fbpx
italcsomagolás hulladék

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

PET-palack, sörösdoboz – kötelezően visszaváltják majd az italcsomagolásokat

December 15-én megszavazta a magyar Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely alapján kötelezően visszaváltandóak lesznek az italcsomagolások. Az elfogadott hulladékszabályozás alapján most a kormányon a sor, hogy meghatározza a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat. A magyar lakosság 86%-a a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja – emlékeztet a Greenpeace.

A Parlament által elfogadott, a hulladékgazdálkodás számos területét szabályozó törvény alapján hazánkban is hamarosan bevezetik a sok európai országban már alkalmazott visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra. Ezek körébe tartoznak a PET-palackok, az alumínium és papír italos dobozok. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, amely várhatóan 2023. július 1-től lépteti majd életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszert.

A kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írnának elő.

Hiába gyűjtjük szelektíven a műanyag hulladékot, ha nem hasznosítják újra

A Greenpeace évek óta kampányol az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok kivezetéséért, a szervezet eldobható italcsomagolások kivezetéséért indított aláírásgyűjtését eddig több mint 25 ezren írták alá.
Tudatos vásárlóként örülünk a hírnek, ugyanakkor egyetértünk a Greenpeace-szel abban, hogy a Parlament által elfogadott törvényjavaslat lehetne ambiciózusabb: a klíma- és ökológiai válságot látva ennél jóval bátrabb lépésekre volna szükség, minél hamarabb.

Hazánkban a 2010-es évek növekedése után folyamatosan csökken a műanyag-újrahasznosítás aránya. Jelenleg 32% körül van ez az arány, amivel az EU-s tagországok közül az utolsók között vagyunk.

A Greenpeace Magyarország ezért azt várja, a megszületendő új kormányrendeletekben a kormány garantálja, hogy minél hamarabb induljon el a visszaváltási rendszer és határozzanak meg célszámokat a kötelező újratöltésre is. A Greenpeace javaslata:

 • a visszaváltási díj bevezetésének határideje legyen 2022. január 1. a tervezett 2023. július 1. helyett. Ezzel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumínium doboz mennyiségét;
 • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljes körű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
 • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

Jelenleg

a PET és az alumínium italcsomagolások kétharmada nem hasznosul, döntő részük – évi több mint 1 milliárd PET-palack – lerakókban, égetőkben, erdőszélen, patakpartokon végzi.

Lejárt az egyszer használatos csomagolóanyagok ideje! Késlekedés nélkül garantálni kell az újratölthető rendszerek kötelező visszahozatalát, és garantálni kell, hogy minden hasznosítható italcsomagolás ténylegesen újra is legyen hasznosítva” – mutat rá Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse, a tudatosvasarlo.hu állandó szerzője.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült, az Európai Unió #GoEAThical projektje társfinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás