fbpx

Tudomány

Leírás

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, egyéves növény.

Szára 1-1,5 m magas, de akár a 2 m-t is elérheti, egyenes, elágazó. A tenyészidő elején tőrózsát növeszt, tőlevelei nyeletlenek, lándzsásak, szárnyasan hasogatottak, szélük durván fűrészelt, szúrós, merev, kihegyesedő fogakkal.

A levelek színe fényeszöld, fehér, márványszerű mintával. A szárlevelek ülők, szíves vállal szárölelők, alapfelépítésük a tőlevelekéhez hasonló.

Virág: Gömbölyded, lila vagy bíborpiros színű 5-8 cm átmérőjű fészekvirágzata a hajtásvégeken magányosan áll; szúrósan kihegyesedő fészekpikkelyek védik. Termése bóbitás kaszat; magja 6-8 mm hosszú, 4 mm vastag, barna színű, világosabb foltokkal, a csúcsán sárga gyűrűvel.   

Júniustól augusztusig virágzik.

Máriatövis termés – Cardui mariani fructus, Silybi mariani fructus

Hatásai

 • májvédő
 • májsejt-regeneráló

A szilimarin májra gyakorolt pozitív hatása komplex:

 • stabilizálja és erősíti a májsejtek sejtmembránját, ezáltal megelőzi, hogy a méreganyagok bejussanak a sejtekbe (antitoxikus)
 • elősegíti a májsejtek fehérjeszintézisét, így serkenti termelődésüket és regenerációjukat
 • erős antioxidáns – semlegesíti a sejteket károsító szabadgyököket
 • fokozza a mérgek kiürülését

Betegségek, amikre ajánlott

Emésztőrendszer

- máj

 • krónikus májgyulladás (hepatitisz) kiegészítő kezelésére
 • májcirrózis - a máj kötőszövet-gyarapodásával majd zsugorodásával járó degeneratív elváltozásnál
 • zsírmáj
 • akut, toxikus eredetű májbántalmak: alkohol- és gombamérgezés
 • hosszan tartó gyógyszerszedés mellett a májkárosodás megelőzésére

Mind vírusos, mind toxikus eredetű májbántalmaknál (akut mérgezéseknél is) hatásosnak bizonyult, megelőzésre, és a már kialakult ártalmak visszafordítására, a máj regenerálására egyaránt. Természetesen a májsejtek regenerációjának elősegítésére, meggyorsítására sokkal alacsonyabb szilimarinmennyiség elég, mint amennyi az akut mérgezés okozta károsodások megakadályozásához szükséges. 

Vírusos eredetű májbetegségeknél vírusmentesség nem érhető el a máriatövissel (mivel nincs direkt antivirális tulajdonságú hatóanyaga), kiegészítő kezelésként alkalmazható a májkárosodás mérséklésére.

Bőr

 • pikkelysömör
 • akne

A bőrbetegségeknél közvetetten hathat a máj támogatásával – mivel ez az anyagcsere legfontosabb szerve, minden olyan betegségnél hasznos lehet, amit a méreganyagok felhalmozódása okoz

Felhasználás

Belsőleg

 • gyári készítmények – kapszula, tabletta, olaj, stb. 

Számos máriatövismagból készült gyári készítmény található a piacon, köztük regisztrált gyógyszerek is. Ennek oka, hogy komoly májregeneráló hatást a teától nem várhatunk, hiszen a szilimarin nem oldódik vízben. Egyes gyári készítmények előnye lehet továbbá, hogy standardizált mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, ezzel is biztosítva az elvárt hatás kialakulását. Adagolásukat minden esetben a mellékelt tájékoztató szerint, illetve az orvos utasítása alapján végezzük! (A szilimarinkomplex napi adagja 200-400 mg, gombamérgezés esetén intravénásan alkalmazzák, ennél jóval magasabb dózisban).       

 • tea - forrázat

A máriatövisből készült tea önmagában túl „zsíros” ízű, ezért ajánlatos édesköménymaggal keverni: 1-2 evőkanál máriatövis termést és ½ evőkanál édesköménytermést mozsárban törjünk szét, ½ liter forró vízzel forrázzuk le, 10 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le. Napi adagja: 3x1 csészényi, étkezés után

Májregeneráló hatást ne várjunk a teától, az epetermelést azonban serkenti és javítja az emésztést.

Főbb hatóanyagok

 • zsírosolaj (15-30 %)
 • fehérje (20-30%)
 • szilimarin (flavonoglikán-komplex) – a magokban koncentrálódik, a termés 2-3%-a

Gyógyászati jelentősége a szilimarinnak van. Ez a komplex vegyület a következő, hasonló szerkezetű vegyületek keveréke: szilibinin, szilidiadin, szilikrisztin, izoszilibibin.

Mellékhatások

Jelentős mellékhatása nincs.

Egyes embereknél megfigyeltek enyhe puffadást és hasmenést.

Ritkán allergiás reakciókat válthat ki, főleg azoknál, akik a fészkesvirágzatúak más fajaira is érzékenyek – például a parlagfűre, a kamillára vagy a körömvirágra.

Gyermekeknek adható?

Nem jellemző

Terhesek használhatják?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen

Gyűjtés

Előfordulás

Dél-Európában, Dél-Oroszországban, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában őshonos. Közép-Európában elsősorban kultúrnövény, de ki is vadult, főleg meleg és száraz termőhelyeken. Ma már nagy mennyiségben, iparilag termesztik Európában és Amerikában is. Kedveli a meleget, a meszes talajokat, nem kedveli a sok vizet és a homokos talajt

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Hagyományosan a növény levelét használták fel, de ma már sokkal inkább érett magja képvisel gyógyászati értéket, miután 1968-ban izolálták benne a fő májvédő hatóanyagot, a szilimarint.

Tudomány

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság javasolja a máriatövis-termést toxikus májkárosodásoknál, illetve krónikus májgyulladás és májcirrózis esetén.
A szilimarin anti-hepatotoxikus és a máj regenerációját elősegítő hatást mutatott in vitro tesztekben és állatkísérletekben. Gyilkos galócával történő mérgezés esetén azt találták, hogy amennyiben a máriatövis hatóanyagát előzetesen juttatják a kísérleti állat szervezetébe, a májkárosodás 100%-ban megelőzhető, és szinte teljes mértékben hatásos, ha mintegy tíz perccel a mérgezés után alkalmazzák. Sőt, még akkor is képes megóvni az áldozat életét, és nagymértékben csökkenteni a májkárosodást, ha a mérgezés után 24 órával később kerül a szervezetbe.
A standardizált szilimarinkészítmények hatásosságát alkohol okozta májcirrózis és vírusos eredetű hepatitisz esetén több humán vizsgálatban kimutatták.

Hivatalos státusz

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a máriatövis termés szerepel.

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás