fbpx
pálmaolaj nevei lista

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ha ezt látod egy terméken, pálmaolajat veszel – a pálmaolaj nevei

A pálmaolaj ma már benne van a feldolgozott élelmiszerekben, kozmetikumban, de tisztítószerekben is. Eközben köztudott, hogy a pálmaolaj a világon az erdőírtás, erdőégetések egyik fő oka, sokszor jóval nagyobb rész ég le, mint amennyit terveztek, hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. Ezért most, hogy a Tudatos Vásárló mobil applikáció hamarosan pálmaolajmentes termékekkel bővül, ismét arra kérjük azokat a fogyasztókat, akiknek fontos a saját és gyermekeik jövője, kerüljék el a pálmaolaj tartalmú élelmiszereket: a pálmaolaj tartalmú édesipari termékeket és feldolgozott élelmiszereket. Hogy ez könnyebb legyen, összegyűjtöttük a pálmaolaj neveit. Milyen összetevő néven szerepelhet a pálmaolaj élelmiszer-termékeken?

Mi a baj a pálmaolajjal?

Itt az oldalon többször is írtunk már erről. Az élelmiszeripar imádja, mert olcsó, magas hőmérsékleten sem oxidálódik, szagtalan, nem tartalmaz transzzsírsavakat, ipari zsiradékként pedig nagy érdeme, hogy krémes és lágy állagot ad a csokinak, keksznek. De megtaláljuk a leveskockában, a péktermékekben, a mélyhűtött termékekben, gyakorlatilag mindenben, amibe növényi zsír vagy olaj szükséges. És bár a kinyert pálmaolaj legnagyobb részét, kb. 80%-át az élelmiszeripar használja fel, legtöbbször a tusfürdőkben, samponokban is jelen van valamilyen formában. Az olajpálmát nagyrészt a „harmadik világ” országaiban termesztik, ahol olcsó a munkaerő, és a környezetvédelmi szabályozások gyakran hiányosak. A nagy pálmaolaj szükséglet miatt hatalmas földterületeket kell bevonni, sok esetben az esőerdők területéből, veszélyeztetve ezzel nemcsak az orángutánokat, hanem alapjában a térség biodiverzitását.

Miért teszik bele mindenbe?

A pálmaolaj szobahőmérsékleten félig szilárd halmazállapotú, jól keverhető más olajokkal, magas hőmérsékleten sem oxidálódik, mint például a napraforgóolaj. Lassabban olvad tőle a fagyi, krémesebb a rúzs, jobban habzik a tusfürdő. Ráadásul olcsó: az olajpálma gyorsan nő és bőségesen terem.

Van olyan, hogy fenntartható pálmaolaj?

Amikor a gyártók fenntartható pálmaolajról beszélnek, a Fenntartható Pálmaolaj (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) minősítésre gondolnak, ez pedig valójában nem más, mint az olajpálma termesztésének zöldre festése. Hogy miért, arról itt írtunk, de dióhéjban összefoglaljuk:

 • Szintén erdőírtással jár a termesztése.
 • Az RSPO nem szab szigorú feltételeket az ültetvényesek számára.
 • Az RSPO minősített pálmaolajban lehet akár nagyobb rész nem minősített olaj.
 • A pálmaolaj nem egészségesebb más hasonló termékeknél.

A megoldás a helyi olaj lenne

A pálmaolaj alternatívája csak olyan olaj lehet, amely a felhasználás helyének éghajlatán megterem. Habár a hektáronkénti hozama a repcének, szójának és napraforgónak alacsonyabb, mint az olajpálmának, a trópusi esőerdők produktuma általában is nagyobb, mint az a mi éghajlati viszonyaink között lehetséges. Ezért a klímaváltozás és a biodiverzitásvédelem szempontjából a trópusi esőerdők borította területekre már rég nem lenne szabad termőterületként tekinteni.

Bár az élelmiszeripar hallani sem akar róla, ki kell mondanunk, hogy ha nincs valóban fenntartható helyettesítője a pálmaolajnak, akkor olyan élelmiszereknél kell maradnunk, amikhez nincs szükség erre az alapanyagra.

A fenntartható pálmaolaj, ahogy most van, becsapás – válaszunk a Magyar Édességgyártók Szövetségének

Mit tehet a vásárló?

Nem igaz, hogy pálmaolaj mindenben benne lenne, el lehet kerülni, viszont nagyon nehéz vásárlóként megtalálni, mik azok a termékek, amelyekben nincs jelen.

Fogyasztóként időről-időre érdemes elgondolkodnunk fogyasztási szokásainkon. Ha azok ugyanis ilyen környezeti katasztrófához vezetnek, mint az esőerdőterületek felégetése, akkor változtatnunk kell. Mindenkinek magának kell eldönteni, miről hajlandó lemondani az élhető jövő érdekében. A Tudatos Vásárlóknál mi úgy gondoljuk, hogy a zöldség-gyümölcs alapú étkezés, megfelelő fehérjeforrásokkal kiegészítve az, ami fenntartható gazdálkodással kielégíthető. A feldolgozott élelmiszerek összetételük, szállításuk és tartósítóanyag tartalmuk miatt nem tartoznak az alapvető élelmiszerek közé.

Hol érdemes kezdeni a pálmaolaj-mentes életmódot? Első körben azokról az édesipari termékekről mondjunk le, amelyek pálmaolajat tartalmaznak, vagy más olyan összetevőt, ami hosszú utat tesz meg az asztalunkig!

fairtrade applikáció csoki Azért, hogy könnyebb legyen megtalálni őket, pálmaolajmentes élelmiszerekre is lehet szűrni a Tudatos Vásárló mobil applikáción!

A pálmaolaj nevei az élelmiszereken:

 • pálmaolaj, pálma-olaj, pálma olaj, pálmazsír, pálma zsír, pálma-zsír,
 • L-aszkorbil-palmitát, Laszkorbil-palmitát, Laszkorbilpalmitát, L-aszkorbilpalmitát, L aszkorbil palmitát, Laszkorbil palmitát, L aszkorbilpalmitát, aszkorbil palmitát, aszkorbilpalmitát, aszkorbil-palmitát,
 • pálma és kókuszzsír, pálma- és kókuszzsír, pálma és -kókuszzsír, pálma, növényiolaj (pálma), növényi olaj (pálma), növényizsír (pálma), növényi zsír (pálma)
 • Pálma étolaj, Pálmaétolaj, Pálmaolein, Pálma olein, Pálmalevél, Pálma levél, növényi olaj (palm kernel), növényiolaj (palm kernel), növényi olaj (palmkernel), növényiolaj (palmkernel), pálmadió, pálma dió, pálmamagbélolaj, pálmamagbél olaj, pálma magbélolaj, pálmamag bélolaj, pálmamagbél, pálmamag bél, pálma magbél, pálmamagolaj, pálma magolaj, pálmamag olaj, pálma-olein,
 • pálma-sztearin, pálmasztearin, pálma sztearin, pálmamag-olaj, pálma mag-olaj, pálma-magolaj, pálmaszterain
 • elaeis guineensis, elaeis olifera, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Palm fruit oil, Palm kernel cake, Palm Kernel Diethanolamide, palm kernel oil, palm kernel olein, Palm Kernel Stearin, Palm oil, Palm olein oil, Palm Stearine, palm superolein, Palmate, Palmester, Palmolein, Vitamin A Palmitate, Palm fat, Ascorbyl palmitate

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás