fbpx
aluminium italos doboz visszaveszik automata

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Itt nézheted meg, hol vannak alumínium doboz visszaváltó automaták az országban

Automaták segítenek országszerte, hogy kiürült alumínium italos dobozainktól környezettudatosan válhassunk meg. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezéssel minden visszavitt dobozért kupont kapunk.

FRISSÍTÉS: 2023 nyarától változott a hulladékkezelési rendszer, sokkal kevesebb helyen lehet leadni a fémhulladékot. De azért vannak olyan telepek, ahol fizetnek érte. Térképre tettük ezeket a helyeket.

A háztartás körüli környezettudatosság egyik fontos területe a csomagolás: az otthon keletkező hulladék nagyrésze ebből tevődik össze, így fontos, hogy ezen a téren is igyekezzünk lépéseket tenni.

Természetesen a legjobb, ha a lehető legkevesebb csomagolóanyaggal próbáljuk megoldani az életünket: a saját szatyrok, üvegek, flakonok már nemcsak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csomagolásmentes boltokban, hanem sok szupermarketben is használhatók. Amit nem tudunk ilyen módon megvenni, annál törekedjünk a minimalizálásra és az újrahasznosításra.

Toxfree kérdőív mondd el slider

Ha csomagolásról beszélünk, általában a papírra és a műanyagra gondolunk, azonban meg kell említenünk még egy fontos szereplőt: a fém dobozokat, az alumíniumdobozt.

Itt nézheted meg, hol lehet leadni a használt sütőolajat az országban

Nem szemét, hanem érték

Ma már a sör mellett üdítőitalok és kávé is kapható fém dobozban, így a gyerekek, fiatalok is egyre inkább kapcsolatba kerülhetnek vele. Az újrahasznosítható anyagok közül az aludobozok alapanyagául szolgáló alumínium – már csak a nyersanyag ára miatt is – az egyik legértékesebb, mindemellett az új fém előállításához szükséges energia 95%-a takarítható meg az újrahasznosítással. Ráadásul az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készítettől.

Magyarországon évente több mint 1 milliárd alumíniumdobozt bocsátanak ki, világszinten pedig nagyjából 250 milliárd darabot gyártanak – ha ezeket egymásra állítanánk, olyan hosszú oszlopot alkotnának, ami 75-ször, oda-vissza elérne a Holdig!

Országos boltlista – itt vehetsz kimérős tisztítószert

Ennek a rengeteg üres doboznak nem a háztartási szemétben van a helye: ha visszaváltanánk őket, nagyon sokat tehetnénk a környezetünkért. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés éppen az újrahasznosításukért, illetve annak népszerűsítéséért dolgozik, hogy otthonainkban minél többen gyűjtsük a dobozokat szelektív hulladékként, vagy éppen ami még hatékonyabb megoldás: elvigyük őket a gyűjtő automatákba.

Az automaták főként élelmiszer-kereskedelmi láncoknál (SPAR, Auchan, CBA, Coop és Tesco üzletek) vannak kitéve. A Minden Doboz Visszajár térképre tette, hol vannak ezek:

Kupon a dobozért

A rendszer „pénzt a dobozért” elve azt jelenti, hogy nem csupán begyűjtik az aludobozokat, hanem “fizetnek” is érte: dobozonként pár forintos visszaváltási díjjal számolhatunk, amit az adott üzletben tudunk levásárolni. A rendszer így sajnos további vásárlásra ösztönöz, de maga a visszaváltás valóban segíthet az alumínium hulladék újrahasznosításában.

Országszerte közel 200 visszaváltó automata érhető el, a gyűjtés így nem csak otthon valósítható meg: kezdeményezzük az irodában, sőt, akár az óvodában, iskolában is lehet élni vele, ezáltal pedig már a kicsik is megtanulhatják, hogy az aludoboz érték, és nem eldobnivaló szemét.

PET-palack, sörösdoboz – kötelezően visszaváltják majd az italcsomagolásokat

Milyen lenne az ideális italcsomagolás?

Számos termékről állítják a reklámok, hogy a csomagolóanyaga zöldebb, mint a másé. Sok gyártó az alumínium dobozra esküszik, hangsúlyozva annak végtelen újrahasznosíthatóságát. Más cégek az újrahasznosított alapanyagok arányának növelésével csábítanák magukhoz a környezettudatos fogyasztókat, sőt már a papírcsomagolást is zöld alternatívaként hirdetik. A hagyományos zöld megoldást, az újratöltést viszont a nagy cégek próbálják lehúzni azzal az indokkal, hogy a szállítás és a mosás energia- és vízigényes. Ebben a cikkben különböző vizsgálatokat és életciklus-elemzéseket vetettünk össze, hogy rendet vágjunk a sok állítás között.

támogass

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás