fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

PET-palack, sörösdoboz – kötelezően visszaváltják majd az italcsomagolásokat

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
italcsomagolás hulladék

December 15-én megszavazta a magyar Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely alapján kötelezően visszaváltandóak lesznek az italcsomagolások. Az elfogadott hulladékszabályozás alapján most a kormányon a sor, hogy meghatározza a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat. A magyar lakosság 86%-a a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja – emlékeztet a Greenpeace.

A Parlament által elfogadott, a hulladékgazdálkodás számos területét szabályozó törvény alapján hazánkban is hamarosan bevezetik a sok európai országban már alkalmazott visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra. Ezek körébe tartoznak a PET-palackok, az alumínium és papír italos dobozok. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, amely várhatóan 2023. július 1-től lépteti majd életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszert.

A kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írnának elő.

Hiába gyűjtjük szelektíven a műanyag hulladékot, ha nem hasznosítják újra

A Greenpeace évek óta kampányol az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok kivezetéséért, a szervezet eldobható italcsomagolások kivezetéséért indított aláírásgyűjtését eddig több mint 25 ezren írták alá.
Tudatos vásárlóként örülünk a hírnek, ugyanakkor egyetértünk a Greenpeace-szel abban, hogy a Parlament által elfogadott törvényjavaslat lehetne ambiciózusabb: a klíma- és ökológiai válságot látva ennél jóval bátrabb lépésekre volna szükség, minél hamarabb.

Hazánkban a 2010-es évek növekedése után folyamatosan csökken a műanyag-újrahasznosítás aránya. Jelenleg 32% körül van ez az arány, amivel az EU-s tagországok közül az utolsók között vagyunk.

A Greenpeace Magyarország ezért azt várja, a megszületendő új kormányrendeletekben a kormány garantálja, hogy minél hamarabb induljon el a visszaváltási rendszer és határozzanak meg célszámokat a kötelező újratöltésre is. A Greenpeace javaslata:

  • a visszaváltási díj bevezetésének határideje legyen 2022. január 1. a tervezett 2023. július 1. helyett. Ezzel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumínium doboz mennyiségét;
  • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljes körű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
  • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

Jelenleg

a PET és az alumínium italcsomagolások kétharmada nem hasznosul, döntő részük – évi több mint 1 milliárd PET-palack – lerakókban, égetőkben, erdőszélen, patakpartokon végzi.

Lejárt az egyszer használatos csomagolóanyagok ideje! Késlekedés nélkül garantálni kell az újratölthető rendszerek kötelező visszahozatalát, és garantálni kell, hogy minden hasznosítható italcsomagolás ténylegesen újra is legyen hasznosítva” – mutat rá Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse, a tudatosvasarlo.hu állandó szerzője.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült, az Európai Unió #GoEAThical projektje társfinanszírozta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok