fbpx

E 1412 – Dikeményítő-foszfát

Egyéb elnevezések

kémiailag módosított keményítő


Leírás

A dikeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal észterezett keményítőláncokat takar.

Tulajdonságai hasonlítanak a monokeményítő-foszfát (E 1410) tulajdonságaihoz. A természetes keményítőhöz képest a dikeményítő-foszfátnak kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy megkösse a vizet, és sűrű masszát képezzen (csirizesítés). Az így képződő keményítőcsiriz magas hőmérsékleten, savak jelenlétében és mechanikus behatás (pl. keverés) ellenére is stabil marad.

Előállítás

Dikeményítő-foszfátot kémiai reakcióval természetes keményítőből és foszfor-kloridokból nyerik. A természetes keményítőt olyan növényekből vonják ki, mint a kukorica, a burgonya és a búza. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

A dikeményítő-foszfát az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Mennyiségi korlátozás csak a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült elválasztási tápszerek (max. 50 g/kg) esetében van érvényben.

A dikeményítő-foszfátot többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Dresszingek
• Készételek
• Pudingpor, tejkészítmények szószok, levesporok
• Kenyér és péksütemények

Biztonság

A dikeményítő-foszfát veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás