
E 400 – Alginsav
Egyéb elnevezések
algin
Leírás
Az alginsav bizonyos barna algák sejtfalának alkotórésze. Ez a hosszú láncú, D-mannuronsavból és L-guluronsavból álló, vízoldható szénhidrát a töltelékeknek és a krémes élelmiszereknek kemény gélszerű állagot kölcsönöz.
Előállítás
Az alginsavat lúgok segítségével különféle barna algákból nyerik.
Használat
Az alginsav az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 400 egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé (max. 10 g/kg)
• Desszert (kisgyerekeknek max. 0,5 g/kg)
• Pudingpor (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Péksütemény-töltelékek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Energiaszegény tejszín (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Aszpik (mennyiségi korlátozás nélkül)
A palackban erjesztett habzóbor gyártásánál az élesztő eltávolítását segíti. Ezenkívül aromák és más adalékanyagok hordozóanyaga lehet. Az alginsavat a kozmetika és a festékipar is alkalmazza.
Biztonság
Az alginátok veszélytelennek számítanak.
A szervezet nem veszi fel. Nagyobb mennyiségben gátolja a vas, a kálcium és más nyomelemek felvételét a táplálékokból.