Találat a #GoEAThical, #Helyi élelmiszer, #közösségi gazdaság bemutatkozás, #OurFoodOurFuture, #Zöldség-gyümölcs címkére
Cikkek rendezése
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Most különösen fontos, hogy jól válasszunk csokit
A koronavírus-járvánnyal világszerte újból terjedésnek indult a gyerekmunka gyakorlata, aminek csak a fairtrade, a méltányos kereskedelem támogatásával lehet gátat vetni. Ha fairtrade termékeket veszünk le a polcról, segítünk, hogy a kakaó, cukor, tea vagy kávé-termesztők gyermekei iskolába járhassanak, legyen a faluban orvosi ellátás.
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Megnéztük az új, zászlós zöldség-gyümölcs jelzéseket a boltokban
Idén július 15-től minden nem előre csomagolt gyümölcs és zöldség esetében kötelező jelölni a boltokban, hogy melyik országból származik. A hazai termékeket pedig zászló jelzi, hogy jobban láthatóvá váljanak. Körbenéztünk néhány boltban, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban, valóban segít-e a tájékozódásban a zászló, betartják-e a kereskedők az új szabályozást.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A Fairtrade fogja túlélni a klímaváltozást
A klímaváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amivel ma az emberiségnek szembe kell néznie. Frontvonalában a mezőgazdasági termelők állnak. A globális délen élő gazdák, családjaik és közösségeik milliói, akik számára a klímaválság már ma a mindennapi valóság. A Fairtrade rendszerében a gazdák felkészülhetnek arra, hogyan küzdjenek meg a jelenséggel.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Miért jobb a fairtrade rendszerében dolgozni?
Szomorú tény, hogy a fejlődő országokban gyártott termékek kereskedelme gyakran gyermekmunkával és a helyi lakosoknak súlyos egészségkárosodást okozó szennyezéssel jár együtt. Kiszolgáltatottságra, szegénységre, a szociális, a munkabiztonsági és a környezetvédelmi szabályozás hiányosságaira, és a mindezt kihasználó vállalati hatalomra épül. Ezzel szemben a Fairtrade Foundation a termeléstől az eladásig minden fél számára méltányos és környezettudatos rendszert […]
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT
A tönkéből és az alakorból készült kenyeret akár az orvos is felírhatná
Évezredek óta velünk vannak, ellenállóak a betegségekkel szemben, beltartalmi értékük pedig kimagasló. Mi az akadálya, hogy a tájfajta ősgabonákból, a tönkéből, tönkölyből, alakorból készült kenyér a mindennapi étkezéseink részévé váljon?
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Sárgadinnye
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #idénynövény
- #kert
- #kisbolt
- #piac
- #szezonális
- #Szupermarket
- #Zöldség-gyümölcs
Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Június végétől szeptember elejéig kapható, de próbálkozhatunk saját termesztéssel is.
KONYHA ÉS KERT
Konyhai újrahasznosítás A-tól Z-ig
A konyhai újrahasznosítással csökkented az élelmiszerhulladékot, és a kreativitásodat is nap mint nap kiélheted.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Mi a méltányos kereskedelem, a fairtrade?
Amióta világ a világ, a kereskedelem fogalmához az egyenlőtlenség társul. A két fél közül az egyik jól jár, a másik kevésbé. Szerencsére ez ma már nincs mindig így, létezik olyan kereskedelem is, amely egyensúlyi helyzetre épül. Az egyik szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és érdemeit, tehát igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben. Vagyis: a folyamat a termeléstől a fogyasztásig méltányos.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A pálmaolajipar nyomában eltűnik, ami valaha életet adott – egy indonéz falu története
Az indonéz Rukam falu lakói 2002-ben adták el földjeiket egy pálmaolaj-társaságnak. Azóta a tőzeggel borított területek, az erdők és a halállomány fokozatosan tűnnek el a vidékről. Csaknem két évtized telt el, és azóta nyögik a döntésük környezetre gyakorolt következményeit, és adják fel reményeiket a falu jövőjéről. A falu sorsáról a Deutsche Welle írt beszámolót.
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Kukorica
A csemegekukorica fagyasztva egész évben rendelkezésünkre áll. Használjuk salátába, kásák és levesek ízesítésére. De tegyük a szívünkre a kezünket: a vízben főtt csöves kukorica a forró nyarak alapvető tartozéka és bizonyítéka is egyben.