Mi fán terem? Mángold
| Tudatos Vásárló

A méltatlanul elfeledett mángold a cukorrépa és a cékla közeli rokona. Kevesen tudják, hogy egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa. Ha nincs kertünk, sebaj, balkonláda is tökéletes a termesztésére. De mit tud még? Hogyan vásároljuk?
Az ismeretlen mángold
A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi meg az i.e. IV. században. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak nagyra tartották. Dél- és Nyugat-Európában azóta is termesztik és használják: úgy, mint a spenótot vagy a sóskát.
A színe sokféle lehet, emiatt vásárlóként talán nem olyan könnyű beazonosítani. A levél a világoszöldtől a haragos, mély árnyalatig terjedhet, a levél ere és a levélnyél pedig lehet vakítóan fehér, esetleg vöröses – ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni), újabb fajtákon pedig sárga is.
Táplálkozástani hatás
A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.
Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. Már egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.
A mángold bővelkedik antioxidánsokban. C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.
Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.
A mángold beszerzése és tárolása
Ha mángoldot keresünk a piacon, mindig figyeljük meg frissességét. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a mángoldlevelek, hasonlatosan a csemegekukoricához, veszítenek édességükből.
Csakis zöld, roppanva törő, erőteljes levelű mángoldot válasszunk. A hamar fonnyadásnak induló leveleket hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Csak felhasználás előtt mossuk meg. Blansírozás után fagyasztva is remekül tárolható.
A mángold a konyhában
A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel.
Akit a keserű íz zavar, kövesse az olaszokat: rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.
A főzési módozatok közül ajánljuk a gyors forralást, mivel ekkor szabadulnak fel az oxálsavak és tűnik el a keserű íz. Az egyébként egészséges párolás és dinsztelés sajnos a mángold esetében, legalábbis előfőzés nélkül, nem javasolható.
Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe, áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot.
A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett.
A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.
Receptek
Rakott mángold burgonyával
- 10 nagyobb burgonya, héjában megfőzve és felkarikázva
- 8-10 mángoldlevél, csíkokra vágva, előfőzve
- fél citrom leve
- só, borsikafű
- 4 gerezd fokhagyma, összenyomva
- reszelt sajt
Az előkészített hozzávalókat rétegezzük egy kivajazott tűzálló tálba. Alulra burgonyát, a tetejére a mángoldot és végül a sajtot. Menet közben ízesítsük (esetleg tejfölözzük) ízlés szerint.
Előmelegített sütőben 15 perc alatt olvasszuk rá a sajtot a tetejére.
Mángoldos saláta
- 400g nagyon friss mángold, csíkokra vágva
- 1 póréhagyma, felkarikázva
- 3 paradicsom, felkockázva
- 150g juhsajt, felkockázva
az öntethez:
- fűszeres ecet, vagy citromlé
- olaj
- víz
- só
- borsikafű
- 3-4 bazsalikomlevél apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, pépesítve
- fekete olajbogyó, ízlés szerint
A hozzávalókat mély tálban összekeverjük, majd leöntjük az öntettel. Ízlés szerint felerészben salátával is elkészíthető.
Termesztési tanácsok
A mángold leginkább a nedvességet megtartó, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Ennek ellenére szépen növekszik minden olyan gyengébb talajon is, ahol a saláta és a spenót is megterem.
Az előző tenyészidőszak végén a talajba forgatott tápanyagokban gazdag komposztot bőségesebb levélhozammal hálálja meg.
Gomolymagjait április végétől július közepéig folyamatosan vethetjük. Minél későbbi a vetés, annál inkább figyeljünk oda a fiatal növények egyenletes vízellátására.
Kedvező szomszédja a bokorbab és a sárgarépa. Vethetjük káposztafélék, saláta és retek közelébe is. Tartsuk be a fajtára jellemző tőtávolságot: a leveléért termesztett mángoldok között hagyjunk 15-20 cm távolságot, a levélnyélért termesztett (bordás) mángold esetében növeljük ezt 40 cm-re.
Az esetlegesen megjelenő virágos hajtást óvatosan vágjuk le a tőről. Ezzel a növény élettartamát, vagyis a szedési időszakot hosszabbítjuk meg.
A szellős ültetés segít a lisztharmat megelőzésében. Az egyenletes vízellátással és a talajt nedvesen tartó mulcsozással elejét vehetjük a földibolha komolyabb kártételének.
Balkonládában is remekül terem. A szabadföldi mángold júliustól akár október végéig is szüretelhető. Érdemes mindig csak a külső leveleket levágni. A legbelső szívleveleket hagyjuk érintetlenül.
Kép: unsplash