E 1404 - Oxidált keményítő

Leírás

Az oxidált keményítő a keményítő kémiai változata. A természetes keményítővel ellentétben az oxidált keményítő már alacsony hőmérsékleten megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés).

Kálciumionokkal szemben érzékeny, ezért tejkészítményeknél az oxidált keményítő nem alkalmazható. Az oxidált keményítő a keverékek komponenseit stabil, egyenletes eloszlásban tartja, és a már megkötött vizet csak nehezen engedi ki. Így meggátolja, hogy az élelmiszerek összetevői különváljanak.

Előállítás

Az oxidált keményítőt kémiai reakcióval természetes keményítőből nátrium-hipoklorittal nyerik. A természetes keményítőt olyan növényekből vonják ki, mint a kukorica, a burgonya és a búza. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

Az oxidált keményítő az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ezalól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, melyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Mennyiségi korlátozás csak a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült elválasztási tápszerek (max. 50 g/kg) esetében van érvényben. Az oxidált keményítőt többek között a következő termékekben alkalmazzák: Majonéz Dresszingek Szószok

Biztonság

Az oxidált keményítő veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében