fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A lisztkukac után a sáskát is jóváhagyta az EU, mint élelmiszert

a sáskát is jóváhagyta az EU, mint élelmiszert

November 12-én jóváhagyta a fagyasztott, szárított és por formában lévő vándorsáska élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezését az Európai Unió. A sáska snackként vagy élelmiszer-összetevőként, illetve számos élelmiszeripari termékben kerülhet forgalomba.

A fagyasztott, szárított és porított formában értékesített rovarok „újszerű élelmiszernek” minősülnek – írta meg az Agrokép, hozzátéve: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) további vizsgálatokat tart szükségesnek arra nézve, hogy a sáskák étkezési célú tömeges termesztése hogyan hatna az élelmiszerbiztonságra.

Az új élelmiszer fogyasztása összetételét és a javasolt felhasználási feltételeket figyelembe véve táplálkozási szempontból nem aggályos, de tudni kell, hogy allergiás reakciókat okozhat az ismerten rákfélékre, atkákra és puhatestűekre allergiás személyeknél. Az emésztőrendszeri problémák elkerülése érdekében a lábakat és a szárnyakat tilos felhasználni a rovar fagyasztott illetve szárított formáját tartalmazó termékekben.

Lisztkukacot már eddig is ehettünk

A sáska nem az első európai „rovar élelmiszer”, júliusban ugyanis az Európai Bizottság a Tenebrio molitor bogár szárított sárga lisztkukac lárváit vette fel az engedélyezett élelmiszerek listájára – írja az Agrokép. A lárvákat „egész, szárított rovarként, snack formájában, valamint számos élelmiszeripari termékben élelmiszer-összetevőként lehet felhasználni.

Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért

Jöhet a tücsök

A sáska és a lisztkukac után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a házi tücsök felhasználhatóságát vizsgálja.

A rovarok emberi fogyasztása mellett szól, hogy gazdag fehérjeforrások, ugyanakkor az Unióban jelenleg fogyasztott húsokkal ellentétben termesztésüknek kisebb a lábnyoma, például nem termelnek jelentős mértékben üvegházhatású gázokat, például metánt.

A FAO álláspontja, hogy magas zsír, fehérje, vitemin, rost és ásványianyag tartalmuk miatt a rovarok rendkívül tápláló és egészséges élelmiszerforrást képviselnek.

Az ENSZ becslése szerint nagyjából 2 milliárd ember étrendjében már most is szerepelnek rovarok.

Megmentheted a bolygót egy tál lencsével, babbal

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozásában készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok