idején, illetve, mi a teendő a nem tetsző, nem működő karácsonyi ajándékokkal.

Vásárolsz, mint egy robot? Tudd meg, mi irányít!

Évi 400 millió dolláros felesleg

A az első és legfontosabb lépés, hogy mindenki megfontoltan és átgondoltan kezdjen bele bármilyen ajándékvásárlásba. Azaz érdemes elkerülni a felesleges tárgyak vásárlását, ha valaki nem biztos benne, mit szeretne a másik. Rosszul elsült meglepetésekből ugyanis minden évben rengeteg hulladék keletkezik az ünnepek alatt.

Az ING nemzetközi kutatása szerint például 2018-ban közel 10 millió darab nem kívánatos ajándékot kaptak az emberek világszerte karácsonykor, mintegy 400 millió dollár értékben. A listán előkelő helyen végeztek a különféle gyertyák, a pizsamák, papucsok, fehérneműk és zoknik. A nem tetsző ajándékokkal pedig sokszor a különböző jótékonysági boltokat árasztják el, ezeknek jelentős részét soha nem értékesítik: évente átlagosan 60 ezer balul elsült karácsonyi meglepetés kerül a szeméttelepekre.

Többen kerültek fel a listára

Az ajándékozás mértéke pedig valószínűleg 2021-ben sem csökken: egy magyar felmérés szerint 2021-ben több embernek tervezünk ajándékot vásárolni, mint egy évvel ezelőtt. A megkérdezettek 2021-ben ugyanakkor egy ajándékra átlagosan 9017 forintot szánnak, ami közel 600 forinttal kevesebb mint tavaly. Viszont míg 2020-ra átlagosan 8-ról 5-re csökkent a megajándékozottak listája, addig 2021-ben átlagosan 7 embernek terveztek karácsonyi ajándékot vásárolni a válaszadók – idézte az Árukereső.hu és a GKI Digital kutatásának az eredményét a hvg.hu. A karácsonyi ajándékokra szánt keret pedig átlagosan 60 ezer forint körül alakul. A felmérés szerint egyébként 2020-ban – a járvány előtti évekhez hasonlóan –a szórakoztató elektronikai cikkek a legnépszerűbbek, ezeket követik a ruházati cikkek és a játékok.

Jönnek a leértékelések

Az ünnepek után pedig újabb alkalmat adnak a vásárlásra a különböző leértékelések, ugyanis a legtöbb kereskedőnél karácsony után – sőt valahol már karácsony előtt – alacsonyabb árakon érhetőek el a termékek egy része. 2019-ben például az amerikai vásárlók közel 70 százaléka mondta azt, hogy vásárol az ünnepek után, és 50 százalék kifejezetten a leárazásokat használja ki.

Bármilyen csábító is egy leértékelés, mi mindeképpen azt javasolja, hogy az ünnepek utáni leárazást is kellő körültekintéssel kezelje mindenki, és csak akkor és azt vásárolja meg, amire valóban szüksége van. A leértékelések sokszor nagyon csábítóak tudnak lenni, de nem árt észnél lenni és az egyébként is érvényes „szabályokat” betartani. Azaz például csak megbízható kereskedőtől vásárolni. A GVH az akciókkal visszaélő cégeket rendszeresen bírságolja,

a többi kereskedő áránál lényegesebben olcsóbban kínált termékek esetében megalapozott lehet a gyanakvás.

Garancia, jótállás, szavatosság – új jótállási szabályok 2021-től

Nem tetszik, nem működik, nem jó a méret

Ha minden körültekintés ellenére hiba csúszott a gépezetbe és valaki olyan ajándékot kapott, amit valamiért nem tud használni, érdemes néhány dologgal tisztában lenni. A karácsonyi ajándékok visszacserélése ugyanúgy működik mint bármilyen más terméké. A cserét pedig meglehetősen sokan próbálják meg az ünnepek után, a CNBC cikke szerint 2019-ben 10-ből 8 amerikai legalább egy ajándékot visszacserél.

Egy fizikai boltban vásárolt termék esetében a kereskedőt nem kötelezi jogszabály, hogy visszavegyen egy olyan árut, ami nem hibás. Ha például egy ruhát azért vittek vissza, mert nem jó a mérete vagy nem tetszett a színe, akkor a gyakorlat boltonként eltérő. A vásárlási bizonylat bemutatásával sok esetben akár 30 napon belül is ki lehet cserélni az adott terméket egy másikra.

Ha ennél nagyobb gond van az ajándékba kapott termékkel, azaz

ha olyan hiba merül fel, amely feltehetően gyártási eredetű, akkor minőségi kifogással lehet élni.

Abban az esetben pedig, ha a megvásárolt termékről lényegében azonnal kiderül, hogy hibás, akkor él a jótállás, köznapi nevén a garancia: a kereskedő három munkanapon belül köteles kicserélni a terméket. Az akciós termékekkel ugyanez a helyzet: hiba esetén a kereskedőnek kell cselekednie.

Ha panaszunk van, első lépésben mindenképpen az adott kereskedőnél vagy szolgáltatónál kell megpróbálni rendezni, csak akkor lehet innen továbblépni, ha ez nem sikerült.

Érdemes figyelni arra, hogy bár telefonon is érvényes, a panaszt lehetőleg mégis írásban nyújtsuk be, hiszen az írásos panasz könnyebben dokumentálható, és egyszerűbbé teszi a későbbi ügyintézést, hivatkozást is.  Mindig tegyük egyértelművé, hogy panasszal élünk, mert jogszabály a panaszra vonatkozóan írja elő a pénzügyi szolgáltatók számára a meghatározott határidőn belüli, főszabályként 30 napos válaszadási kötelezettséget.

Ha kérdést a kereskedővel nem sikerül megnyugtatóan rendezni, akkor a kereskedő után jelenleg három intézményhez fordulhatunk. Fogyasztóvédelmi jogszabálysértés esetén a fogyasztóvédelmi hatóság, egyéni ügyekben a békéltető testületek, határon átnyúló fogyasztói jogvita megoldásában pedig az Európai Fogyasztói Központ segít.

Online más szabályok érvényesek

Más a helyzet az online vásárlásokkal: ebben az esetben jogszabály garantálja a 14 napos elállási jogot a vásárlónak a termék átvételétől számítva. Az előbbi példánál maradva, egy online megvásárolt farmert akkor is vissza lehet küldeni, ha az méretben jó, de nem tetszik a színe.

Elromlott, késve jött – hova forduljunk fogyasztóvédelmi panasszal?

A vásárlásokat tehát érdemes megfontolni, a nagyobb beruházások például a műszaki termékek vagy matracok vásárlása előtt a termék ára mellett annak megbízhatóságát is ellenőrizzük.

Hogyan segít a Tudatos Vásárlók Egyesülete?

Egyesületünk az utóbbi években számtalan háztartási gép és egyéb termék tesztjét publikálta, hogy vásárlóként ki-ki megtalálja a neki legmegfelelőbb és ezen belül a legolcsóbb terméket. A teszteket végző független szervezet, az ICRT-vel évek óta együttműködünk annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legjobb, legmegbízhatóbb gépet választhassák ki az otthonukba.

A tévéké itt, a kávéfőzőké itt, a szárítógépeké itt, a mosógépek tesztje itthűtőgépeké itta mosógatógépeké itt érthető el.

Miért és mennyit kell fizetni a tesztekért?

Tesztjeink egy része ingyenesen elérhető, másokért fizetni kell – egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint. A tesztekért azért kell fizetni, mert elvégzésük komoly pénzbe kerül, és mert partnerünk, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása.

Miért érdemes tesztek alapján vásárolni?

✓ Tesztjeink segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket.

✓ Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani.

✓ Sokéves tapasztalatunk, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

✓ A tesztekből az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni.

✓ A tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a kiválasztást.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás