fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mindent az E-számokról!

| Tudatos Vásárló

Újra naprakész típus, név és szám szerint is kereshető E-szám adatbázisunk. Az egyes szócikkek részletes leírással szolgálnak az egyes anyagok eredetéről, felhasználási területéről, felhasználásának céljairól, az ismert, bizonyított vagy vélt kockázatokról.

A www.tudatosvasarlo.hu/eszam címen, illetve a TudatosVásárló.hu „Adatbázis” menüpontja alatt elérhető adatbázisban minden élelmiszer-adalékanyagról rövid ismertető olvasható, amely kitér az adott anyag használhatóságára, funkciójára, előállítási módjára valamit a vele kapcsolatosan felmerülő egészségügyi kételyekre, tudnivalókra.

 

A kapcsolódó cikkekből és lexikonból az is kiderül, hogy mely adalékanyagok használhatók bioélelmiszerekben, melyek állati eredetűek, melyeket állíthatnak elő genetikailag módosítással, és melyek az adalékanyagokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatok.

A maga nemében mindezidáig a legrészletesebb magyar nyelvű, fogyasztói tájékoztatással szolgáló E-szám adatbázis létrehozásával célunk az volt, hogy minél többek számára lehetőséget nyújtsunk az élelmiszer adalékokkal kapcsolatos hiteles, és széleskörű tájékozódásra.

Az adatbázist 2007-ben az E-szem Alapítvánnyal való együttműködés keretei között, a németországi Verbraucher Initiative fogyasztóvédelmi civil szervezet www.zusatzstoffe-online.de adatbázisa alapján, magyar szakértők bevonásával készült.

A benne közzé tett információk forrása a magyar törvényi előírások, valamint az Európai Unió illetékes hatóságinak, bizottságainak és tudományos testületeinek jelentései, állásfoglalásai.

A mindenkori engedélyezett adalékanyagok listája megtekinthető az Európai Unió honlapján.

Adatbázisunkkal célunk, hogy ezeket az információk minden vásárló rendelkezésére álljanak közérthető formában is.

Az adatbázis szerkesztői törekednek az élelmiszeradalékokkal kapcsolatos hivatalosan elismert tudományos álláspontok, információk, törvényi szabályozás tárgyilagos bemutatására. Az ebből levonandó mindenfajta következtetést az olvasóra bízzuk. A legkörültekintőbb munka mellett is előfordulhatnak hibák, – illetve a folyamatosan változó szabályozás nyomán – érvényét vesztett bejegyzések. Köszönjük, ha ezekre fölhívod figyelmünket!  

Észrevételeket a szerk@tudatosvasarlo.hu címre várunk.

Az E-szám adatbázis 2014-es frissítéséről és a kapcsolódó programokról itt olvashatsz.

 

Az adatbázis frissítése a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

 

Ha úgy érzed, fontos, amit csinálunk, és szívesen támogatnád, többféle módon is megteheted!

Add tovább! Teszik a magazin, adatbázisaink, Facebook oldalunk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel.

Csatlakozz! Légy támogató tagunk és használd immár több mint 60 helyen a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát.

Támogasd a TVE-t! Az oldalt a Tudatos Vásálók Közhasznú Egyesülete működteti kizárólag tagdíjakból, pályázati forrásokból és magánadományokból.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok