fbpx
élelmiszerhulladék

| Tudatos Vásárló

Konyhai újrahasznosítás A-tól Z-ig

A konyhai újrahasznosítással csökkented az élelmiszerhulladékot, és a kreativitásodat is nap mint nap kiélheted. 

Aludttej

Házi aludttejből igazi házi tejföl készíthető. Ha már kicsit savanykás a tejünk, tegyük meleg helyre, például a fűtőtest közelébe. Pár nap pihenő után elég egy kisebb edénybe kanalazni a tetején kivált zsíros réteget. A kis zsírcsomókat kavarással tüntethetjük el.

 

 

Bor

Nem kell kiöntenünk a vendégség után megmaradt bort. A borosüvegek alján megbújó nedűt öntsük jégkockatartóba, és fagyasszuk le. A fagyott kockák még hetek múlva is különleges ízesítői lehetnek mártásoknak, kompótoknak vagy gyümölcsleveseknek.

Citrom

Ha teázás után megmarad egy fél citrom, ne várjuk meg, míg kiszárad. Vegyük elő takarításkor! A citrom leve nagyszerűen tisztítja a rozsdamentes fémfelületeket és a makacs foltokat. Hagyjuk pár percig a koszos felületen, és ha kell, hívjunk segítségül egy kefét.

Doboz

A dobozok újrahasznosításának rengeteg módja van. Tárolhatunk bennük apróbb dolgokat, karácsonykor szép papírral befedve ajándékdobozok lesznek, de akár gyerekjáték is készülhet belőlük. Babaház, búvóhely vagy hangszer, biztos sikerünk lesz.

 

 Kávézacc 

 Nem kell azoknak sem kidobnia a kávézaccot, akik nem tudnak komposztálni, hiszen belekeverhetjük a cserepes növények földjébe. Készíthetünk belőle tápoldatot is, ha  negyed kiló zaccot húsz liter vízben hagyunk állni néhány napig. Használjuk locsolásra vagy permetezésre.

Leveszöldség

Ne csüggedjünk, ha a gyerekek nem eszik meg a vasárnapi levesből a zöldségeket. A répát, borsót és a krumplit felhasználhatjuk franciasaláta vagy zöldséggel töltött ételek alapanyagaként. Ha el akarjuk kerülni a húslevesízt, öblítsük le a zöldségeket vízzel.

Tojás

Sárgája vagy fehérje, néhány napig biztosan eláll a hűtőben. A tojássárgája sós sütemények lekenéséhez használható, de tároláskor érdemes egy kis hideg vizet önteni rá, hogy ne száradjon ki. A tojásfehérje kisebb műanyag dobozban több hétig is elvan a mélyhűtőben.

Krumplihéj

A krumplihéj az őszülő haj természetes sötétítője. Főzzük a héjat fél órán keresztül vízben, majd tölcsér és szűrő segítségével töltsük a főzővizet palackba vagy edénybe, és hagyjuk kihűlni. Hajmosás után ezzel öblítsük át alaposan az ősz hajat.

 

Magvak

A madarak örülni fognak a megmaradt, kicsit már állott magvaknak, gabonapehelynek vagy száraz kenyérnek. Mielőtt kidobnánk a hibás almákat, gondoljunk rájuk. Ha nincs kertünk, a madárétket tegyük az ablakba vagy sétáljunk el a legközelebbi parkig.

Rongyok

Nagyanyáink jól tudják, hogy az elhasznált ruhákból és textíliákból kiváló konyhai törlőkendő készülhet. Használjunk külön rongyot mosogatáshoz, törölgetéshez és felmosáshoz. Nem lesz baj a higiéniával, ha apróbb méretű kendőket vágunk, és gyakran cseréljünk őket.

Sütő

Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel zárjuk el a sütőt, és hagyjuk még benne a majdnem kész ételt. A maradékhő alkalmas gyümölcsaszalásra is. És ne felejtsük, ha már bemelegítettük a sütőt, minél több ételt süssünk benne egyszerre.

Száraz kenyér

Sokan nem gondolnak rá, hogy a száraz kenyérből pár perc alatt házi zsemlemorzsa készíthető. Ha nincs darálónk, akkor se dobjuk ki a kenyeret. A szeletekből bundás kenyeret varázsolhatunk, beáztatva pedig fasírt vagy töltött hús alapanyaga lehet.

 

Vaj

A tapasztalt háziasszonyok tudják, hogy sütéskor gyakran ki kell vajazni a tepsit. Ezért ha elfogy a vaj, ne dobjuk ki a papírját, hanem rakjuk el a mélyhűtőbe. Következő sütéskor elég egy kicsit felolvasztani, és kenhetünk is vele. Így minden cseppje hasznos helyre kerül.

Újságpapír

A régi újságpapírok könnyen bevethetőek a konyhában. Ha például egy rekeszben hagymát tárolunk, helyezzünk egy újságpapírból formált labdát a hagymák közé, és nem lesz gondunk a kellemetlen szagokkal. A rekesz aljára terített újság pedig megköti a nedvességet.

Zöldfűszer

Néhány fűszernövény levele, például a tárkonyé és a bazsalikomé, hamar kifakul. Ahelyett, hogy kidobnánk, vágjuk apróra a leveleket, és áztassuk egy üveg olívaolajba. Pár nap után szűrjük ki a fűszermaradékokat. Az olaj különleges ízesítője hal-, csirke- és sajtételeknek.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás