fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi fán terem? Kukorica

| Tudatos Vásárló

kukorica

A csemegekukorica fagyasztva egész évben rendelkezésünkre áll. Figyelemre méltó B1, B5, B9 és C-vitamintartalma, rostban gazdag, ásványi anyag tartalma is magas. Süthetjük, főzhetjük, használjuk salátába, kásák és levesek ízesítésére. És tegyük a szívünkre a kezünket: ki az, aki kibírna egy nyaralást a vízben főtt, roppanó csöves kukorica mámorító aromája nélkül?

A kukorica eredete

A kukorica az emberi tevékenység terméke. Őse egy Közép-Amerikában élő növény, amelyen az apró szemek az általunk ismert kukoricához képest lazábban állnak. Az amerikai őslakosok életében már hétezer éve alapvető élelmiszernek számít.

Elismertségét növeli a tény, hogy nemcsak ennivaló. Szára és levele frissen takarmány, megszárítva alkalmas egyszerűbb épületek összeállítására, illetve tüzelésre; a szemek és az őket borító levelek díszítő értékűek. A kukorica a maya, azték és inka mondák és regék kiemelt szereplője.

Amerika felfedezésének idején az egész amerikai kontinensen fogyasztották zöldség-, hús-, és halételekhez a zsenge és a keményre érett, majd megőrölt szemeket. A sárgásfehér mellett beszámoltak vörös, kék, rózsaszín és fekete szemekről, valamint pöttyös és csíkos változatokról is. Ezeket a hagyományőrző gazdák a mai napig termesztik.

Hazánkba Törökország felől érkezett. Sokan a mai napig törökbúzaként emlegetik. Származására utalva nevezik tengerinek is.

Táplálkozástani hatások

A kukorica nemcsak ízletes, de egészséges is. Figyelemre méltó B1, B5, B9 és C-vitamintartalma. Élelmi rostban gazdag, ásványi anyag tartalma (vas, foszfor és magnézium) magas.

Azokon a vidékeken, ahol a kukorica az étrend túlnyomó hányadát tette ki, mindig hozzákevertek egy kevés meszet vagy fahamut az ételhez. A kukorica B3 vitamin tartalma ugyanis csak mész jelenlétében válik az emberi szervezet számára felvehetővé. A korai utazók, figyelmen kívül hagyva az amerikai őslakosok szokásait, éppen ezért betegedtek meg gyakran a pellagra nevű betegségben. Napjainkban a kiegyensúlyozott étrend mellett ettől már nem kell tartanunk.

A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatékonyan segít a tüdőt érő káros hatások tompításában. Az agyműködés serkentése révén fejleszti emlékezőképességünket.

Hatóanyagai serkentik a mellékvesét, felkészítik a stressz-hatások kivédésére. A kukorica bajuszából a népi gyógymód követői vizelet- és hashajtó teát készítenek.

kukorica

Milyen kukoricák vannak?

Némelyik csöves kukorica alig édes, kemény szemű. Balszerencsénk oka sajnos az, hogy takarmánykukoricát vásároltunk. Az áru- vagy takarmánykukorica emberi fogyasztásra liszt vagy dara formájában kerül.

A csemegekukoricát kifejezetten a szemek éretlen formában történő fogyasztására nemesítették ki. Cukortartalma az összes kukorica közül a legmagasabb.

A kevéssé ismert ún. lófogú kukorica egyik változata a pattogtatni való kukorica. Pattogtatás során a szem belsejében levő nedvesség gőzzé alakul, szétfeszíti a héjat, a mag fehér, keményítőtartalmú belseje pedig kifordul.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Mivel a cukor a Nap melegének hatására keményítővé alakul, érdemes hűtött, vagy legalább a közvetlen napfénytől védett helyen tárolt kukoricát választanunk.

A rajtahagyott levelek lassítják az átalakulást, és megkönnyítik a vásárlást is: ha élénkzöldek és erőteljesek, akkor a kukoricát nemrég szedték le. Az igazán friss kukoricaszemekből enyhe nyomásra tejszerű nedv folyik ki.

Levelei eltávolítása nélkül hűtőszekrényben, laza nejlonzacskóban tárolhatjuk.

Igen, a főtt csöves kukorica… és mi még?

A főtt tengeri készítésekor a főzővizet nem kell megsózni, mert a túl sok só, illetve a hosszú főzési idő keménnyé és ízetlenné teheti a szemeket. A frissen főtt kukoricához jól illik a só (mértékkel!), a vaj, esetleg az olíva- vagy lenmagolaj.

A világ más tájain a kukoricát inkább nyílt láng fölött vagy a szabadban sütve eszik, próbáljuk ki így is!

Változatos, tápláló és szemünknek is kívánatos köretet kaphatunk, ha a párolt szemeket összevegyítjük sült paprikával és hagymával, esetleg paradicsommal, zöldpaprikával és vörös színű babbal.

A leturmixolt főtt szemekkel édes és sós leveseket és mártásokat sűríthetünk be, és tehetünk táplálóbbá.

A kukoricalisztet és -darát sűrítésre és kevert tészták ízesítésére használhatjuk.

kukorica sült

Receptek

Mexikói kukoricaleves

 • 4 nagy kukoricacső
 • 2 paradicsom, felkockázva
 • 1 vöröshagyma finomra vágva
 • 3 Ek olaj
 • 6 dl zöldségleves alaplé (víz)
 • só, őrölt bors

Éles késsel levágjuk a kukoricaszemeket a csőről. A felét leturmixoljuk. Forró olajon megfuttatjuk a hagymát és ízesítjük. Hozzáadjuk a paradicsomot. Pár percnyi kevergetés után beleöntjük a pürésített szemeket, a vizet és végül az egészben hagyott szemeket is. 10 perc alatt készre főzzük. Pirított kenyérkockákkal tálalhatjuk.

Kreol rántotta

 • 1 csészényi morzsolt, főtt kukoricaszem
 • 2 Ek vaj (100 g kockára vágott húsos szalonna)
 • 1-1 piros illetve zöld színű kaliforniai paprika, csíkokra vágva
 • 6 tojás, felverve
 • só, bors, ízlés szerint

A vajon megfuttatjuk a paprikát. A rántottához a kukoricát a tojással keverjük hozzá.

Termesztési tanácsok

A csemegekukoricának meleg, árnyékmentes helyet keressünk. Rothadásveszély miatt kerüljük a vizet nehezen leeresztő, kötött, agyagos talajokat.

Tehetjük a veteményes szélére, ahol a sorokat átjárja a szél: ezzel elejét vehetjük egyes gombás betegségeknek.

A kukorica kifejezetten érzékeny a tápanyagellátásra: vetés előtt komposzttal gazdagítsuk a talajt. A kikelt növények megerősödése után a sorközöket folyamatosan trágyázzuk félig érett komposzttal. Ez a víz megtartásában is segítségünkre lesz.

A vetéssel a fagyok elmúltáig várnunk kell, ezért rövid tenyészidejű fajtákat válasszunk.

Sikeresen termeszthető babbal és kabakosokkal (dinnye, uborka, cukkini, tök). Ez a módszer takarja a talajt és védi a kiszáradástól.

A változatosabb növénytakaró megzavarja a kártevő ízeltlábúak tájékozódását, és odavonzza a hasznos élőlényeket.

Legfontosabb tennivalónk a rendszeres gyomlálás, illetve a címerhányást követő, naponta végzett öntözés.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok