
| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Kukorica
A csemegekukorica fagyasztva egész évben rendelkezésünkre áll. Figyelemre méltó B1, B5, B9 és C-vitamintartalma, rostban gazdag, ásványi anyag tartalma is magas. Süthetjük, főzhetjük, használjuk salátába, kásák és levesek ízesítésére. És tegyük a szívünkre a kezünket: ki az, aki kibírna egy nyaralást a vízben főtt, roppanó csöves kukorica mámorító aromája nélkül?
A kukorica eredete
A kukorica az emberi tevékenység terméke. Őse egy Közép-Amerikában élő növény, amelyen az apró szemek az általunk ismert kukoricához képest lazábban állnak. Az amerikai őslakosok életében már hétezer éve alapvető élelmiszernek számít.
Elismertségét növeli a tény, hogy nemcsak ennivaló. Szára és levele frissen takarmány, megszárítva alkalmas egyszerűbb épületek összeállítására, illetve tüzelésre; a szemek és az őket borító levelek díszítő értékűek. A kukorica a maya, azték és inka mondák és regék kiemelt szereplője.
Amerika felfedezésének idején az egész amerikai kontinensen fogyasztották zöldség-, hús-, és halételekhez a zsenge és a keményre érett, majd megőrölt szemeket. A sárgásfehér mellett beszámoltak vörös, kék, rózsaszín és fekete szemekről, valamint pöttyös és csíkos változatokról is. Ezeket a hagyományőrző gazdák a mai napig termesztik.
Hazánkba Törökország felől érkezett. Sokan a mai napig törökbúzaként emlegetik. Származására utalva nevezik tengerinek is.
Táplálkozástani hatások
A kukorica nemcsak ízletes, de egészséges is. Figyelemre méltó B1, B5, B9 és C-vitamintartalma. Élelmi rostban gazdag, ásványi anyag tartalma (vas, foszfor és magnézium) magas.
Azokon a vidékeken, ahol a kukorica az étrend túlnyomó hányadát tette ki, mindig hozzákevertek egy kevés meszet vagy fahamut az ételhez. A kukorica B3 vitamin tartalma ugyanis csak mész jelenlétében válik az emberi szervezet számára felvehetővé. A korai utazók, figyelmen kívül hagyva az amerikai őslakosok szokásait, éppen ezért betegedtek meg gyakran a pellagra nevű betegségben. Napjainkban a kiegyensúlyozott étrend mellett ettől már nem kell tartanunk.
A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatékonyan segít a tüdőt érő káros hatások tompításában. Az agyműködés serkentése révén fejleszti emlékezőképességünket.
Hatóanyagai serkentik a mellékvesét, felkészítik a stressz-hatások kivédésére. A kukorica bajuszából a népi gyógymód követői vizelet- és hashajtó teát készítenek.
Milyen kukoricák vannak?
Némelyik csöves kukorica alig édes, kemény szemű. Balszerencsénk oka sajnos az, hogy takarmánykukoricát vásároltunk. Az áru- vagy takarmánykukorica emberi fogyasztásra liszt vagy dara formájában kerül.
A csemegekukoricát kifejezetten a szemek éretlen formában történő fogyasztására nemesítették ki. Cukortartalma az összes kukorica közül a legmagasabb.
A kevéssé ismert ún. lófogú kukorica egyik változata a pattogtatni való kukorica. Pattogtatás során a szem belsejében levő nedvesség gőzzé alakul, szétfeszíti a héjat, a mag fehér, keményítőtartalmú belseje pedig kifordul.
Mire figyeljünk a vásárlásnál?
Mivel a cukor a Nap melegének hatására keményítővé alakul, érdemes hűtött, vagy legalább a közvetlen napfénytől védett helyen tárolt kukoricát választanunk.
A rajtahagyott levelek lassítják az átalakulást, és megkönnyítik a vásárlást is: ha élénkzöldek és erőteljesek, akkor a kukoricát nemrég szedték le. Az igazán friss kukoricaszemekből enyhe nyomásra tejszerű nedv folyik ki.
Levelei eltávolítása nélkül hűtőszekrényben, laza nejlonzacskóban tárolhatjuk.
Igen, a főtt csöves kukorica… és mi még?
A főtt tengeri készítésekor a főzővizet nem kell megsózni, mert a túl sok só, illetve a hosszú főzési idő keménnyé és ízetlenné teheti a szemeket. A frissen főtt kukoricához jól illik a só (mértékkel!), a vaj, esetleg az olíva- vagy lenmagolaj.
A világ más tájain a kukoricát inkább nyílt láng fölött vagy a szabadban sütve eszik, próbáljuk ki így is!
Változatos, tápláló és szemünknek is kívánatos köretet kaphatunk, ha a párolt szemeket összevegyítjük sült paprikával és hagymával, esetleg paradicsommal, zöldpaprikával és vörös színű babbal.
A leturmixolt főtt szemekkel édes és sós leveseket és mártásokat sűríthetünk be, és tehetünk táplálóbbá.
A kukoricalisztet és -darát sűrítésre és kevert tészták ízesítésére használhatjuk.
Receptek
Mexikói kukoricaleves
- 4 nagy kukoricacső
- 2 paradicsom, felkockázva
- 1 vöröshagyma finomra vágva
- 3 Ek olaj
- 6 dl zöldségleves alaplé (víz)
- só, őrölt bors
Éles késsel levágjuk a kukoricaszemeket a csőről. A felét leturmixoljuk. Forró olajon megfuttatjuk a hagymát és ízesítjük. Hozzáadjuk a paradicsomot. Pár percnyi kevergetés után beleöntjük a pürésített szemeket, a vizet és végül az egészben hagyott szemeket is. 10 perc alatt készre főzzük. Pirított kenyérkockákkal tálalhatjuk.
Kreol rántotta
- 1 csészényi morzsolt, főtt kukoricaszem
- 2 Ek vaj (100 g kockára vágott húsos szalonna)
- 1-1 piros illetve zöld színű kaliforniai paprika, csíkokra vágva
- 6 tojás, felverve
- só, bors, ízlés szerint
A vajon megfuttatjuk a paprikát. A rántottához a kukoricát a tojással keverjük hozzá.
Termesztési tanácsok
A csemegekukoricának meleg, árnyékmentes helyet keressünk. Rothadásveszély miatt kerüljük a vizet nehezen leeresztő, kötött, agyagos talajokat.
Tehetjük a veteményes szélére, ahol a sorokat átjárja a szél: ezzel elejét vehetjük egyes gombás betegségeknek.
A kukorica kifejezetten érzékeny a tápanyagellátásra: vetés előtt komposzttal gazdagítsuk a talajt. A kikelt növények megerősödése után a sorközöket folyamatosan trágyázzuk félig érett komposzttal. Ez a víz megtartásában is segítségünkre lesz.
A vetéssel a fagyok elmúltáig várnunk kell, ezért rövid tenyészidejű fajtákat válasszunk.
Sikeresen termeszthető babbal és kabakosokkal (dinnye, uborka, cukkini, tök). Ez a módszer takarja a talajt és védi a kiszáradástól.
A változatosabb növénytakaró megzavarja a kártevő ízeltlábúak tájékozódását, és odavonzza a hasznos élőlényeket.
Legfontosabb tennivalónk a rendszeres gyomlálás, illetve a címerhányást követő, naponta végzett öntözés.