fbpx
élelmiszeripar klímaváltozás

Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért

Az élelmiszer-ellátási láncok felelősek az emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért, ez az arány Magyarországon ugyanennyi: 34%. A közvetlen termelés mellett a csomagolás, szállítás és hűtés is komolyan terhelést jelent. Az Európai Unió világviszonylatban a 4. legnagyobb kibocsátó. Ezeket állítja egy a Nature Food című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány.

A természeti területek művelésbe vonásától a mezőgazdasági termelésen át a csomagolásig és a hulladékkezelésig terjedő élelmiszer-ellátási lánc széndioxid-kibocsátását 18 milliárd tonna szén-dioxid-egyenértéknek becsülték 2015-ben. Mindez a globális teljes kibocsátás 34%-a. Ez a részarány fokozatosan csökken – 1990-ben még 44% volt – annak ellenére, hogy az élelmiszer-ellátási lánc kibocsátása abszolút mértékben folyamatosan növekedett. A magyar élelmiszeripar kibocsátása 22 és fél milliárd tonna CO2 volt 2015, az össz magyar kibocsátás 34%-a.

tudatos vásárlók egyesülete SZJA 1%

A tanulmányt Francesco Tubiello, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezeténél, a FAO-nál dolgozó vezető statisztikai és éghajlatváltozási szakember és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) munkatársai készítettek. A munka során gyűjtött adatokat egy új nyilvános adatbázisba rendszerezték, ez az EDGAR-FOOD. Az adatbázis egészen az 1990-es évekig visszatekintve lehetővé teszi a jelenlegi, illetve a jövőbeli trendek részletes nyomon követését.

Az EDGAR-FOOD adatbázis mérföldkőnek számít a globális élelmiszer-ellátási lánc fejlődésének megértésében. Lehetővé teszi annak elemzését, hogy a fogyasztói szokások megváltozása vagy a technológia fejlődése milyen hatást gyakorol az élelmiszer-ellátási lánc üvegházgáz-kibocsátására, illetve értékes eszközként szolgál az egyes szektorokat vizsgáló kutatók és a politikai döntéshozók számára, akiknek olyan éghajlatvédelmi stratégiákat kell kidolgozniuk, amelyek nem csupán áthelyezik a kibocsátást az egyik szektorból a másikba.

(b)EAT the System – A TE ötleteid kellenek!

Legfontosabb megállapítások

A globális élelmiszer-ellátási láncok okozta kibocsátás mintegy kétharmada a termőföldhöz köthető szektorokból származik, beleértve a mezőgazdaságot, a földhasználatot, illetve annak megváltoztatását (pl. erdőírtás). Ez az érték a fejlődő országok esetében magasabb, viszont ott is csökkenőben van a visszaszoruló erdőirtás, valamint a termelést követő tevékenységek – mint például az élelmiszer-feldolgozás vagy a hűtés – térhódításának eredményeként.

élelmiszeripar klímaváltozás

Az iparosodott országokban az összes emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátáshoz az élelmiszer-ellátási láncok körülbelül 24%-ban járulnak hozzá. A fejlődő országok esetében ez az arány jelentősen csökkent – míg 1990-ben még 68% volt, 2015-ben már csak 39% –, részben a nem élelmiszerekhez köthető kibocsátások rendkívüli növekedésnek eredményeként.

A legnagyobb kibocsátók sorrendben az alábbiak: Kína, Indonézia, Amerikai Egyesült Államok, Brazília, Európai Unió és India.

Közvetlenül a termeléshez köthető tevékenységek – beleérve például a műtrágya használatát is – járulnak hozzá leginkább az élelmezéssel kapcsolatos kibocsátáshoz,

ugyanis ezek felelősek a teljes kibocsátásuk 39%-áért. A földhasználat, valamint a hozzá kapcsolódó tényezők részaránya 38%, az elosztás pedig az élelmiszer-ellátási lánc kibocsátásainak 29%-áért felelős. Ez utóbbi részaránya folyamatosan nő, és várhatóan a jövőben is növekedni fog.

Az élelmiszer-ellátási láncok okozta üvegházgáz-kibocsátások körülbelül 35%-a a metánkibocsátás (CH4) számlájára írható. Ez a részarány megközelítőleg azonos a fejlett, illetve a fejlődő országokban, és elsősorban az állattenyésztéshez, valamint a rizstermesztéshez köthető.

Nő az élelmiszer-hűtés szerepe a klímaváltozásban

A kutatás rámutat, hogy a globális élelmiszer-ellátási láncok miként válnak egyre energiaintenzívebbé, visszatükrözve a kiskereskedelemben, a csomagolóiparban, a szállításban és a feldolgozó szektorban megfigyelhető trendeket. E szektorok kibocsátása gyorsan növekszik bizonyos fejlődő országokban.

Közben

az iparosodott országokban megnőtt a – hűtésre, illetve egyéb ipari célokra felhasznált – fluortartalmú üvegházgázok kibocsátása,

amely jelentősen gyorsítja a globális felmelegedést. A kiskereskedelmet és a bevásárlóközpontokat magába foglaló szektor energiafogyasztásának majdnem a feléért a hűtés felelős. E szektor kibocsátása Európában több mint négyszeresére nőtt 1990 óta. Világviszonylatban nézve a „hűtési lánccal” kapcsolatos tevékenységek a globális élelmiszer-ellátás kibocsátásainak körülbelül az 5%-áért felelősek. Ez az érték a jövőben várhatóan növekedni fog.

élelmiszeripar klímaváltozás

Az is kiderült, hogy a csomagolóipar jelenleg a globális élelmiszer-ellátás kibocsátásainak körülbelül az 5,4%-áért felelős, így jelentősebb, mint bármely más ellátási lánchoz tartozó tényező, beleértve a szállítást is. Persze a kibocsátáshoz hozzájáruló szektorok részesedése jelentősen eltér a különböző termékeknél. Például a bor és a sör esetében a csomagolás járul hozzá legjelentősebb mértékben a teljes kibocsátáshoz, míg a banánnál és a répacukornál a szállítás a meghatározóbb e tekintetben.

Az egy főre eső globális élelmiszerekhez köthető éves kibocsátás átlagosan körülbelül egyharmaddal csökkent, így a jelenlegi érték 2 tonna szén-dioxid-egyenérték. Ez az érték nem azonos a „fogyasztói lábnyommal”, mivel az az eltérő táplálkozási szokások függvényében változik, viszont referenciapontként használható a teljes élelmiszer-ellátási láncot magába foglaló nemzeti éghajlatvédelmi – azaz az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló – stratégiák és tervek számára.

GoEAThical

További anyagokért kövesd a #GoEAThical és #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ofof, ökokörEz a cikk az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. Tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás