fbpx

Termékcímke adatbázis

Napjainkban már Magyarországon is több mint 200 féle olyan emblémával találkozhatunk, amely termékek vagy szolgáltatások valamilyen környezeti, társadalmi jellemzőjére utalnak. Maguk a címkék (illetve azok a rendszerek, amelyek révén a címkék a termékre felkerülhetnek) nagyon sokfélék. Az eligazodáshoz nyújt segítséget a Tudatos Vásárlók Egyesülete termékcímke-adatbázisa.

Mi is gyakran tapasztaljuk, hogy a fogyasztók alig ismerik a feltüntetett jelek tartalmát, nem tudják, hogy az általuk keresett kedvező környezeti tulajdonságot mely címke jelöli. Sokszor azt is nehéz megállapítani, hogy a terméken szereplő címke „igaz”-e, valóban jó-e az a termék.

Gondot jelent összehasonlítani a különböző címkéket, mert azok nagyon eltérő mennyiségű és minőségű információt rejthetnek, illetve nagyon eltérő odaítélésük módja. Laikusok számára nehezen hasonlítható össze pl. a termék komplett életciklus-elemzésén alapuló Magyar Környezetbarát Védjegy a méltányos kereskedelmet jelölő Fair Trade logóval, avagy egy gyártói szövetség által alkalmazott emblémával.

Az adatbázis célja

Célunk, hogy minél többen ismerjenek meg olyan – hiteles és bevált – környezeti és társadalmi címkéket és tanúsítási programokat, amelyek valóban hozzájárulnak egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb, egészségesebb, igazságosabb világhoz. És célunk az is, hogy az ál-címkéket is ismerjük és felismerjük. Szeretnénk hozzájárulni a címkerendszerek működésének megértéséhez.

Az adatbázissal kapcsolatos szerzői jog a Tudatos Vásárlók Egyesületét illeti meg.

Az adatbázis sem részben, sem egészben nem másolható, sokszorosítható a kiadó előzetes engedélye nélkül.

Az adatbázist a Tudatos Vásárlók Egyesülete (a TudatosVásárló.hu fenntartója) készítette.

Az észrevételeket, kérdéseket a szerk@tudatosvasarlo.hu címre várjuk.

A címkék adatbázisának elkészítését a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta.

 

BELÉPÉS A CÍMKÉK OLDALÁRA   >>>

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok