E 405 - Propilén-glikol-alginát

Egyéb elnevezések

algin

 

Leírás

A propilén-glikol-alginát az alginsav (E 400) származéka. Vízoldató, és kevésbé érzékeny savakkal és a kálciummal szemben mint a többi alginát.

Előállítás

A propilénglikol-alginátot az alginsav észterezésével állítják elő.

Használat

A propilén-glikol-alginát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között:
• Sör (max. 100 mg/l)
• Vízalapú jégkrém (max. 3 g/kg)
• Szószok (max. 8 g/kg)
• Rágógumi (max. 5 g/kg)

Biztonság

Az alginátok veszélytelennek számítanak.

A propilén-glikol-alginátot a szervezet lebontja. A molekula egy része felszívódik és a szervezet lebontja; az alginát-rész változatlan formában kiválasztódik. Nagyobb mennyiségben gátolja a vas, a kálcium és más nyomelemek felvételét a táplálékokból.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

70 mg/kg

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében