fbpx

E 1450 – Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát

Egyéb elnevezések

kémiailag módosított keményítő, szukcinátkeményítő  

Leírás

A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát a természetes keményítő kémiai változata, vele ellentétben azonban a kémiailag módosított keményítő hideg vízben is megdagad, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát ezenkívül emulgáló tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint a habokat is stabilan tartja. Mivel a már megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten sem engedi ki, a keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát fagyasztáskor is megtartja az élelmiszerek állagát és szerkezetét.

Előállítás

A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinátot kémiai reakcióval természetes vagy már módosított keményítőből és oktenil-borostyánkősav-anhidridből állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Mennyiségi korlátozás csak a csecsemő- és gyermektápszerek (max. 20 mg/kg), valamint az elválasztási tápszerek (max. 50 g/kg) esetében van érvényben. A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinátot többek között a következő termékekben alkalmazzák: • Desszertek és krémek • Süteménytöltelékek • Gyermekételek A vegyületet ezenkívül más adalékanyagok és vitaminok hordozóanyagaként is alkalmazzák.

Biztonság

A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.

Lásd még

 

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás