fbpx
a sáskát is jóváhagyta az EU, mint élelmiszert

A lisztkukac után a sáskát is jóváhagyta az EU, mint élelmiszert

November 12-én jóváhagyta a fagyasztott, szárított és por formában lévő vándorsáska élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezését az Európai Unió. A sáska snackként vagy élelmiszer-összetevőként, illetve számos élelmiszeripari termékben kerülhet forgalomba.

A fagyasztott, szárított és porított formában értékesített rovarok „újszerű élelmiszernek” minősülnek – írta meg az Agrokép, hozzátéve: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) további vizsgálatokat tart szükségesnek arra nézve, hogy a sáskák étkezési célú tömeges termesztése hogyan hatna az élelmiszerbiztonságra.

Az új élelmiszer fogyasztása összetételét és a javasolt felhasználási feltételeket figyelembe véve táplálkozási szempontból nem aggályos, de tudni kell, hogy allergiás reakciókat okozhat az ismerten rákfélékre, atkákra és puhatestűekre allergiás személyeknél. Az emésztőrendszeri problémák elkerülése érdekében a lábakat és a szárnyakat tilos felhasználni a rovar fagyasztott illetve szárított formáját tartalmazó termékekben.

Lisztkukacot már eddig is ehettünk

A sáska nem az első európai „rovar élelmiszer”, júliusban ugyanis az Európai Bizottság a Tenebrio molitor bogár szárított sárga lisztkukac lárváit vette fel az engedélyezett élelmiszerek listájára – írja az Agrokép. A lárvákat „egész, szárított rovarként, snack formájában, valamint számos élelmiszeripari termékben élelmiszer-összetevőként lehet felhasználni.

Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért

Jöhet a tücsök

A sáska és a lisztkukac után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a házi tücsök felhasználhatóságát vizsgálja.

A rovarok emberi fogyasztása mellett szól, hogy gazdag fehérjeforrások, ugyanakkor az Unióban jelenleg fogyasztott húsokkal ellentétben termesztésüknek kisebb a lábnyoma, például nem termelnek jelentős mértékben üvegházhatású gázokat, például metánt.

A FAO álláspontja, hogy magas zsír, fehérje, vitemin, rost és ásványianyag tartalmuk miatt a rovarok rendkívül tápláló és egészséges élelmiszerforrást képviselnek.

Az ENSZ becslése szerint nagyjából 2 milliárd ember étrendjében már most is szerepelnek rovarok.

Megmentheted a bolygót egy tál lencsével, babbal

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozásában készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás