fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogyan válassz, milyen a jó alap edénykészlet? 

edény készlet

A végtelenségig lehet halmozni a konyhai eszközöket, edényeket – fazekakat, serpenyőket, lábosokat, nyeles lábosokat -, egészen addig, amíg el sem férnek a szekrényekben. Összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni edényvásárláskor, hogy a számodra legjobb edényeket, a legpraktikusabb konyhai készletet tudd beszerezni. Például családalapításkor, vagy ha diákként albérletbe, új lakásba költözünk, önálló háztartást indítunk.

SZJA adó 1% 2022

Valóban vannak olyan konyhai technikák, amelyekhez speciális eszközökre lehet szükség, de lássuk be, a hétköznapi főzéshez vagy akár az ünnepi sütögetéshez sokszor épp elegendő egy időtálló alap edénykészlet a jól bevált, hasznos és praktikus darabokkal.

Milyen edény a jó edény?

A minőségi, jó edénykészlet, a jó edények legfontosabb tulajdonságai, hogy

 1. nem ártalmasak az egészségre,
 2. tartósak, például kevéssé karcolódnak, mosogatógépben is biztonságosan moshatók,
 3. kényelmesen használhatók, például a fedelük jól illeszkedik, fogantyújuk kézreáll, nem forrósodik át,
 4. praktikusak, van rajtuk például merőskála, gőzkieresztő szelep, stb.

Itt részletesen összeszedtük, milyen a jó serpenyő, hogyan érdemes választani:

Drágulhat a napraforgó olaj. Válassz jó serpenyőt, süss kevés olajjal!

Amellett, hogy maga az edény jó minőségű legyen, ugyanolyan fontos, hogy nekünk is megfeleljen. Mert végső soron  az edény fog bevállni, ami pont a mi igényeinkhez való. Ehhez az alábbi szempontokat érdemes végiggondolni: 

 • Gázon, elektromos- vagy indukciós főzőlapon készítjük majd az ételeket? 
 • Fontos-e, hogy mosogatógépben moshatóak legyenek az edények? 
 • Mennyi hely áll rendelkezésünkre az edények tárolására? Ha kevés, érdemes egymásba rakható készlet után nézni vagy kevés, de jól használható darabot beszerezni.
 • Milyen magasságban, hol fogjuk tárolni? Ha magasra, felső polcokra kell emelnünk, vagy épp alulra és jó mélyre kell majd értük benyúlnunk, fontos lehet, hogy viszonylag kis méretűek vagy könnyűek legyenek. (A lábosok és serpenyők tárolására a legkényelmesebb a kihúzható fiókos megoldás.)
 • Milyen ételeket készítünk a leggyakrabban? Eszerint érdemes összeválogatni, hogy melyik alapanyagból készült, bevonatos, bevonat nélküli esetleg tapadásmentes edényre van-e szükségünk?

Olíva, dió, lenmag és társaik – melyik olaj mire jó és mire ne használd?

Milyen ételt mibe készítsünk?

 1. Ha gyakran készítünk levest, főzeléket, pörköltet, vagy csak sokszor főzünk tésztát, szükségünk lesz egy legalább 3 literes főzőedényre.
 2. A vasárnapi húsleveshez vagy családi összejövetelekhez már akár az 5 literes lábos is jól jöhet. Érdemes olyat választani, amelynek alja többrétegű bevonattal készült, ez tartósabb, és egyenletesebben melegszik.
 3. A szószok, mártások, sok kavargatást igénylő ételek készítéséhez nagy segítség egy jó fogású nyeles lábos, de a reggeli tejbegrízt is könnyebb lesz ebben megfőzni.
 4. Tojásos ételekhez, tojásrántottához vagy éppen palacsinta sütéséhez mindenképpen szükségünk lesz serpenyőre és egy palacsintasütőre. Érdemes legalább két méretben beszerezni, mert a tapasztalatok szerint az egyik mindig a mosogatógépben várakozik. Ilyen célra érdemesebb bevonatos, tapadásmentes réteggel ellátott serpenyőket választani.
 5. Párolt zöldségeket vagy akár egytálételeket magasabb oldalú, vastagabb falú, egyenletesebb hőelosztást biztosító kerámia- vagy teflonbevonatos darabokban tudunk könnyedén alkotni.

Fenntarthatósági tippünk:

Ha fontos, hogy óvd a környezetet – márpedig miért ne lenne fontos – válassz olyan termékeket, amelyek nagyrészt újrahasznosított anyagokból készülnek.


Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával valósult meg.

Ajánlom másnak

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok