E 402 - Kálium-alginát

Egyéb elnevezések

algin

 

Leírás

A kálium-alginát az alginsav (E 400) káliumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny.

Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A kálium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor.

Előállítás

A kálium-alginátot lúgok segítségével különféle barna algákból nyerik.

Használat

A kálium-alginát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az alginsavra (E 400).

Biztonság

Az alginátok veszélytelennek számítanak.

A szervezet nem veszi fel. Nagyobb mennyiségben gátolja a vas, a kálcium és más nyomelemek felvételét a táplálékokból.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében