fbpx
milyen a jó serpenyő

Drágulhat a napraforgó olaj. Válassz jó serpenyőt, süss kevés olajjal!

2022 júniusáig tart a napraforgó olaj hatósági ára, és egyelőre nem látni, mennyibe kerül majd azután. Ha drágulás jön, ideje lesz áttérni a zsiradékmentes vagy kevés olajat használó sütésre-főzésre, amihez a jó serpenyő elengedhetetlen. Összegyűjtöttük, melyik serpenyő mire jó. Mire jók a bevonatos és mire a bevonat nélküli darabok. Az öntöttvas, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy a titán serepenyő hővezető képessége a legjobb? Miben flambírozhatunk, és miben jó, ha eszünkbe se jut ilyen konyhai bravúrokat gyakorolni?

Ha most kell besétálnunk egy üzletbe és választani, vajon milyen szempontokat vegyünk figyelembe és egyáltalán, mit találunk manapság a polcokon? A kerámia vajon mindenre jó megoldás? Melyik tisztítható könnyedén? Utánajártunk a különböző alapanyagú és bevonatú edények főbb tulajdonságainak. Így a saját főzési szokásaink figyelembevételét követően, könnyebben össze tudjuk válogatni a számunkra legmegfelelőbb edénykészletet. Elég csak a rettegett alapanyagokat elkerülni, mint az alumínium vagy a teflon, s akkor már biztos, hogy jól döntöttünk? Egyáltalán tényleg van, ami kerülendő?

Ma már sokféle alapanyagból készülnek edények, ami közös bennük, hogy lehetnek bevonatosak vagy bevonat nélküliek. Mit jelent ez, és mik a két típus főbb előnyei és hátrányai?

Bevonatos edények 

Előnyök 

 • Könnyű használni és tisztán tartani. 
 • Ideális ragadós ételekhez, alapanyagokhoz, pl. tojás, tejszín alapú szószok. 
 • A főzéshez kevés olaj vagy vaj elegendő. 

Hátrányok 

 • A magas hőmérséklet károsíthatja a bevonatot. 
 • A teflon bevonatú serpenyőket javasolt kicserélni, amint kopottnak vagy karcosnak látszanak.  

A bevonatos serpenyő élettartamának meghosszabbítása érdekében főzéskor csak szilikon, műanyag vagy fa konyhai kiegészítőket érdemes használni.

A tapadásmentes serpenyőkből 21 típust teszteltünk, hogy kiderüljön, melyik a legolcsóbb azok közül, amelyekben tényleg nem tapad le az étel. Nézd meg, mely márkák mely típusai azok, amik viszonylag kevéssé karcolódnak, kopássállóak, melyiknek jó a hőelosztása. Ingyenes tesztünket itt találod.

milyen a jó serpenyő

Bevonat nélküli edények

Előnyök 

 • Rendkívül hőálló. 
 • Nagyon tartós; megfelelő használat esetén örökkévaló. 
 • Könnyen használható és kezelhető. 
 • Tökéletesen alkalmas sütésre, pl. steak. 

A bevonat nélküli serpenyők mindenféle konyhai eszközzel használhatók, beleértve a fém kiegészítőket is; a karcolások nem befolyásolják a serpenyők teljesítményét. 

Hátrányok 

 • A bevonat nélküli serpenyőknél idővel foltok keletkezhetnek, amelyek azonban nem károsak, ez például a rozsdamentes acélra jellemző. 
 • olaj vagy vaj használata minden alkalommal ajánlott, amikor bevonat nélküli edényekkel főzünk, hogy elkerüljük az étel letapadását. 

Érdekesség, hogy a bevonatos serpenyőkkel szemben a bevonat nélküli serpenyőkkel való sütés sokkal hatékonyabb alacsony hőmérsékleten, így energiát takaríthatunk meg. 

S most nézzük milyen bevonat nélküli és milyen bevonatos edényekkel találkozhatunk manapság a leggyakrabban?

milyen a jó serpenyő öntöttvas

Öntöttvas 

Na ez az, amit tényleg mindenki a nagyszülők konyhájából ismerhet. A mai napig kaphatóak és keresettek az ilyen edények, s ez nem véletlen. Úgy tartják a hőt, ahogyan arra semmilyen más anyagból készült serpenyő nem képes, és az élettartamuk is jóval hosszabb, gyakorlatilag korlátlan.

Nagy előnyük továbbá, hogy a főzőlapról a sütőbe helyezhetők, tehát például kérget süthetünk a húsra a főzőlapon, majd tovább süthetjük a sütőben anélkül, hogy közben edényt kellene váltanunk. 

Ami hátrányuk, hogy a modernebb serpenyőkkel szemben az öntöttvasból készült edények lassan melegszenek fel és lassan hűlnek ki. Így egyrészt megnövelik a főzéssel töltött idő hosszát, másrészt használat után is jóideig forróak tudnak lenni – erre érdemes külön odafigyelni, ha például gyermek van a konyhában.

A súlyuk sem elhanyagolható, különösen étellel telerakva nehezebb lehet őket megemelni.

Azt is jó tudni, hogy savas ételekhez készítéséhez nem megfelelőek, mert ezek hamar letapadnak bennük.

Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük? 

Rozsdamentes acél 

A rozsdamentes acél nem lép reakcióba az étellel, időtálló és strapabíró. A régebbi típusok egyenetlenül vezették a hőt, ezért előfordulhat, hogy azokban odaég az étel. A mai korszerűbb változatok már többrétegű aljjal rendelkeznek, így már ezekben a típusokban is egyenletesebb a hővezetés. Egyébként könnyen tisztíthatóak, de a súroló, dörzsölő eszközöket jobb kerülni esetükben.

Nagyon hosszú élettartammal bírnak, és jelenleg nem ismert semmilyen egészségügyi hátrányuk, mely a használatuk során jelentkezne ezért méltán népszerűek, ráadásul elérhető áron szerezhetjük őket be. A zsiradékot viszont igénylik az ilyen edények, emiatt ne ebben álljunk neki teljesen olaj nélkül sütni.

Alumínium 

Az alumínium jól vezeti a hőt, könnyen, gyorsan és egyenletesen lehet benne sütni és főzni is. Az alumínium edények könnyűek, és elérhető áron lehet őket beszerezni, ezért vonzó megoldás.

Az alumínium edényekről a mai napig az a hír terjed, hogy a kioldódó alumínium képes növelni az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. Ezt az állítást azóta több forrás cáfolta különböző laboratóriumi tesztekre és tudományos igazságokra hivatkozva. Emiatt nehéz eldönteni, hogy mi az igazság, de a biztonság kedvéért érdemes elkerülni, hogy az alumínium részecskéi az ételeinkbe jussanak. Vagyis ha ilyen edényünk van, fokozottan figyeljünk rá, hogy ne égessünk oda semmit, ne kapirgáljuk fém eszközökkel és ne abban tároljuk a savas ételeinket. Így nem sértjük fel az alumíniumot befedő felső bevonó réteget, és az nem oldódik bele az ételeinkbe. A sérült edényeket a biztonság kedvéért érdemes azonnal lecserélni.

milyen a jó serpenyő Teflon

Teflon 

Mielőtt a teflonnal kezdünk el foglalkozni, érdemes beszélni kicsit a perfluor-karbon (PFC) / polifluor-alkil (PFAS) anyagokról. Ezek mesterségesen előállított úgynevezett örök vegyi anyagok, mivel nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, így felhalmozódhatnak a szervezetben és a környezetben, ahol káros hatásokat fejthetnek ki. Ráadásul az ipari mennyiségű felhasználásuk eredménye, hogy a környezetünkből az élelmiszerekbe, onnan pedig a vérkeringésünkbe kerülnek, a jelenlétük pedig károsan hat az endokrin-rendszerünkre. Ebbe a nem túl barátságosnak tűnő családba tartoznak a teflon előállításához használt fluor tartalmú anyagok is. 

S akkor mi is a teflon? Alapvetően egy plasztik polimer, amelyet több vegyi anyagból állítanak elő. Leggyakoribb alkotóeleme a poli-tetrafluor (PTFE). Tulajdonságai nagyon ideálisak, mert kémiailag semmilyen más anyaggal nem reagál, így folyadéktaszító és súrlódásmentes réteget alkot. 1938-ban a véletlennek köszönhetően fedezték fel, és a ’40-es évektől kezdve forgalomban is van. Számtalan termék kitalálásában előny volt a taszító hatása, de az ’50-es évektől a fő felhasználási területe már a főzőedények gyártása volt.  

Amikor megjelent a teflonedény, mindenki ilyet szeretett volna vásárolni, mivel ebben nem ég le az étel, lehet benne sütni és főzni is, illetve nem kell annyi olajat vagy zsírt sem használni az ételkészítéshez, amivel egészségesebbé tehetjük a táplálkozásunkat. Aztán érkeztek a rossz hírek, hogy nagyon könnyen kioldódnak belőle különféle mérgező anyagok, már csak akkor is, ha magasabb hőfokon készítünk benne valamit, nem beszélve arról, ha fémmel érintkezik a teflon. Emiatt a veszélyesnek kikiáltott perfluoroktánsavat (PFOA) 2013 óta nem használják a gyártási folyamat során. Aztán laboratóriumi körülmények között azt tapasztalták, hogy a PTFE is engedett ki magából olyan gázokat, amelyek hidegrázást, fejfájást okoztak. 2017-es adatok szerint ehhez 8 perces 400 °C-os hevítés szükséges.

A használt sütőolajat a Lidl boltjainál is leadhatjuk

Otthon, főzés közben nem biztos, hogy hőmérőért kapkodunk, hogy megmérjük a serpenyőnk hőmérsékletét. Viszont érdemes tudni, hogy ha a zsiradék el kezd enyhén füstölni, már elérte a 180 °C-os sütési hőmérsékletet. Tehát egy egyszerű tojás, vagy hús sütésénél nem kell tartani a túlhevítéstől. Csak akkor van baj, ha 7-8 percnél tovább, magas lángon vagy fokozaton otthagyjuk a sütőn az edényt. Illetve a nyílt lángos égetések, mint például a flambírozás nem ajánlott teflonedényben. 

Végső konklúziót arról, hogy a teflon az emberre káros-e, vagy sem, nem tudnánk mondani. Tény, hogy a 2000-es évek botránya után a gyártásban is történt változás, azonban továbbra is érdemes ügyelnünk rá, hogy ne forrósítsuk fel a teflonedényt, ezzel magunkat és a serpenyőt is védjük. Kínában még előfordulhatnak problémás anyagok a teflonban, így csak biztos helyről szerezzük be edényeinket. A 2013 előtti teflonedényeinktől pedig váljunk meg, különösképpen akkor, ha már sérült a felületük. 

Ha pedig biztonságosabbnak érezzük, hogy fluor mentes edényeket, serpenyőket használjunk a konyhánkban, nem elég a „PFOA-mentes” feliratot keresni, mivel ez csak egy a fluorid tartalmú anyagok közül, melyek károsak lehetnek a környezetünkre és az egészségünkre. Inkább a PFC-mentes”,  „PFAS mentes” üzeneteket keressük, vagy egyértelmű állításokat arra vonatkozóan, hogy a termék teljesen fluormentes.

Kerámia 

Ez az egyik legjobb és legbiztonságosabb opció, hiszen teljesen természetes anyagokból készül, nem mérgező, nem karcolódik, és nem pereg le. Persze ha nagyon kitartóan próbálkozunk vele, akkor fel tudjuk sérteni a bevonatot, de ha kicsit odafigyelünk, nem lesz ezzel gondunk. Nem is ragadnak le benne az ételek, és akár mosogatógépben is mosható.

Persze ennek a típusnak is vannak negatívumai, például, hogy viszonylag drágák és sokszor nehezek is.

Ami, pedig szintén a kerámia bevonatos edények mellett szól, hogy az ételek elkészítéséhez nem kell olajat vagy zsiradékot adni.

Titán 

A teflont lecserélendő megjelentek a titán vagy titán bevonatú edények. A kizárólag titánból készült edények nem rendelkeznek egyenletes hővezető tulajdonságokkal, ezért  az alumínium alapú, titán bevonatú edények előnyösebbek ilyen szempontból. Természetesen itt is figyelni kell, ha bármi okból megsérül a bevonat, érdemes lecserélni az edényt a kioldódó aluimínium már említett máig tisztázatlan lehetséges kockázatai miatt.

A titán előnye, hogy nagyon könnyű és strapabíró anyag. Ráadásul tapadásmentes, ezért ez is lehetővé teszi a kevesebb zsiradékkal való, egészségesebb ételkészítést. Nem tartoznak a legolcsóbb edények közé, főleg a kizárólag titánból készült verziók, viszont nagyon tartósak, s a kerámiával szemben kevésbé törékenyek is, ezért jó beruházásnak bizonyulhat, ha hosszú távra tervezünk.

A titán nem lép reakcióba az étellel, ilyen értelemben biztonságos és nincs hatása az ételek ízére sem. Nagyon gyors hővezető, jó, ha ezt figyelembe vesszük főzés közben és nem megyünk messzire a tűzhelytől, ha eddig például az öntöttvasból készült edényekhez voltunk szokva, amik szépen lassan melegszenek fel.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás