fbpx
takarékos spórol tippek

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

15 kipróbált tipp takarékoskodáshoz a legnagyobb brit fogyasztói szervezettől

Készpénzzel való fizetéstől az akciós polcokon át az éhségig – a legnagyobb brit fogyasztói szervezet, a Which? nemrégiben arra kérte olvasóit, küldjék meg neki bevált spórolási praktikáikat. A beküldött válaszokból a fogyasztói szervezet összeállította top 15 tippjét takarékoskodáshoz, amit mi kiegészítettünk.

Hogyan spórolsz, ha kevés pénzből kell kijönnöd? Neked mi lenne az egyes számú tipped? Ezt a kérdést tette fel a Which? Facebook- és Twitter közösségének. Az eredmény: tippek özöne érkezett arra, hogyan oszthatjuk be pénzünket, a vásárlási szokásaink fokozatos megváltoztatásától kezdve a háztartási kiadások rendszerszerű számontartásáig. A válaszadók egy része a saját tapasztalatából merített, de voltak olyanok is, akik a generációról generációra szálló, régi, jól bevált módszereket osztották meg. Az alábbiakban a 15 legjobb takarékoskodó tippet listázzuk.

1. Ne vegyél meg olyat, amit nem engedhetsz meg magadnak!

Az anyagi gondokhoz vezető út első lépése, ha többet költesz annál, mint amit megengedhetsz magadnak. Csak azt vedd meg, amit lehetőségeid engednek: így biztos, hogy el tudod kerülni az adósság csapdáját. Ha ezt észben tartod, nem fogsz bedőlni a “vedd meg most, fizess később” típusú akcióknak, amelyek – ezt már a Which? kutatása mutatja – túlköltekezésre buzdítják az akcióban részt vevő vásárlók negyedét.

2. Nézd át az akciós polcokat!

A Which? olvasói kedvelt spórolási megoldásként jelölték meg az akciókat.Ezzel egyet tudunk éretni, részben.

Bizonyára sokszor láttad már a szupermarketek “akciós” polcait és termékeit vásárlás közben. Itt olyan – általában színes matricákkal megkülönböztetett – termékeket találsz, amelyeket azért áraztak le, mert hamarosan lejár a fogyaszthatósági idejük. Ha egyébként nem szoktál innen választani élelmiszert, de legközelebb kipróbálod ezt a trükköt, ezzel biztos, hogy tudsz spórolni.

Amire viszont jó, ha mindeközben figyelsz:

 • csak olyan terméket vigyél haza, amiről tudod, hogy a jelzett határidőig elfogyasztod, vagy be tudod tenni a mélyhűtőbe, hogy később használd fel,
 • az árleszállításokkal általában bánjunk csínján. Az akció mindig azt sugallja: nem teheted meg, hogy ne vásárolj, még akkor sem, ha eredetileg eszed ágában sem volt megvenni. Tény: ha valójában nem akarsz megvenni valamit és nincs szükséged rá, nem ok a vásárlásra az, hogy olcsó.

3. Fizess készpénzzel, hogy ne költekezz túl!

A készpénzzel fizetés remek eszköz a költekezés féken tartására. Emberek milliói használnak készpénzt napi szinten azért, hogy kordában tartsák kiadásaikat – így aztán nem volt meglepő, hogy sok  angol vásárló javasolta ezt a praktikát. A készpénz fizikailag gátat szab a költekezésnek: míg a városban vagy, annyit tudsz költeni belőle, amennyi van, és nem többet. Vagyis, ha 5000 forintot viszel magaddal egy alkalomra, – és nem viszel bankkártyát – akkor nem is fogsz majd ennél az összegnél többet költeni nap folyamán.

4. Kerüld a házhozszállítást, inkább főzz magadnak!

Ne rendelj házhoz készételt, inkább főzz magadnak ebédet, a boltban, piacon vásárolt alapanyagokból!
A házhozszállítás, mint szolgáltatás, rendkívüli módon fellendült a járvány idején: otthon is ehetsz éttermi ebédet, vacsorát a ételfutár cégek jóvoltából. De ha ellen tudsz állni ennek a csábító lehetőségnek, és továbbra is otthon főzöl magadnak, minden bizonnyal spórolni fogsz. Ha az egzotikus kínálat miatt vonz az ételrendelés, inkább nézz ki magadnak néhány új receptet, és készítsd el otthon kedvenceidet.

5. Ne pazarolj – tervezz, fagyaszd le!

Nagyon sok tanács érkezett, ami azt javasolja: főzz magadnak otthon az általad vásárolt alapanyagokból, és ne pazarolj. Főzz nagy adagokat és tedd mélyhűtőbe a maradékot. Tervezd meg a heti menüdet, és csak azt vedd meg a piacon, boltban, ami az adott hét ételeihez szükséges!

Ehhez a Tudatos Vásárlók részéről még azt tudjuk hozzátenni, hogy

 1. soha ne indulj bevásárolni éhesen. Ha éhesek vagyunk, hajlamosak vagyunk lényegesen több élelmiszert vásárolni a szükségesnél.
 2. írj bevásárló listát,
 3. csatlakozz egy közösségi gazdasághoz, akiktől hetente megkapod a kellő mennyiségű friss, szezonális zöldséget, húst, tojást, gyümölcsöt.

Friss, vegyszermentes, egészséges élelmiszer közvetlenül a gazdáktól – a közösségi gazdaságok 2022-ben is várnak

6. Javítsd, javíttasd meg, alakítsd át régi holmidat!

Az egyik kommentelő arról számolt be – és sokan írjátok nekünk rendszeresen a Tudatos Vásárlók Egyesülete Facebook-oldalán is -, hogy évek óta nem vásárolt magának új ruhát: ehelyett megjavította, vagy átalakította a régi ruháit úgy, hogy továbbra is hordani tudja. Most, hogy itt a tavasz és újranyitottak az üzletek, nagy a kísértés, hogy felfrissítsük ruhatárunkat. Sokat spórolhatunk azzal, ha az új ruhák helyett inkább előveszünk a szekrény mélyéről egy-egy rég nem hordott darabot, befestünk vagy megvarratunk egy régi farmert, kedvenc pólót.

Ugyanez igaz a régi használati tárgyakra, bútorokra, gépekre.

Kuka, hulladékudvar, lomtalanítás? Hova vigyük a leselejtezett háztartási gépeket?

7. Valóban szükséged van rá?

“Van egy kis füzetem, amiben vezetem a kiadásaimat. Ha szükségem van valamire, elkezdek gyűjtögetni. Mire összegyűlik a szükséges összeg, vagy leárazták azt a terméket, amire gyűjtöttem, vagy rájövök, hogy nem is kell – így megmarad a megtakarított pénzem!” – írta az egyik olvasó. És valóban, sokat segít, ha feltesszük magunknak a kérdést: tényleg szükségünk van-e a hőn áhított ruhadarabra, műszaki cikkre, stb. Természetesen azzal nincs semmi baj, hogy megvesszük azokat a dolgokat, amire szükségünk van; ám ha olyasmiről van szó, amit nagyon-nagyon szeretnénk, de simán tudunk élni nélküle, akkor a legjobb, ha elkezdünk félretenni rá, és kivárjuk, hogy akciós legyen; lehet, hogy közben kiderül, már nem is vágyunk rá annyira.

A Tudatos Vásárlók terméktesztjei sokat segíthetnek abban, hogy ha mindenképpen szükséges a vásárlás, valóban a nekünk leginkább való, legjobban teljesítő terméket vegyük meg.

8. Malacpersely nyalánkságoknak

Az aprópénzt gyűjtheti a család egy perselyben, ha a persely megtelik, ezt lehet költeni finomságokat, különleges holmikra, nem alapvető szükségleti cikkekre. Nem rossz módja, hogy megjutalmazd magad a takarékoskodásért!

9. Ne indulj el vásárolni éhesen!

Többször leírtuk már mi is, és a Which?-nek is kommentelő kiemelte, hogy éhesen bevásárolni indulni maga a katasztrófa. Kutatások is bizonyították már, hogy azok a vásárlók, akik éhesen mennek vásárolni, többet költenek, mint szeretnék – ez még akkor is igaz, ha éppen nem élelmiszert vásárolnak. Harapj valamit, mielőtt nekivágnál a bevásárlásnak!

Túlvásárlás és stresszevés – koronavírus étkezési kisokos

10. Válaszd a sajátmárkás terméket!

Köztudott, hogy a sajátmárkás termékekkel pénzt spórolhatunk meg. A válaszadók egy része állítja, hogy még jobbak is ezek a termékek az “igazi” márkás termékeknél. De ne felejtsd el, hogy szupermarketenként eltérő lehet, mennyibe kerülnek a sajátmárkás termékek.

11. Vásárolj az olcsóbb boltban!

A legtöbb olvasó egyes számú tippje az a nagyon egyszerű tanács volt, hogy vásárolj az olcsóbb boltok, erre az Egyesült Királyságban példaként az Aldi-t és a Lidl-t említették sokan. Hát igen, kétségtelen, hogy ezzel pénzt spórolhatsz meg. Legalábbis, ha a legnépszerűbb márkákat és a sajátmárkás termékeket a legolcsóbb szupermarketekben vásárolod; az árakat egyébként össze is hasonlította a Which?. Kutatásuk szerint az Egyesült Királyság 2020 legolcsóbb szupermarkete a Lidl volt, második helyen pedig – csupán néhány penny-vel lemaradva – az Aldi végzett.

Milyen egy jó szupermarket?

12. Ne dőlj be az akcióknak!

Mindannyian szeretjük az akciókat, de néha egy-egy “különleges ajánlattal” egyáltalán nem is járunk jól. Jó példa erre a Black Friday. A tudatosvasarlo.hu-n évek óta írunk rendszeresen arról, hogy a Black Friday ajánlatok sokszor megtévesztőek: hogy az év többi napján ugyanolyan áron, vagy olcsóbban lehet megvásárolni az ekkor kihagyhatatlan akcióként reklámozott termékeket. Sőt, vannak olyan termékek is, amelyeket a november előtti hónapokban ugyanolyan “akciós” áron lehet megvásárolni, mint Black Friday napján. És mindez nem csak a drágább termékekre igaz. Akár ruháról, akár élelmiszerről van szó, gyakran előfordul, egymást érik az akciók egy-egy boltban vagy webshopban, hogy évente többször leárazzák ugyanazokat a termékeket, élelmiszereket, vagyis az év során többször is van “akciós nap”. Röviden: állj meg egy pillanatra, és gondold át, hogy valóban érdemes-e lecsapni a „kihagyhatatlan” akciókra.

Megváltozott vásárlási szokások, az akciók után az egészség a legfontosabb

13. Nézz körül a kamrában!

Próbáld meg hasznát venni azoknak az élelmiszereknek, amik ott lapulnak a kamrádban, vagy a konyhaszekrény mélyén! Ezzel is spórolhatsz.

Biztos, hogy felbukkan majd egy-két rég elfelejtett babkonzerv a konyha elrejtett zugaiból. Mielőtt elindulnál vásárolni, gondold át, mit tudnál összedobni azokból a hozzávalókból, amik már megvannak otthon! Ma már nagyon könnyű dolgunk van: csak be kell írnunk a keresőbe a meglévő hozzávalókat, és máris receptek özöne sorjázik előttünk.

14. Vigyél magaddal elemózsiát, ha mész valahová!

Mindannyian tudjuk, hogy jóval többe kerül a városban étkezni, mint otthon. Ezért ha elmész otthonról egész napra, és tudod, hogy csak drágán tudsz enni-innivalóhoz jutni, vigyél magaddal otthon készített elemózsiát! És még valami: noha a bárok és éttermek újranyitottak, azért még piknikezni is lehet.

15. Vezesd szisztematikusan kiadásaidat!

Vezesd a pénzügyeidet egy táblázatban vagy füzetben: írd be a havi fix kiadásaidat előre, és vezesd a bevételeket és kiadásokat szisztematikusan. “Igen, az anyukámnak igaza volt! 37 évre visszamenőleg megvannak a kiadásaim és bevételeim” – írta az egyik követő, Johan a Which?-nek. Nos, Johan tippje, amit az anyukájától tanult, rengeteg okos dolgot foglal magában. Havi megtakarítások, a bankkártya céltudatos és okos használata, és természetesen a pontos és naprakész pénzügyi könyvecske. Mindennek betartása a kiadások gondos menedzselésének alapja: így az utolsó fillérig követni tudod, hogy mire költötted a pénzed.


FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült, az Európai Unió  #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás