fbpx
Méz valódi vagy hamisított

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Hogy ne vegyünk hamisított mézet, ha még a labor sem látja a különbséget?

A méz a harmadik leggyakrabban hamisított termék a világon, mára nem csak a hamis mézet, de a magát a gyakorlatilag bombabiztos hamisítási technológiát is árulják. Mégis, hogyan lehetünk biztosak benne, hogy igazi méz van az üvegben? És mi lehet a megoldás Európában? Fulmer Takács Ferenc méhészt, az Egyesület az Európai Méhekért elnökét kérdeztük.

A méz kiváló szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban (kálium, nátrium, kalcium és magnézium) és vitaminokban (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12, A-, E- és C-vitamin), továbbá 19 aminosavat, fehérjéket, ásványi sókat, hormonokat, illóolajokat, fontos enzimeket és egyéb bioaktív anyagok tartalmaz. A sötétebb színű mézek gazdagabbak ásványi elemekben, pl. vasban, rézben, mangánban.

A méz fogyasztása javasolt belsőleg gyomor- és, nyombélhurut, szívbetegségek, hurutos betegségek, megfázás, nátha, idegrendszeri problémák, álmatlanság, vérszegénység esetén. A méz élő táplálék, ami azért is nagyon fontos, mert egyre kevesebb nyers élelmiszert fogyasztunk.

Méz – egyáltalán ahogy ez az anyag előáll!

Igazi vagy hamis?

A méz gyakori célpontjává vált a különböző hamisítási eljárásoknak, amelynek egészen prózai az oka: magas a piaci ára.

A hamisítás egyik formája, ha az eredetmegjelölést hamisítják, vagyis az adott méz nem onnan származik (földrajzi eredet), vagy nem olyan fajtájú (botanikai eredet), mint ami a címkéjén szerepel.

Egy másik trükk a mézek cukorszirupokkal történő direkt vagy indirekt hamisítása. A direkt hamisítás során a cukorszirupot (kukorica, rizs, répacukor, nádcukor, stb.) a mézhez keverik, míg az indirekt hamisítás során a cukrokat a méheknek adják táplálékként.

De létezik egy harmadik módszer, amivel már a komoly laborok is nehezen boldogulnak, ez az ún. gyantaszűréses technológia: a mézet felmelegítik, mikro méretű szűrőkön magas nyomáson átpréselik, majd kivonják belőle a felesleges vizet, szerves és ásványi anyagokat. A végeredmény egy az eredeti méznél világosabb, steril cukorszirup lesz, amiben szinte nincs semmi értékes szárazanyag tartalom.

Hiányzik belőle a méz összes hasznos összetevője, mint a virágpor, propolisz, fehérjék, flavonoidok, ásványi anyagok és vitaminok. Ezek a termékek valójában már nem mézek, hanem mesterségesen előállított szirupok.

De akkor hogyan adják el mézként?

A sterilizált, kilúgozott méz azonosító nélküli, és ha bárhol a világon megkapja az adott földrajzi hely virágjainak pollenjét, gyakorlatilag „honosítható” lesz, helyivé válik.

Ennek a fajta hamisításnak itthon könnyű célpontja az alacsony pollentartalmú, eredendően világos színű akácméz — olvasható az egyik méhészet oldalán.

A gyantaszűréses technológiát a 2000-es évek elején Kínában fejlesztették ki arra reagálva, hogy a silány minőség, az antibiotikum-tartalom és a hamisítások miatt az USA büntető vámmal sújtotta a kínai mézet. A Kínában ilyen módon előállított, eredet nélküli “méz” továbbra is ömlik az amerikai és ma már az EU-s piacra is.

Egyértelműen érezhető a klímaválság – mandulások a Balaton-felvidéken

A hamisítás akkora üzlet, hogy a kínaiaktól már nem csak a mézet, hanem magát a teljes technológiát is meg lehet vásárolni.

A hamisított, cukorszirupból előállított műmézek Magyarországra is Kínából érkeznek — mondja nekünk Fulmer Takács Ferenc, méhész, az Egyesület az Európai Méhekért elnöke, a legnagyobb hazai méhészet és az Aranynektár Kft. csomagoló vállalat tulajdonosa. Ferenc igazi méhészcsaládból származik, a dédnagyapja 1929-ben alapította a méhészetét, így messziről is rálát a piac helyzetére. Úgy látja, az elmúlt 20 évben sokat romlott a helyzet, mára olyan tökéletes hamisítványokat készítenek, hogy szinte nincs az a labor, amelyik ki tudná szűrni a hamisított termékeket.

És a hamisítás hatalmas üzlet: amíg egy kiló mézet 20-30 eurocentért állítanak elő, addig az EU-piacon 2-5 eurós mézként jelenik meg. Az előállítási láncban sok a köztes szereplő, például a csomagolócégek, ezért sokaknak nem érdeke, hogy felszámolják a hamisítást és ezzel redukálják a piacot.

Az egyetlen megoldás a hamis mézek ellen az eredetmegjelölés és nyomonkövethetőség lenne – mutat rá az Egyesület az Európai Méhekért elnöke.

Bár az eredetmegjelölés elvileg most is kötelező, de a jelenlegi gyakorlat nem alkalmas a fogyasztók megfelelő tájékoztatására, a törvény ugyanis csak az EU, illetve EU-n kívüli megnevezést írja elő. Ez egyrészt gondot okoz például azoknak a csomagolócégeknek, akik európai, de nem EU-s forrásból is vásárolnak. Így lehet, hogy a Szerbiából származó méznek ugyanaz van a csomagolásán, mint egy kínai hamisítványnak.

Egyértelműen a szabályok szigorítására van szükség a származási országok pontos megjelölésével – mondta Nagy István agrárminiszter is a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén. Az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származásjelölési előírásának felülvizsgálatára.

A méhészek Magyarországon ráadásul harmadik éve küszködnek az akác elfagyásával, a repce korai nyílásával, a hideggel és az esővel. A napraforgók esetében pedig az önbeporzók térnyerése miatt egyre kevesebb a nektártermelés, tehát minden olyan klasszikus, nagy méhlegelő, amely biztosította a kellő mézmennyiséget, veszélybe került – számolt be az agrárminiszter.

Veszélyes-e a citrusok héja – mielőtt belereszelnéd a sütibe, bedobnád a teába

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy valódi mézet veszünk?

Fogyasztóként akkor lehetünk igazán biztosak abban, hogy igazi mézet vásárolunk, ha közvetlenül a termelőtől vesszük. Emellett néhány trükkel ellenőrizhetjük a méz valódiságát:

 1. A hamisított méz cseppfolyósabb, a valódi méz cseppje nehezen folyik, jellegzetesen nyúlik.
 2. A hamisított mézek általában világosak.
 3. A hamisított méz jellegtelen, inkább cukor mint méz ízű
 4. A valódi méz – az akác kivételével – néhány hét alatt bekristályosodik, a hamisított méz nem tesz ilyet.
 5. Vízbe kerülve a hamis méz gyorsan feloldódik a vízzel, az igazi leülepszik az aljára és nehéz szétkeverni.
 6. Ha pedig feltűnően olcsón árulják a mézet, gyanakodjunk.

Az Egyesület az Európai Méhekért célja, hogy olyan védjegyet hozzanak létre, amelyet az EU-ban termelt mézek kapnának. Annak a csomagolócégnek, amelyik ezt meg akarja kapni, betekintést kell adnia a könyvelésébe is, így ellenőrizni tudják, hogy onnan jött-e a méz, ahová a pénzt utalták. Bár a koronavírus járvány kicsit lassította a folyamatot, a védjegy hamarosan látható lesz majd a mézesüvegeken.

Eper, szőlő, bogyós gyümölcsök – ezekben van a legtöbb vegyszerkoktél

A vegyszerkoktélok ölik a méheket

Sajnos nemcsak a méz van veszélyben, az elmúlt 20 évben a rovarpopuláció is felére csökkent. Pedig a méhek létfontosságúak a mezőgazdaság számára, a statisztikák szerint az uniós élelmiszertermelés 76%-át befolyásolják. A szakember a probléma egyik okának azt látja, hogy az eltűnő vadrovarok helyett a mézelő méh végzi el a megporzást és válik táplálékforrásává máspéldául a madarak számára. Másrészt a mézelő méhek maguk is pusztulnak.

A másik, ennél lényegesebb ok Fulmer Takács szerint az, hogy az elmúlt 15 évben a mezőgazdasági vegyszerek száma megduplázódott, ami hatalmas környezeti terhelést jelent. Sokan a gyomirtó glifozáttal hozzák kapcsolatban a méhpusztulást. Fulmer Takács óvatosabban fogalmaz:

“Látható, hogy a méhcsaládok életereje töredéke annak, ami korábban volt. Nem tudom, hogy a glifozát-e a bűnös, inkább azt mondom: a földre kiszórt növényvédő szerek komplex hatásában keresendők a probléma okai.”

Egy gazda ugyanis általában több vegyszerrel permetez egyszerre gazdaságossági okok miatt. Így előfordulhat, hogy egy vegyszer nem okozna problémát, de mondjuk már 3 igen. Nem véletlen, hogy bizonyos gyógyszereket sem szedhetünk egyszerre – magyarázza a méhész.

Képek: unspalsh.com


ofof, ökokör

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás