fbpx
siker

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

8 tudományosan bizonyított tipp, hogy sikerüljön teljesíteni a fogadalmad!

Rászántad magad, hogy változtatsz életeden, hogy legalább egyetlen részletében egészségesebb, vidámabb, fenntarthatóbb életet élsz? A jó hír, hogy nincs jobb időszak ehhez az évkezdésénél! Tudományosan megalapozott módszereket mutatunk – válassz csak egyet, vagy próbáld ki akár többet is, hogy újévi zöld fogadalmaidat sikerüljön hosszútávon megvalósítani. 

Tűnhetnek fölöslegesnek, akár gyerekesnek is, de az újévi fogadalmak sokat segíthetnek abban, hogy a mindennapok rohanásában is fókuszálni tudjunk hosszútávú céljainkra.

Kevesebb húst ennél, etikusabb forrásból vásárolnál, figyelnéd a fenntarthatósági címkéket, megcéloznád  a helyi és bio forrásból származó élelmiszereket? A CNN nemrégiben 8 tudományosan megalapozott tippet gyűjtött össze, amelyek bizonyítottan motiválhatnak bennünket abban, hogy kitartsunk fogadalmunk mellett.

motiváció fogadalom

1. Használjuk tudatosan a kísértést!

A 2021-es évben nagy feladat vár Erika Kirgios-ra, a Wharton School of the University of Pennsylvania viselkedésváltozást kutató munkatársa: meg kell írnia a doktori munkáját. Nem meglepő hát, hogy egyik újévi fogadalma is a feladat elvégzéséről szól.

Hogy örömet is leljen a várhatóan éjszakákba nyúló írásban, egy általa jól ismert technikát alkalmaz: amikor dolgozik, meggyújtja kevenc gyertyáját és egy csésze teát készít maga mellé. Kedvenc gyertyáját csak akkor gyújtja meg, kedvelt teáját csak akkor kortyolgatja, amikor dolgozik. A módszer neve “kísértés-árukapcsolás” (angolul temptation bundling), és lényege, hogy a nehezen menő, de hasznos tevékenységhez egy vonzó, kellemes tevékenységet csatolunk.

Kirgios témavezetőjével Katy Milkman professzorral 2020-ban egy amerikai edzóterem-hálózat több mint 6000 tagjával tesztelte a kísértés-árukapcsolás működését. Azt tapasztalták, hogy azok, akiknek az edzéshez ingyenes hangoskönyvet adtak, 10-14%-kal nagyobb eséllyel edzettek hetente, mint az a csoport, akik nem kaptak mellé ilyen motivációt.

2. Ösztönözd magad valamivel!

A Katy Milkman, a Pennsylvaniai Egyetem viselkedéskutatója egy 4 éves kislány édesanyjaként szeretné leszoktatni magát arról, hogy vacsorázás közben válaszoljon a telefonja pittyegésére. A kihívásban segítségére van, hogy a férje minden egyes alkalommal 10 dollárt utal egy a felesége által nem kedvelt szervezetnek (a CNN nem nevesíti a példát), ha mégis piszkálni kezdené a telefont.

Bár ez inkább büntetésnek tűnik, egy kicsit máshogy magunkévá tehetjük a módszert, mondjuk  jutalmazással. Például ha sikerül egy teljes hetet átvészelni egyszer használatos csomagolás nélkül, kaphatunk egy piros pontot. Ha több ilyen jellegű fogadalom teljesítésével sikerült összegyűjteni 5 piros pontot, akkor meglephetjük magunkat egy rég vágyott élménnyel, mondjuk egy workshoppal. Az sem baj, ha a témába vág: megtanulhatjuk használni a nagyi varrógépét, és készíthetünk textilszalvétát, kenyértartót vagy bármilyen hasznos és amúgy drágán kapható zero waste eszközt. 

3. Készíts egy tervet az akadály leküzdéséről!

A célkitűzésében gyakori hiba, hogy arról fantáziálunk, milyen nagyszerű lesz az élet a cél elérése után – anélkül, hogy figyelembe vennénk, mi hátráltat minket jelenleg.

A feladatunk ez esetben a remélt eredmény útjában álló akadály mentális elhárítása. A tervkészítés valójában ennek az akadálynak az elhárításáról fog szólni.

A módszert egyébként WOOP-keretrendszernek hívják, és ha nem volt teljesen érthető a magyarázat, lejjebb megnézhettek róla egy egyperces, informatív animációt.

Ha maradunk az egyik előző példánál, az egyszer használatos műanyagoknál, a célkitűzés legyen mondjuk az, hogy egyáltalán nem használsz ilyet a reggeli kávéhoz, amit általában a kedvenc kávézódból viszel el műanyag sétálópohárban. Mi akadályoz meg abban, hogy ezen változtass? Az, hogy gyakran otthon hagyod saját repoharat? Írj emlékeztetőt a mobilodra, minden este csengessen, hogy ne felejtsd el betenni a táskába. Akadály elhárítva, célkitűzés teljesítve!

4. Kapcsold egy rutinszokáshoz!

Sokkal jobban bevésődik, alakul szokássá egy új dolog, ha azt egy rutinszokáshoz kapcsoljuk, pontosabban mindig az után csináljuk az újat. Brit tudósok (igen, ők) egy ezzel kapcsolatos kutatásban az emberek egy csoportjától azt kérték, hogy a fogselymet fogmosás előtt, a másik csoportnak pedig azt, hogy fogmosás után használják. Nyolc hónappal később azoknak, akik fogmosás után fogselymeztek a kísérletben, sokkal inkább rutinná alakult, mint azoknál, akiknek fogmosás előtt javasolták.

5. Csomagold pozitívba a célkitűzéseidet!

A pozitív megfogalmazás növeli a siker valószínűségét – ezt mutatta meg egy 2020 végén a  PLOS One nevű tudományos folyóiratban publikált tanulmány. A Stockholmi Egyetem és a svéd Linköpingi Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy 12 százalékkal nagyobb esélye van a sikernek, ha valamit elérni és nem elkerülni szeretnénk. Vagyis nem mindegy a megfogalmazás! El akarod-e kerülni a műanyag csomagolásokat vagy inkább be akarsz  szerezni néhány mosható, újrahasznosítható csomagolást? Az utóbbi jobb célnak tűnik. 

6. Belefér a csalónap!

Nézzünk szembe a ténnyel: legyen bármilyen erős az akaratunk, mindannyiunknak becsúszik olykor egy kihagyott nap. Ezt akár bele is kalkulálhatjuk, nehogy emiatt abbahagyjuk az egészet. A bűntudat és sikertelenség érzése helyett használjuk inkább tanulásra azokat az alkalmakat, amikor megszegjük a fogadalamat. Vagy tehetjük azt is, hogy olyan célokat találunk ki, amik könnyebben teljesíthetőek. Segíthet, ha nem akarunk rögtön mindent, elég egy-két új szokás, aztán majd, ha ezek rutinná váltak, jöhet a többi. Haladj apró lépésekben és sikerülni fog!

öko-hajmosás kihívás eredmény

7. Találj társat vagy mentort!

Kezdjétek többen, így meg tudjátok osztani a tapasztalatokat és támogatni tudjátok egymást egy-egy nehéz helyzetben. De az is lehet, hogy nem céltalanul lógsz a közösségi oldalakon, hanem megosztod a célkitűzéseidet, tapasztalataidat, ez segíteni fog abban, hogy tartós maradhasson. Közönség előtt ugyanis nem szeretünk besülni. A közösségi támogatás igenis számít!

A Tudatos Vásárlóknál rendzseresen indítunk közösségi kihívásokat, hogy együtt tegyük zöldebbé, fenntarthatóbbá életünket.

8. Tabula rasa, avagy a tiszta lap

Új év, új hétfő, új hónap, új esély. Mindegy, hogy az évkezdés, egy kerek születésnap vagy épp egy unoka érkezése az apropója, az ún. újrakezdési hatás segíthet abban, hogy hosszútávon új szokásokat építsünk az életünkbe.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás