fbpx
háztartási gépek spórolás eprel

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tízezreket spórolhatunk, ha háztartási gép vásárlás előtt itt nézünk körül

“Túl sok van, szinte lehetetlen választani”, “Melyik mit tud?”, Mennyi fogyaszt?”, “Melyiket válasszam?” Néhány tipikus kérdés vásárlóként, amikor háztartási gépet – mosógépet, hűtőt, szárítógépet keresünk. Háztartási gépeink fogyasztása az energiaárak és a magyarországi rezsiszabályozás változása miatt kulcskérdés lett. Hogyan segíthet ebben az EPREL? Miért fontos ismernie a vásárlónak? Hogyan akadályozza meg az átveréseket?

Tény, hogy nincs könnyű dolga a vásárlónak, ha háztartási gépet szeretne vásárolni. Bár az elmúlt években előrelépést történt a tudatosság terén, és ennek eredményeként szerencsére egyre több vevő nem feltétlenül az ár, hanem az ár/érték alapján döntött. Sőt, az energiafogyasztás is sokaknál felkerült arra a “shortlistre”, amely a végső döntéshez, a termék kiválasztásához vezet.

Az ár természetesen az egyik legfontosabb paraméter, ám ha erről megszületik a döntés – mondjuk szeretnénk maximum 150 ezer forintért egy mosógépet vagy 180 ezerért egy hűtőgépet vásárolni -, akkor utána jön a nehezebb kör: mi alapján válasszuk ki a nekünk legjobbat?

Ebben a fázisban segíthet az EU által létrehozott EPREL-adatbázis. Az EPREL egy viszonylag fiatal rendszer, sokan talán nem is találkoztak vele, pedig érdemes vele megismerkednünk.

Garancia, jótállás, szavatosság – új jótállási szabályok 2021-től

Hatalmas termékadatbázis, fogyasztási adatokkal

Az EPREL (European Product Registry for Energy Labelling) egy óriási termékadatbázis, amelynek leegyszerűsítve két felülete van. Az egyik a publikus, a mindenki által elérhető adatbázis, ebben olyan gépek utána lehet kutakodni, amelyeket kötelezően energiacímkével kell ellátni. Az adatbázis méretére jellemző, hogy

az EPREL-ben csak mosógatógépből több mint 8 ezer, hűtőgépből majdnem 29 ezer, klímaberendezésből pedig majdnem 14 ezer található.

Talán úgy lehet a legjobban elképzelni, mint egy óriási árukereső-, termékkereső oldalt, vagy egy hatalmas webáruházat, ahol – képek és árak nélkül – rengeteg gép szerepel a saját adataival, amelyek közül a leglényegesebbek a fogyasztásra vonatkozó paraméterek.

Nézzük tételesen, milyen kategóriák szerepelnek az EPREL-ben:

 • Mosogatógépek
 • Mosógépek
 • Mosó-szárító gépek
 • Televíziók, monitorok és egyéb kijelzők
 • Hűtők, fagyasztók és bortárolók
 • Kiskereskedelmi használatra szánt hűtők és fagyasztók, italhűtők és fagylaltfagyasztók
 • Gumiabroncsok
 • Fényforrások
 • Légkondicionáló berendezések
 • Háztartási sütők
 • Páraelszívók
 • Háztartási szárítógépek
 • Egyedi helyiségfűtő berendezések
 • Professzionális hűtőbútorok
 • Lakóépületeket szellőztető berendezések
 • Szilárd tüzelésű kazánok
 • Szilárd tüzelésű kazánokból álló csomagok
 • Helyiségfűtő berendezések/​kombinált fűtőberendezések
 • Helyiségfűtő berendezésekből/​kombinált fűtőberendezésekből álló csomagok
 • Helyiségfűtő berendezések hőmérséklet-szabályozói
 • Helyiségfűtő berendezések napenergia-készülékei
 • Vízmelegítők
 • Vízmelegítőkből álló csomagok
 • Vízmelegítők melegvíz-tároló tartályai
 • Vízmelegítők napenergia-készülékei

Az adatbázis egyik kifejezett célja, hogy a vásárlók a pénztárcájukhoz mérten a legkevésbé energiaigényes gépet vihessék haza.

Az adatbázis lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy energiahatékonysági osztályuk és a többi fontos paraméter alapján összevessük egymással a különböző termékeket, eszközöket. (Ahogy a felsorolásból látszik, nem csak háztartási gépek, hanem például a gumiabrcsoncsoknak is helyet ad az EPREL.) Ez az első valóban hiteles nemzetközi adatbázis, egy helyen szerepel benne lényegében az összes európai országokban forgalmazott gép vagy termék.

háztartási gép spórolás vásárlás

Az EPREL-en keresztül nem lehet vásárolni, a vásárláshoz ad kézzelfogható segítséget

Az EPREL-ben rengeteg szempontra lehet szűrni:

 • a mosógépeknél például a fogyasztásra (hivatalosan energiafogyasztás)
 • a névleges kapacitásra, tehát arra, hogy hány kiló ruhát lehet egyszerre tisztára mosni a géppel;
 • a gép zajszintjére (hivatalosan zajkibocsátására)
 • azonosítóra (gyártási számra)
 • márkára.

Elromlott, késve jött – hova forduljunk fogyasztóvédelmi panasszal?

A NYILVÁNOS EPREL ADATBÁZIS IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL.

A Tudatos Vásárlók azt javasolja mindenkinek, hogy vásárlás előtt mindenképpen nézzen alaposan körül az EPREL adatbázisban. Ez azonban az alapos – vagy tudatos – vásárlásnak az egyik pillére. A másik támaszt a hiteles, független tesztek jelentik.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta együttműködik a nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózattal, amely gyártóktól független, kiváló minőségű információval segíti a fogyasztókat szerte a világban. A tesztek egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján vizsgálják a különböző, háztartásokban gyakran előforduló termékeket. A teszteredmények a Tudatos Vásárlók oldalán minimális összeg ellenében érhetők el, a Tudatos Vásárlók Egyesülete nonprofit szervezet lévén a bevételből újabb és újabb vásárlókat segítő projekteket finanszíroz. Egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint, ami eltörpül egy-egy háztartási gép ára mellett.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt javasolja a fogyasztóknak, hogy amennyiben bármilyen háztartási gép vásárlása van tervben, érdemes az adott tesztet megnézni és akár az ár alapján szűrni és úgy kiválasztani a legjobbat. Emellett a kiszemelt gépeket – amennyiben benne vannak az adatbázisban – az EPREL-ben is lecsekkolni.

Ezek segítségével vásárlóként gyakorlatilag maximum 1 óra alatt fel tudunk készülni a vásárlásra úgy, hogy valóban a legjobb gép kerüljön a lakásunkba.

A zöldre festés ellen is véd

 Az EPREL és a tesztek használata azért is fontos, hogy ne kerüljön a vásárló a greenwashing csapdájába. A greenwashing, azaz a “zöldre festés” lényegében azt jelenti, hogy a gyártók igyekeznek magukat és a különböző termékeiket fenntarthatónak, környezetbarátnak beállítani, de ez nem mindig fedi a valóságot. Egy alapos vásárló a fenti megoldásokkal kikerülheti az átveréseket.

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás