fbpx
veszélyes termékek online piacterek,

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Gyúlékony tűzlétra, cuki hormonkárosító unikornis – sok a veszélyes termék az Amazonon és a többi online piactéren, szigorítás kell

Fogfehérítő, ami szétmarja a fogzománcot, vegyszertől bűzlő FFP2-maszk, gyúlékony tűzlétra, füstölgő forrólevegős sütő, cuki hormonkárosító unikornis  – a legnagyobb online piactereken továbbra is nagy az esély rá, hogy veszélyes terméket vásároljunk. Ahhoz, hogy ez változzon az Amazonnak, az AliExpressnek, eBaynek, a Wish-nek és társaiknak jogilag felelősséget kellene vállalniuk a veszélyes termékek árusításáért. A fogyasztóvédelmi csoportokat tömörítő BEUC ezért arra hívja fel a döntéshozókat, hogy sürgősen szigorítsák az EU-s szabályozást.

Vége hossza nincs az online piactereken kapható veszélyes termékek listájának – ez derült ki (ismét) európai fogyasztóvédők felméréséből. Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (Bureau Européen des Unions de Consommateurs, BEUC) jelentése az Egyesült Királyság (Which?), Svédország (Sveriges Konsumenter), Dánia (Forbrugerrådet Tænk), Spanyolország (OCU), Hollandia (Consumentenbond) és Németország (vzbv) fogyasztóvédelmi szervezeteinek átfogó felmérése alapján készült.

A legnagyobb számban a következő veszélyes termékeket találták a 2020-21-ben lezajlott vizsgálatban:

 • Illegális fogfehérítőszerek
 • Veszélyes játékok
 • Füstöt kibocsátó olajsütő
 • Pontatlan hőmérők
 • Veszélyes és illegális vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikumok

Kozmetikumokra is jön a hiteles zöld minősítés, az EU-ökocímke

Veszélyes fogfehérítők, betiltott anyagok kozmetikumokban, gyerekjátékokban

2021 májusában az angol Which? fogyasztóvédelmi szervezet az AliExpress-en, Amazonon, eBay-en és a Wish.com-on rendelhető fogfehérítőket vizsgált. A 36 tesztelt termék közül 21 tartalmazott a megengedett 0,1%-os hidrogén peroxid-mennyiségnél többet, 6 termék a limit több mint százszorosát – ezek közül 5-öt az AliExpress-en árultak. A megengedettnél magasabb koncentrációjú hidrogén peroxid károsíthatja a fogzománcot, fogíny és nyálkahártya irritációt, a fogak fokozott érzékenységét okozhatja.

A dán Forbrugerrådet Tænk és a svéd Sveriges Konsumenter and Forbrugerrådet Tænk hasonló visszásságokat talált szépségápolási termékekben, ezek közül talán különösen aggasztó a gyermekeknek szánt kozmetikumok csoportja. A vizsgált kozmetikumok több mint felén nem volt feltűntetve az összetevőlista, és több termék is illegális összetevőket tartalmazott – egy szájfény például két olyan parabént, amelyet 2015 óta tilos kozmetikumokban használni. Több mint 100 gyermekeknek szánt kozmetikai terméket vizsgáltak, és egyetlen egyben – egy ajak balzsamban – nem találtak illatanyagot vagy egyéb problémás összetevőt.

A gyermekeknek szánt kozmetikumok harmadában találtak a hormonrendszert károsító anyagokat, ún. endokrin doszruptorokat.

Betiltott mérgek térhetnek vissza az újrahasznosított műanyag játékokban

A spanyol OCU gyermekjátékokat vizsgálva azt találta, hogy 20-ból 9 veszélyt jelent a gyermekekre: többségben az volt a probléma, hogy a kicsiknek szánt játékokban fulladást okozó apró darabok voltak, de találtak hormonrendszerre veszélyes ftalátot tartalmazó unikornist, megengedhetetlenül erős mágnesdarabot tartalmazó játékot is.

A veszélyes termékek skálája az online piactereket tényleg végtelen: kapható minden a füstölgő forrólevegős sütőtől a teljesen alkalmatlan autós gyerekülésen és a vegyszertől bűzlő FFP2-maszkon át a gyúlékony műanyagból gyártott tűzlétráig.

Eltűnnek végre a hormonkárosító anyagok? Ezt várjuk az új uniós vegyianyag-stratégiától

“A fogyasztóvédelmi csoportok kutatásából világosan kiderül az, hogy az online piacterek nem akadályozzák meg a veszélyes termékek internetes árusítását. Sokat segítene, ha az új EU-s szabályozás felelőssé tenné az online piactereket a harmadik fél által kínált termékek esetében is. Ez a gondolat egyelőre tabunak számít a döntéshozók körében” – magyarázza az eredményeket látva Monique Goyens, a Tudatos Vásárlók Egyesületét is magába foglaló Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (Bureau Européen des Unions de Consommateurs, BEUC) főigazgatója.

“Még nincs késő, hogy elszámoltathatóvá tegyük az online piactereket. Jelenleg is zajlik a vita az EU-ban az Általános termékbiztonsági rendeletről, a Termékfelelősségről szóló irányelvről és a Digitális szolgáltatásokról szóló törvényről. Remélhetőleg a jogszabályozásokat úgy fogják módosítani, hogy az online piacterek elszámoltathatóak lesznek a jövőben minden olyan esetben, amikor veszélyes, kockázatot jelentő termékek jutnak a fogyasztóhoz.”

“Ha az EU intézményei és a tagállamok ezúttal sem oldják meg a problémát, az évekre visszaveti majd a veszélyes termékek online piactereken való árusításának megnyugtató megoldását, hiszen minden egyéb elképzelhető jogi alternatívát kimerítettünk már.”

Amazon, AliExpress, eBay és Wish – nem biztonságos a termékek 2/3-a a legnagyobb online piactereken

A BEUC egy korábbi, 2020-as kutatásával már bebizonyította, hogy az online piactereken vásárolható vizsgált termékek kétharmada nem felel meg a biztonsági teszteknek. A kutatás alapján már akkor arra kértük az EU-s döntéshozókat, hogy az online piactereket tegyék elszámoltathatóvá azért, ha veszélyes termékeket árusítanak, a hatóságokat pedig arra, hogy ellenőrizzék a piactereket alaposabban.

Azóta az illetékes EU-s intézmények felülvizsgálták a vonatkozó jogszabályokat, a digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályozást (az online közvetítők szerepéről az illegális tevékenységek és illegális online tartalmak elleni küzdelemben), és a termékbiztonságra vonatkozó szabályozásokat (ki miért felelős a beszállítóláncon belül) is beleértve.

Mostanáig azonban egyik felülvizsgálat sem tette felelőssé az online piactereket, noha köztudott, hogy milyen óriási szerepet játszanak a fogyasztói piacon.

2022. március 15-én az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) kiadta hivatalos szakvéleményét az Általános termékbiztonsági rendeletről, de ez sem zárta le megnyugtatóan az ügyet.

Százezerszeres szigorítás jöhet egy mindannyiunknak káros adalékanyagra

A termékfelelősségről szóló szabályozás – ez a szöveg szabályozza, mi történik, ha a fogyasztó megsérül vagy kár éri egy veszélyes termék miatt – felülvizsgálata tehát még várat magára, és legkorábban 2022 szeptemberében várható.

Szerencsére vannak olyan nemzeti hatóságok, amelyek időközben már akcióba is léptek. Így például a francia hatóságok elrendelték a Wish.com platform eltávolítását, mert a weblap rengeteg veszélyes terméket árusított.

A Tudatos Vásárlóknál néhány évek óta publikálunk teszteket, hogy kiderüljön, az autós gyerekülésektől az etetőszékeken át a fagyasztókig egy-egy termékkategóriában melyek a legbiztonságosabb, legtakarékosabb, és számos egyéb szempont szerint legjobban vagy épp legrosszabbul teljesítő termékek.


LIFE ITM logoA cikket az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C pályázata társfinanszírozta, A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

533
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


367
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás