fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Megnéztük az új, zászlós zöldség-gyümölcs jelzéseket a boltokban

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
új élelmiszer jelölés zöldség gyümölcs

Idén július 15-től minden nem előre csomagolt gyümölcs és zöldség esetében kötelező jelölni a boltokban, hogy melyik országból származik. A hazai termékeket pedig zászló jelzi, hogy jobban láthatóvá váljanak. Körbenéztünk néhány boltban, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban, valóban segít-e a tájékozódásban a zászló, betartják-e a kereskedők az új szabályozást.

Ha egy bolt több országból érkezett árut kínál, világosan el kell különítenie, melyik termék honnan érkezett. A nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshús értékesítésekor már január 15-e óta fel kell tüntetni az állat származási helyét és – ha eltérő,- a vágási helyét is. Nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a nagyobb boltok húspultjaiban kapható nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét.

Július 15-étől újabb termékköröknél tették kötelezővé a származási információk jelölését: a húsok esetében a juh, a kecske és a baromfitermékeknél is szerepeltetni kell a származási helyet. A nem előrecsomagolt, Magyarországon termesztett zöldség és gyümölcs esetében pedig nem elég a származási országot szövegesen feltüntetni: az országzászlót is meg kell jeleníteni. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti.

A feliratot elektronikus vagy fizikai hordozón kell látnunk, a származási ország helyének legalább 5 milliméter, azaz fél centis betűkkel kell látszódnia.

Zászlót csak akkor kötelező kitenni a pultba, ha a termék magyar.

A cél, hogy a fogyasztók könnyebben tudjanak tájékozódni, ha előnyben részesítenék a magyar húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket.

Megnéztük a népszerűbb beszerzési helyeken, miben változott a kép, tényleg könnyebb-e meglátni a hazait a kínálatban. Azt kell mondanunk, hogy igen, ugyanakkor (sajnos) az is látszik, hogy a népszerű élelmiszerláncok polcain mennyi külföldi zöldség és főleg gyümölcs sorakozik. Az érthető, hogy a citrom vagy a banán nem itthon terem, de most, a legbőségesebb gyömölcsszezonban, amikor a legnagyobb lehetne a kínálat hazai forrásból, leszomorító, ha nem jutunk helyi élelmiszerhez.

közösségi gazdaság helyi élelmiszer

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél azért dolgozunk a közösségi gazdaságokkal együtt, hogy minél többen juthassanak Magyarországon friss, szezonális, biztonságos helyi élelmiszerhez, a gazdák pedig biztonságban tervezhessék a jövő évi vetést.
Kérünk, támogasd munkánkat!

ALDI

új jelölés zöldség gyümölcs
ALDI – nem lehet eltéveszteni, ha hazai árura vágyunk Fotó: Nagy Melinda
új jelölés zöldség gyümölcs
ALDI – Ha a citrom és a banán nem is, a körte legalább lehetett volna hazai Fotó: Nagy Melinda

LIDL

A másik népszerű diszkontláncban, a LIDL-ben azt láttuk, hogy van, ahol még a termelőt is jelölik a magyar termékeknél, ami örvendetes. Ráadásul kifejezetten kreatívan álltak a feladathoz, a zászlós jelzés mellett nemzeti színű szíveket is használnak.

új jelölés zöldség gyümölcs
LIDL – nemzeti szín, többféle képpen is Fotó: Nagy Melinda

Annak ellenére, hogy a szabályozás szerint a származási országra vonatkozó szöveges információt jól látható módon kell megjeleníteni úgy, hogy az legalább 5 mm legyen, a kiválasztott üzletben a külföldi nem előre csomagolt áruk esetében nekünk kellett a kartont böngészni, “jól látható módon” ugyanis csak ennyit olvashattunk: „származási ország: lásd. karton”.

SPAR

A Sparban mindent a helyén találtunk, a magyar gyümölcsöknél ott volt a zászló, a külföldről behozott termékeknél pedig a jól látható felirat.

SPAR – olasz és osztrák az alma, emiatt zászló sincs Fotó: Nagy Melinda
új jelölés zöldség gyümölcs
SPAR – A paprikaszezon ellenére holland paprikát is találtunk az egyik szupermarketben, de legalább így egyértelmű, melyiket ne válasszuk Fotó: Nagy Melinda

TESCO

Szúrópróba szerű tesztünk alapján lazán bánnak a szabályozással a Tescoban is (két boltban is ellenőriztük Budapesten).

A magyar jelölés rendben volt, a külföldi gyümölcsök mellett azonban ez a felirat volt olvasható, olyan apró betűmérettel, hogy közelről is alig bírtuk elolvasni. „Tisztelt Vásárlóink! A termékek származási helyével, osztályával, hússzínével, fajtájával, illetve citrus esetén a betakarítást követő kezeléssel kapcsolatos információkat a termék rekeszén/csomagolásán találja, vagy kérje eladóink segítségét!”

új jelölés zöldség gyümölcs
Fotó: Nagy Melinda

Anonim kisbolt

Sokan vásárolnak a helyi zöldségesnél. Ezt a beszerzési forrást a Tudatos Vásárlók is támogatja, hiszen sokkal kisebb levegőszennyezéssel és zajkibocsátással jár, ha gyalogosan, helyben intézzük bevásárlásainkat. Benéztünk hát egy budapesti zöldség-gyümölcsöshöz. A lenti kép a korábban már megszokott látványról tanúskodik – sajnos azt találtuk, hogy az előírt jelöléseket még nyomokban sem próbálják feltüntetni.

új jelölés zöldség gyümölcs
Fotó: Nagy Melinda

FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok