fbpx
alumínium fém leadás átvétel

Hol fizetnek az alumínium dobozokért? Hol veszik át a fémhulladékot?

Sokkal kevesebb helyen lehet leadni a fémhulladékot, de azért vannak olyan telepek, ahol fizetnek érte. Térképre tettük a helyeket.

Átmeneti helyzet alakult ki a visszavihető, újrahasznosítható hulladékok, azon belül is a fém, így az alumínium hulladékok esetében az idén.

Sok olyan helyen megszűnt a visszaváltás, ahol korábban lehetett, közben pedig még várni kell az új rendszerre, amely várhatóan jövő januárban indul el.

Utóbbit a tőzsdén jegyzett magyar olajcég, a Mol leányvállalata, a Mohu Zrt. menedzseli, amely idén júliustól a teljes magyar hulladékgazdálkodásért felel.

A fémhulladék-átvevő telepek száma júliustól jelentősen csökkent: korábban közel 600 helyen volt erre lehetőség, júliustól viszont alig három tucat ilyen helyszín van, ahogy arról a G7.hu gazdasági portál beszámolt.

A 2023.08.02-től érvényes fémhulladék Ft/kg árak listája a Mohu oldalán, itt érhető el.

Térképre tettük, hogy a Mohu honlapján elérhető lista szerint az alábbi hol lehet most fémhulladékot leadni:

Forrás: Mohu Zrt.

(Megjegyzés: A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Mohu istája alapján készítette a térképet, a jövőben lehetnek változások a fémhulladék-visszaváltó-helyek listáját tekintve. A térkép esetleges hibáiért a Tudatos Vásárló Egyesülete nem vállal felelősséget.)

Tehát a fémhulladék-visszavevő helyek listája jelentősen csökkent, az új rendszer felállására pedig még várni kell:

a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere (DRS) 2024. január 1-től kerül országosan bevezetésre.

Miért mennyit fizetnek?

A fémhulladék leadásáért a meghatározott telepek fizetnek az érintetteknek, a díjak jogszabályban vannak meghatározva, mégpedig úgy, hogy az átvevő 3,75 százalékot levon az adott összegből.
Bizonyos fémtartalmú hulladékokat a piaci árnál alacsonyabb, az új rendszerben ún. ösztönző áron lehet leadni. Talán a legfontosabbak ezek közül az aludobozok, azaza alumínium italos dobozok, amelyek gyakran előfordulhatnak a háztartásokban, ezekért kilonként 134 forint jár. Emellett egy esetleges felújítás után megmaradt fémből készült vezetékek, csövek, esetleg a bojler rézből készült tartozékait is le lehet adni.
A különböző fémhulladékokra vonatkozó konkrét díjak ebben a táblázatban találhatóak.

A következő hónapokban várhatóan rengeteg automatát fognak telepíteni az orrszágban, amelyek a rendszer indulása után „fogadják” majd a hulladékokat.

Hiába gyűjtjük szelektíven a műanyag hulladékot, ha nem hasznosítják újra

A tervezett rendszer szereplői a következők:

 1. Mohu Zrt. a rendszer működtetője
 2. a gyártók, akik termékeik regisztrációját követően a DRS-rendszer működtetését finanszírozzák a negyedéves díjakon keresztül, valamint biztosítják a forgalomba hozott termékek után a visszaváltási díjat a későbbi fogyasztói visszatérítés érdekében;
 3. a fogyasztó, tehát a vásárló, aki a korábban általa megfizetett visszaváltási díj visszatérítése ellenében gondoskodik az ép üres palackok visszaváltási pontokra juttatásáról;
 4. a forgalmazók, leegyszerűsítve az üzletek, akik 400 négyzetméteres üzletméret esetén kötelezően, egyéb esetben önkéntesen a koncessziós társaság által biztosított visszaváltó automaták segítségével vagy önkéntesen kézi visszavétellel fogadja vissza a hulladékot és közreműködik a fogyasztó választása esetén a visszaváltási díj visszatérítésében (levásárolható kupon formájában.)

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás