fbpx
új élelmiszer jelölés zöldség gyümölcs

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Megnéztük az új, zászlós zöldség-gyümölcs jelzéseket a boltokban

Idén július 15-től minden nem előre csomagolt gyümölcs és zöldség esetében kötelező jelölni a boltokban, hogy melyik országból származik. A hazai termékeket pedig zászló jelzi, hogy jobban láthatóvá váljanak. Körbenéztünk néhány boltban, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban, valóban segít-e a tájékozódásban a zászló, betartják-e a kereskedők az új szabályozást.

Ha egy bolt több országból érkezett árut kínál, világosan el kell különítenie, melyik termék honnan érkezett. A nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshús értékesítésekor már január 15-e óta fel kell tüntetni az állat származási helyét és – ha eltérő,- a vágási helyét is. Nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a nagyobb boltok húspultjaiban kapható nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét.

Július 15-étől újabb termékköröknél tették kötelezővé a származási információk jelölését: a húsok esetében a juh, a kecske és a baromfitermékeknél is szerepeltetni kell a származási helyet. A nem előrecsomagolt, Magyarországon termesztett zöldség és gyümölcs esetében pedig nem elég a származási országot szövegesen feltüntetni: az országzászlót is meg kell jeleníteni. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti.

A feliratot elektronikus vagy fizikai hordozón kell látnunk, a származási ország helyének legalább 5 milliméter, azaz fél centis betűkkel kell látszódnia.

Zászlót csak akkor kötelező kitenni a pultba, ha a termék magyar.

A cél, hogy a fogyasztók könnyebben tudjanak tájékozódni, ha előnyben részesítenék a magyar húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket.

Megnéztük a népszerűbb beszerzési helyeken, miben változott a kép, tényleg könnyebb-e meglátni a hazait a kínálatban. Azt kell mondanunk, hogy igen, ugyanakkor (sajnos) az is látszik, hogy a népszerű élelmiszerláncok polcain mennyi külföldi zöldség és főleg gyümölcs sorakozik. Az érthető, hogy a citrom vagy a banán nem itthon terem, de most, a legbőségesebb gyömölcsszezonban, amikor a legnagyobb lehetne a kínálat hazai forrásból, leszomorító, ha nem jutunk helyi élelmiszerhez.

közösségi gazdaság helyi élelmiszer

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél azért dolgozunk a közösségi gazdaságokkal együtt, hogy minél többen juthassanak Magyarországon friss, szezonális, biztonságos helyi élelmiszerhez, a gazdák pedig biztonságban tervezhessék a jövő évi vetést.
Kérünk, támogasd munkánkat!

ALDI

új jelölés zöldség gyümölcs
ALDI – nem lehet eltéveszteni, ha hazai árura vágyunk Fotó: Nagy Melinda
új jelölés zöldség gyümölcs
ALDI – Ha a citrom és a banán nem is, a körte legalább lehetett volna hazai Fotó: Nagy Melinda

LIDL

A másik népszerű diszkontláncban, a LIDL-ben azt láttuk, hogy van, ahol még a termelőt is jelölik a magyar termékeknél, ami örvendetes. Ráadásul kifejezetten kreatívan álltak a feladathoz, a zászlós jelzés mellett nemzeti színű szíveket is használnak.

új jelölés zöldség gyümölcs
LIDL – nemzeti szín, többféle képpen is Fotó: Nagy Melinda

Annak ellenére, hogy a szabályozás szerint a származási országra vonatkozó szöveges információt jól látható módon kell megjeleníteni úgy, hogy az legalább 5 mm legyen, a kiválasztott üzletben a külföldi nem előre csomagolt áruk esetében nekünk kellett a kartont böngészni, “jól látható módon” ugyanis csak ennyit olvashattunk: „származási ország: lásd. karton”.

SPAR

A Sparban mindent a helyén találtunk, a magyar gyümölcsöknél ott volt a zászló, a külföldről behozott termékeknél pedig a jól látható felirat.

SPAR – olasz és osztrák az alma, emiatt zászló sincs Fotó: Nagy Melinda
új jelölés zöldség gyümölcs
SPAR – A paprikaszezon ellenére holland paprikát is találtunk az egyik szupermarketben, de legalább így egyértelmű, melyiket ne válasszuk Fotó: Nagy Melinda

TESCO

Szúrópróba szerű tesztünk alapján lazán bánnak a szabályozással a Tescoban is (két boltban is ellenőriztük Budapesten).

A magyar jelölés rendben volt, a külföldi gyümölcsök mellett azonban ez a felirat volt olvasható, olyan apró betűmérettel, hogy közelről is alig bírtuk elolvasni. „Tisztelt Vásárlóink! A termékek származási helyével, osztályával, hússzínével, fajtájával, illetve citrus esetén a betakarítást követő kezeléssel kapcsolatos információkat a termék rekeszén/csomagolásán találja, vagy kérje eladóink segítségét!”

új jelölés zöldség gyümölcs
Fotó: Nagy Melinda

Anonim kisbolt

Sokan vásárolnak a helyi zöldségesnél. Ezt a beszerzési forrást a Tudatos Vásárlók is támogatja, hiszen sokkal kisebb levegőszennyezéssel és zajkibocsátással jár, ha gyalogosan, helyben intézzük bevásárlásainkat. Benéztünk hát egy budapesti zöldség-gyümölcsöshöz. A lenti kép a korábban már megszokott látványról tanúskodik – sajnos azt találtuk, hogy az előírt jelöléseket még nyomokban sem próbálják feltüntetni.

új jelölés zöldség gyümölcs
Fotó: Nagy Melinda

FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás