fbpx
ősgabona tészta teszt lead kép

Ez selymes és könnyű, vagy fűrészporos. Ősgabona tésztákat teszteltünk

Finom, tápláló, gyorsan elkészül, jó az állaga, és klímabarát. Mi az? Alakor, tönke és tönköly ősgabonából készült tésztákat teszteltünk, hogy megtudjuk, tényleg igaz-e a hír, hogy ezek a gabonák lehetnek a jövő élelmiszere. Mert legyünk őszinték, hiába bírják a szélsőséges időjárást, hiába a nagy környezettudatosság, ha a „szuper klímatudatos étel” végül nem jön be, mondjuk fura az állaga, szétfő, vagy simán csak rémes az íze. Főztünk belőle gyerekeknek, barátoknak, magunknak is. Íme a részletek, és egy kis segítség, ha ősgabona tésztát szeretnél kipróbálni.

Alakor, tönke, tönköly… Mielőtt bárki is vadul googlizni kezdene, eláruljuk, hogy mindhárom név egy-egy gabonát takar. A tönköly már sokaknak ismerős, mivel több boltban is felbukkan tészta vagy liszt formájában. Ezzel szemben az alakor és a tönke sokkal kevésbé ismert, holott van egy közös vonásuk: mindháromhoz nagy reményeket fűz a mezőgazdálkodás, mert jól bírják a szárazságot, ezért a klímaváltozáshoz is könnyebben alkalmazkodnak.

Viszont legyünk őszinték, hiába a nagy környezettudatosság és klímaszorongás, ha a „szuper klímatudatos ételnek” fura állaga vagy íze van, nehezen fogjuk levenni a boltban a polcról. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Tudatos Vásárlók Egyesülete tagjaival, ÖkoKöröseivel és munkatársaival közösen ősgabonából készült tésztákat tesztelünk. Az ősgabonák újbóli elterjesztésének hazai katalizátoraként az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet 2015 óta foglalkozik ősgabonák kísérleti termesztésével extrém környezeti adottságok között, a teszteléshez az ÖMKI kutatásaiba bekapcsolódott Rédei tészta Kft. biztosította mindenkinek a 3 féle ősgabona tésztát.

Tengerparton, otthon, barátokkal, gyerekkel

Mind a 23 tesztelő 500-500 gr alakor, tönke és tönköly tésztát kapott. A többség otthon, hétköznapi ebédhez vagy vacsorához készítette el, volt, ahol a gyerkőc is segített tesztelni, de volt olyan is, akik 5 fős baráti társaságban kóstolták meg. Az egyik résztvevő pedig a horvát tengerparton, nyaralás közben kísérletezett.

tészta teszt

Rövid főzési idő, gusztusos kinézet

 1. A 23 résztvevő egyetértett abban, hogy mindhárom tésztát könnyű volt elkészíteni.
 2. Többen jelezték, hogy rövidebb volt a főzési idő, mint a megszokott búza vagy durum tésztánál.
 3. Az állaguk is nagyon jó, gusztusos volt, a többség szerint nem lett trutymós, nem főtt szét.

Mivel a búzalisztből készült tésztáknál megszoktuk, hogy étkezés után hamar megéhezünk, ezért kíváncsiak voltunk arra is, hogy ehhez képest mennyivel hosszabb telítettségérzést nyújtanak az ősgabona tészták. Ebből a szempontból az alakor és a tönköly nyert: a válaszadók 43-40%-a mondta, hogy tovább tartott a telítettségérzetük, mint a „hagyományos” tésztáknál, a tönke esetében ez az értéke csak 24% volt.

tésztateszt

A selymestől a fűrészporosig

A főzéssel és az állaggal tehát nem volt gond, viszont amikor arra kérdeztünk rá, hogy mennyire ízlett, már jelentősen megoszlottak a vélemények. Az alakor és a tönke íze a többségnek bejött: a tesztelők 85%-a adott rájuk 8-10 pontot az 1-10-ig terjedő skálán. A tönköly tészta sereghajtó lett 67%-kal. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy többen is „vadabb”, „fűrészporos”, „homokszemcsés” ízről számoltak be.

„A tönköly eléggé fűrészporos, kissé talán keserű volt. A tönke pedig meglepetés, mert selymes és könnyű, viszont hamar megéheztem utána. Az alakor volt az, ami leginkább hasonlított a számomra megszokott durumra (ízre, táplálóságra).”

„A tönköly kissé durva, száraz benyomást keltett, nem veszi fel a versenyt az olasz durumtésztákkal. Az íze meg egyszerűen pocsék – 100% fűrészpor!”

Az alakor volt a legjobb, simán lehet vele helyettesíteni más tésztákat (olasz tésztaételeket készítek), bár erősebb íze van, de ez akár előny is lehet. Szívesen berakom az étrendembe.”

webinár

Érdekelnek az ősgabonák? Akkor hallgass bele a Tudatos Vásárlók webinárjába, ahol az ÖMKI szakértői és a Rédei tészta ügyvezetője osztanak meg hasznos infókat a témában. Többek között erről is hallhatsz:

 • Miért egészséges az alakor, tönke és a tönköly?
 • Miért fontosak az ősgabonák a klímaváltozás szempontjából?
 • Hol tart Magyarországon az ősgabona termesztés és feldolgozás?
 • Milyen kihívásokkal kell megküzdeni?

Ajánlott minimum adomány: 2.000Ft

Adományodat a lenti Pay Pal gombon vagy banki utalással is küldheted.

paypal gomb

Számlaszámunk: Magnet Bank, 16200106-00108490
IBAN: HU40 1620 0106 0010 8490 0000 0000

Ahhoz, hogy el tudjuk küldeni Neked a webinárt, kérjük az utalás közleményébe mindenképp írd be a következőket: ADOMÁNY, ŐSGABONA-WEBINÁR és az e-mailcímed!

Többet is hajlandóak fizetni érte

Hasonló kép rajzolódott ki, amikor azt kérdeztük, hogy máskor is ennének-e ilyen tésztát.

A tönkét a válaszadók 75%, az alakort 67%, a tönkölyt viszont csak 55%-a enné újra szívesen.

Az alakorért és a tönkéért a tesztelők több mint 70%-a magasabb árat is hajlandó lenne fizetni, a tönkölynél már csak 43% hajlandó mélyebben belenyúlni a zsebébe, ha neki kellene megvennie a tésztát a boltban.

Az egyik tesztelőtől mintha előre megfogalmazta volna a teljes teszt eredményét, és egyúttal praktikus tippet is kaptunk a tönköly kissé fura ízének semlegesítésére:

A tészták közül a tönke lisztből készült felelt meg leginkább a hagyományos fehér lisztből készült tésztának, amennyiben melegen, frissen került fogyasztásra. A tönköly tésztának volt egy kicsit vadabb íze, ami azonban 3-4 óra állás után teljesen megszelídült, így azt javaslom mindenkinek, aki a hagyományosabb ízekre vágyik, de szívesen bevenne az étrendjébe új elemeket, bátran próbálja ki a tönköly tésztás egy hideg, a hűtőben érést igénylő tésztasalátához, és sok különbséget az ízben nem fog érezni, legyen szó tonhalas-majonézes, vagy zöldséges tésztasalátáról. Viszont, ha azonnali fogyasztásra szeretné, és idegenkedik a vadabb ízektől, akkor alakort vagy tönkét válasszon.”

Képek forrása: a tészta teszt résztvevői

ősgabona

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás