fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy ne verjenek át, kell egy nyugodt tesztelés online vásárlás előtt

Az online boltok egyfajta kereskedelmi dzsungelben kínálják portékáikat, és nem mindegyikük barátságos a vásárlókkal. Ahhoz, hogy ne szedjenek rá, ne verjenek át jó, ha vásárlás előtt higgadtan, akár csak 3 lépésben teszteljük a webshopot, de mit ellenőrizzünk online vásárlás előtt?

Poliészter sapka márkás cipő helyett

Rozit tini gyermekei addig nyaggatják karácsony előtt, amíg beadja a derekát – Converse cipőt kap a két mihaszna, csak csend legyen végre. Rozi tudatos vásárlónak tartja magát, aki meggondolja, mire adja ki a pénzét. Nem hamarkodja el a vásárlást. Első dolga, hogy együtt körülnéznek az interneten, melyik cipő is kéne, méret, szín, fazon, felirat, talpvastagság – mert a kamaszoknál nem babra megy a játék, minden részlet számít. Amikor végre megvan a típus, elmennek egy boltba, hogy megnézzék élőben, a gyerekek felpróbálják, tényleg tetszik-e, kényelmes-e, melyik méret lesz a jó. Ott és akkor nem veszik meg, mert persze itt a legdrágább, a neten biztosan lesz olcsóbb.

Ekkor Rozi már messze több időt töltött a vásárlással, mint arra valaha vágyott volna.

De nem csügged, hiszen túl van a nehezén – gondolja naívan – nekiáll, és a webáruházak kínálatában kutat, hol lehet viszonylag olcsón megszerezni a kinézett cipőt. És amikor végkimerülésében egy oldalon megtalálja a terméket, ami máshol 30+ ezer helyett itt csak 16+ ezerbe kerül, már nem keres tovább. Elengedi magát, lankad a figyelme, hiszen megcsinálta, a finisbe ért. Az oldal hivatalos(nak tűnik), az url-jében még Budapest is szerepel, az oldalon minden magyarul van, mi kell még? Rendel, utal, és vár. Amikor pedig néhány hét múlva a két márkás cipő helyett egyetlen szürke, 100% poliészter sapkát talál a csomagban, leroskad a székre, és csak annyit bír mondani a gyerekeknek: sajnálom, nem lesz Converse cipőtök.

Rozi esete sajnos mindennaposnak mondható. Rengeteg olyan webshop van, amely pont úgy néz ki, mintha magyar lenne. Azonosítójuk .hu-ra végződik vagy nevükben egyéb módon utalnak arra, hogy hazai a cég, a tájékoztató szövegüket magyarul írták, áraikat forintban adják meg. Amikor azonban a vásárló lenyomja az enter gombot a kiválasztott áru megvásárlásának végén, kiderül, hogy valójában kínai vagy a világ valamelyik másik végén működő vállalkozásról van szó.

Tízezreket spórolhatunk, ha háztartási gép vásárlás előtt itt nézünk körül

Aztán következik a több hetes várakozás a termék leszállítására. Mit tehet a vevő, ha végül csalódik? A minőségi probléma még hagyján, de mit gondoljunk arról az internetes boltról, amely cipőt kínál az oldalain, ám a vásárlás végén egyetlen poliésztersapkát küld a megrendelőnek.

Mit tehetünk, ha fizettünk, nem jön az áru vagy nem az, amit rendeltünk, és elérhetetlen az online bolt?

Az online adásvételeknek a hagyományos vásárlásokhoz hasonlóan sok szabálynak kell megfelelniük. Ezek védik a vásárlók érdekeit is, ám szinte lehetetlen észben tartani mindegyiket. A magyar kormány ezzel kapcsolatos honlapja például minden részletre kiterjedő tájékoztatást ad, ám hossza négy hagyományos, sűrűn teleírt újságoldalnak felel meg.

Sok cikk próbálja összefoglalni a vásárlók jogait és lehetőségeit, ám ha egy webshop egyszerűen nem szállítja le a megrendelt árut és felszívódik az internet dzsungelében, akkor nagyon szorult helyzetbe kerülhet a vásárló.

Szlovákiában például az egyik karácsonyi vásárlási szezonban két webshop csalásaira figyelmeztetett a rendőrség – derült ki a pozsonyi Új Szó tudósításából. Mindkettő .sk végződésű azonosítót használt, prágai székhelyű tulajdonosuk neve, Shaoxing Jiaqi Trade Co, alapján azonban aligha szlovákok a tulajdonosaik.

A feljelentések szerint a vevők nem kapták meg a megrendelt árut, és nem tudták elérni a bolt ügyfélszolgálatát. Ha kaptak is valamit, akkor nem olyan minőségű árut, amilyet rendeltek. A csalódott ügyfelek megpróbálták kihasználni az uniós szabályokból adódó – így Magyarországon is érvényes – 14 napos visszaküldési lehetőséget, amire minden online vásárlásnál lehetősége van a vásárlónak, ám nem kapták vissza a pénzüket.

A rendőrség azt javasolta a pórul járt vásárlóknak, hogy bankjukon keresztül próbálják még visszaszerezni a befizetett összeget. Ha vásárlásuk nem teljesített szolgáltatásnak minősül, akkor visszajár a kártyával fizetett összeg. Bár szlovák példáról van szó, hasonló eset magyar vásárlókkal is megtörténhet, ezért érdemes óvatosnak lenni.

Garancia, jótállás, szavatosság – új jótállási szabályok 2021-től

Aki azonban ide eljut, az már az utolsó szalmaszálba kapaszkodva próbálja visszaszerezni a pénzét. Ezt a bizonytalan kimenetelű tortúrát egészséges gyanakvással előzhetjük meg. A webáruházak kínálatát böngészve ugyanis találhatunk gyanús jeleket. A fogyasztóvédők a csalásokról szerzett gazdag tapasztalatok alapján összegyűjtötték ezeket – derül ki a Napi.hu egyik korábbi cikkéből.

Mik a gyanús jelek, amelyek alapján feltételezhető, hogy átverő webshop oldalaira kattintottunk?

Érdemes gyanakodni, ha a legtöbb online kereskedőnél mondjuk 29 990 forintba kerülő terméket egy oldal 9900 forintért kínálja. Ennél kifinomultabb trükk, hogy egy-egy terméknél a megszabott akciós ár mellé odatesznek egy visszaszámlálót. Ez azt mutatja, hogy állítólag hány percig lesz még érvényben az akció. Gyanúsak az olyan megjegyzések, mint például: „szuperakciós ár”, „utolsó lehetőség, hogy ennyire olcsón megvehesd” és társaik.

Előfordulhat, hogy a rendelni tervezett áruról kiderül, nincs raktáron. Nem hogy Magyarországon, de még egy távolibb raktárban sincs. A megbízhatatlan webáruházaknál azonban ez is egy trükk. Szerepeltetik az árut a kínálatukban azzal, hogy majd azt mondják: nincs raktáron. A gyakorlatban kínálnak egy adott, jellemzően elég vonzó árú terméket, amelyről vagy a rendelési folyamat végén, vagy a megrendelés után, vagy a kiszállításkor derül ki, hogy nincs, nem volt raktáron. Helyette egy másik, esetenként drágább terméket ajánlanak fel vagy szállítanak ki. Az árkülönbséget természetesen ki kell fizetni.

Előfordulhat, hogy a webáruházban egy termék mellé nem a saját képét, hanem egy jóval drágább, márkás termék képét teszik fel. Természetesen úgy, hogy a márkanevet kitakarják a képen. A vásárló csak a szállítás után jön rá, hogy nem azt kapta, amit a képen látott.

Elromlott, késve jött – hova forduljunk fogyasztóvédelmi panasszal?

Milyen infókat keressünk?

Érdemes megnézni az adott webáruházról szóló véleményeket. Ugyanígy érdemes egy-egy terméknél rákeresni az interneten, hogy milyen tapasztalatokat szereztek vele kapcsolatban az érintettek. Ezek a legáltalánosabb jó tanácsok, amiket Tudatos Vásárlók Egyesülete az online vásárlók figyelmébe ajánl.

 1. Mindenekelőtt érdemes megnézni, hogy a kiszemelt terméket árusító bolt szerepel-e a jogsértő webáruházak állandóan frissülő listáin. Akármilyen vonzó is egy termék vagy az ára, a felsorolt webáruházakat messziről el kell kerülni!
 2. Senki ne hagyja magát sürgetni, azaz hiába üzeni azt a webáruház, hogy mindjárt lejár az akció, ezt fenntartásokkal kell kezelni!
 3. Alapszabály, hogy a megbízható boltok oldalain megtalálható a shopot működtető cég neve, címe, székhelye, cégjegyzékszáma, adószáma, a vállalkozást bejegyző bíróság neve, elérhetősége, telefonszáma és e-mail-címe.
 4. A webáruházak kötelesek honlapjukon részletes tájékoztatást nyújtani a fogyasztó jogairól: a megrendelés menetéről, a megrendelés utáni visszaigazolás küldésének kötelezettségéről, a vásárolt áruval kapcsolatos jótállásról és szavatosságról, továbbá az vásárlástól való elállási jogról.

Mi a teendő a külföldi webáruházak esetén?

Mindenképpen javasolt elkerülni azokat a külföldi webáruházakat, amelyek esetén nem teljesül néhány alapfeltétel – derül ki a Golnet.hu összesítéséből.

 • Ha nem lehet kideríteni a kapcsolattartási adatokat
 • Ha nincs cím, akkor forduljunk vissza! Ha megadnak egy címet, akkor keressünk rá!
 • Ha nem deríthető ki a garanciális ügyintézés folyamata és lehetőségei.
 • Ha az áru túl olcsó ahhoz, hogy igaz legyen. Az a weboldal, amely túl olcsó terméket kínál vagy hatalmas, 60-90 százalékos engedményt ad, az szinte biztos, hogy csaló.
 • Ha csak bankkártyával lehet fizetni. Kerülendő az a webshop, amelynél nem lehet például Paypal- vagy Revolut-utalással fizetni, ezért a vevőnek kötelező megadnia a bankkártyaadatait. Ragaszkodjunk a PayPal vagy Revolut fizetési lehetőséghez, tegyük félre az ellenérzéseinket ezekkel a szolgáltatókkal kapcsolatban!
 • Kerülendő az az online bolt, amely nem használ azonosított, biztonságos fizetési szolgáltatót, hanem a saját weboldalán kell megadni a bankkártyaadatokat.
 • Gyanús az a shop, amelyen kizárólag dicsérő és pozitív kommentek és megjegyzések találhatóak róla vagy a termékeikről.
 • Óvatosságra int, ha nagyon egyszerű weboldal dizájnja.
 • Kerülendő az a bolt, amely weboldalának címe túl semmitmondó, hamis. Olvassuk el mindig a böngésző címsorában az URL-címet. A csalók gyakran regisztrálnak egy lemásolt gyártóéra hasonló címet egy betű eltéréssel. Ezeket első ránézésre észre sem vesszük.

Mi az a 3 alapszabály, amit mindig tartsunk be?

A legfontosabb szabály, hogy bár az online vásárlás gyors shoppingolást ígér, ne sajnáljuk az időt legalább néhány minimális biztonsági lépésre. A fogyasztóvédelmi hatóság három intő jelre hívja fel a figyelmet, amelyek arra utalnak, hogy a webáruház talán nem tisztességes.

1. Az elérhetőségek menüpontra kattintva csak egy mobilszám és egy olyan e-mail-cím jelenik meg, amelyet ingyenesen létre lehet hozni (például gmail.com, yahoo.com és egyéb végződésűek).

2. Keveset árul el a szállítás részleteiről.

3. Az oldal feltűnően, lehetetlenül jó ajánlatokat, akciókat kínál.

Ha ezen a teszten átmegy a webes bolt, akkor érdemes megfontolni, hogy mindig jobb az utánvétes vásárlást választani, mint a netes fizetést, mert így nem kell megadni a bankkártyaadatokat. Ha megtörtént a rendelés, célszerű ellenőrizni, valóban levonták-e az esetlegesen kínált kedvezményt.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok