fbpx

E 1450 – Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát

Egyéb elnevezések

kémiailag módosított keményítő, szukcinátkeményítő

Leírás

A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát a természetes keményítő kémiai változata, vele ellentétben azonban a kémiailag módosított keményítő hideg vízben is megdagad, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát ezenkívül emulgáló tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint a habokat is stabilan tartja. Mivel a már megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten sem engedi ki, a keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát fagyasztáskor is megtartja az élelmiszerek állígát és szerkezetét.

Előállítás

A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinátot kémiai reakcióval természetes vagy már módosított keményítőből és oktenil-borostyánkősav-anhidridből állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Mennyiségi korlátozás csak a csecsemő- és gyermektápszerek (max. 20 mg/kg), valamint az elválasztási tápszerek (max. 50 g/kg) esetében van érvényben.

A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinátot többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Desszertek és krémek
• Süteménytöltelékek
• Gyermekételek

A vegyületet ezenkívül más adalékanyagok és vitaminok hordozóanyagaként is alkalmazzák.

Biztonság

A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok