fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Most különösen fontos, hogy jól válasszunk csokit

csokoládé fairtrade

A koronavírus-járvánnyal világszerte újból terjedésnek indult a gyerekmunka gyakorlata, aminek csak a fairtrade, a méltányos kereskedelem támogatásával lehet gátat vetni. Ha fairtrade termékeket veszünk le a polcról, segítünk, hogy a kakaó, cukor, tea vagy kávé-termesztők gyermekei iskolába járhassanak, legyen a faluban orvosi ellátás.

A Fairtrade International Alapítvány megfigyelései szerint a járvány a fejlődő országokban számos olyan változást hozott, amely a gyerekmunka megerősödésével járt – mutat rá az Élő Bolygónk.

Az iskolák bezártak. Az utazással kapcsolatos óvatosság távol tartja az idénymunkásokat az afrikai kakaó- és a dél-amerikai kávéültetvényekről. Sokan a betegség vagy éppen egy családtag ápolása miatt esnek ki a munkából, helyükre pedig a gyerekek lépnek. Az utazási korlátozások ráadásul a munkajogi előírások betartását ellenőrző szervezetek tevékenységét is akadályozzák.

A gazdasági visszaesés, illetve a szegénység növekedése általában is rontani szokott a gyerekmunka kérdésén, hiszen ebben a helyzetben különösen felértékelődik az olcsó munkaerő. A kávéiparban már megjelentek azok a hangok, amelyek a munkaerőhiány enyhítése érdekében a nagy küzdelmek árán kiharcolt 16 éves korhatár leszállítását sürgetik.

fairtrade iskola gyerekmunka

Világszerte a fairtrade-ben dolgozók fele a kávétermesztésben tevékenykedik (50%). A gazdálkodók és munkások másik fele a tea (45%), a kakaó, a cukornád, a gyapot, a virág, a banán és egyéb termékek előállításában vesz részt. A legnagyobb mennyiségben termelt fairtrade termék a banán, amivel világszerte 11 országban nagyjából 27.000 ember foglalkozik.

A fairtrade keretein belül működő mintegy 1,7 millió gazda és termelő 82%-a kisléptékű gazdaságokban dolgozik (2017-es adat).

A legtöbb fairtrade termelő és alkalmazott Afrikában és a Közel-Keleten dolgozik (62%). Kenyában a legnagyobb az arány: világviszonylatban közel minden 5. fair trade dolgozó (19%) itt tevékenykedik. Afrikában az ültetvényeken dolgozók 40%-a nő, viszont igen alacsony a női munkaerő aránya Latin-Amerikában.

Arról, hogy miért jobb egy munkásnak a fairtrade-rendszerben dolgozni, itt olvashatsz bővebben.

A kakaótermesztők már a járvány kitörése előtt is a fennmaradásért küzdöttek. A Fairtrade szerint a jelenség felszámolása, a fenntartható (környezetbarát és etikus) termesztési gyakorlat megvalósítása csak a farmerek méltányos megfizetésével képzelhető el. Jól példázza, milyen messze vagyunk ettől, hogy a kávé amerikai felvásárlási ára negyven százalékkal marad el a fenntarthatósághoz szükséges minimális szinttől.

A méltányos kereskedelem egyik kulcspontja, hogy tiltja a gyermekmunkát.

Amíg a nagyvállalatok nem zárkóznak el az ellenőrizetlen farmokról származó alapanyag felvásárlásától, addig a még oly hangzatos környezeti és társadalmi felelősségvállalásuk értéke is kérdéses marad – figyelmeztet a Fairtrade. Fogyasztóként addig is annyit tehetünk, hogy pénzünkkel az etikus körülményeket, a fairtrade termékeket támogatjuk.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ofof, ökokörEzt a tartalmat az International Visegrad Fund támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta. ‘V4 Cooperation for moving forward fair trade as a socially innovative economic model’ (21810223).

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok