fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Sárgarépa

Folyamatosan kapható kedvelt zöldségünk, amit édeskés íze miatt nyersen is szívesen fogyasztunk. Általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának köszönheti. Mit főzzünk belőle? Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? És mi köze a színének a hollandokhoz? Receptek.

A vadrépa eredeti formájában gyógynövényként volt ismert – a leveleiből készített főzetet hólyaggyulladás, vesekő; magjait hascsikarás, szélgörcsök ellen használták.

Sárgarépa-történelem

A mai Afganisztán területén talált leletek alapján termesztésének kezdete 5000 évvel ezelőttre tehető. Arab kereskedők révén jutott el Afrikába, a fáraókhoz is, valamint Ázsiába és Európába az akkoriban vékonyka gyökerű növény.

Az ókori idők répája fehér, világossárga, piros, zöld vagy feketés-sötétlila volt, nem narancssárga. Ez a szín csak a XV. században jelent meg, amikor holland gazdák a holland uralkodóház színét a répán is szerették volna viszontlátni. A kívánt eredményt egy észak-afrikai változattal való kísérletezés hozta meg, a világ pedig azóta így ismeri a sárgarépát.

Idénynövény adatbázis

Élettani hatásai

✓ Rosttartalmának előnyös hatásai mellett a sárgarépa tápértéke igen magas, valamint ismert karotin-forrás.

✓  Általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium) köszönheti. A vér lúgosságát fokozza, amely előnyös a májra nézve.

✓ Hathatós bőr- és idegrendszeri problémák ellen is. Tisztítja a beleket, serkenti a hasnyálmirigy működését. Savtalanító hatása miatt ízületi gyulladásban szenvedőknek is javallott. Segít a szürkületi vakság ellen, valamint egyes rákos betegségek megelőzésében.

✓ Napi 2-3 dl sárgarépa-lé kiválóan pótolja ásványianyag-szükségletünket.

Hogyan vásároljuk, melyik a jó?

A piacon vett répa legyen élénk narancsszínű, abban több karotin van. Levelestül árusított répa esetén figyeljünk az élénk zöld színű, fonnyadásmentes levelekre.

mi fán terem sargarepa kremleves

5 elemes recept

Sárgarépa-krémleves

  • 4 személyre
  • Elkészítési idő: előkészítés 15 perc, főzési idő 25 perc
  • főzés
  • vegán, glutén- és tejmentes

Ez az egyik leggyakrabban készített leves a hideg hónapokban a konyhánkban, mert gyorsan elkészül, általában mindig van itthon hozzá minden. Általában nagyobb adagot készítünk belőle, és üvegekben a hűtőben tároljuk. A színétől még a legszürkébb, legködösebb napon is jókedvre derülsz.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál tisztított vaj/kókuszolaj/olívaolaj
  • 1 közepes hagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 1 kg sárgarépa, felkockázva
  • 3 csapott teáskanál só
  • 3 dl kókusztej
  • 5 dl víz vagy zöldségalaplé – folyadékból, annyit önts rá, amennyi épp ellepi
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • opcionálisan: 1 csapott teáskanál vörös currypaszta/fűszerek: 1-1 teáskanál kurkuma, édes fűszerpaprika, frissen őrölt római kömény, frissen őrölt koriandermag

Tálaláshoz:

  • zöldfűszer
  • lencse vagy pirított mandula
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy minimum 2 literes lábasban közepes lángon melegítsd meg a tisztított vajat vagy kókuszolajat, tedd bele a hagymát, és kavargatva pirítsd pár percig.
  2. Tedd bele a curry-pasztát vagy az összes fűszert, a gyömbért és a sót, kavargatva pirítsd ezt is 1-2 percig. Ha nem használsz fűszereket, akkor a gyömbért pirítsd 1 percig, majd tedd bele a sárgarépát, és keverd össze.
  3. Öntsd fel vízzel – annyi folyadékkal összesen, ami épp ellepi a sárgarépát.
  4. Fedő alatt 15 percig főzd közepes lángon – a sárgarépa ez idő alatt megpuhul.
  5. Mielőtt leveszed a lángról, öntsd hozzá a kókusztejet, és forrald fel.
  6. Egy botmixerrel pürésítsd a levesedet. Valószínűleg így túl sűrű lesz, ezért botmixerrel adj még hozzá folyadékot: kókusztejet, vizet vagy alaplevet.
  7. Kóstold meg, és ízesítsd, ha szükség van rá: sóval, illetve ekkor csavard bele a citromlevet.

Tálalás:

Szórj a tetejére zöldfűszereket, csöpögtess rá olajat. Ha főétkezésként eszed, akkor tegyél bele pirított olajos magot és/vagy főtt fekete lencsét.

Tipp:

Nagyon változó, hogy melyik citromnak mennyi leve van. Facsaráskor mindig ellenőrizd, hogy neked elég savanyú-e már.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak. Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

Nyersen vitamin- és rosttartalmát élvezhetjük. De a hőkezelt (sütött, főzött) sárgarépából sokkal több karotint és antioxidáns anyagot tud szervezetünk felhasználni. A karotin felszívódásának érdekében a sárgarépát zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani, ugyanis az A-vitamin zsírban oldódik.

További recepek

Sárgarépa saláta

Hozzávalók:

  • 4 db sárgarépa, tisztítva, szeletelve
  • 2 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 100g sós, nedves sajt (pl. feta), kis darabokra vágva
  • 2 ek. hidegen sajtolt olaj (pl. olíva)
  • só, zöldfűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A fenti a sorrendben mindent egy nagy tálba teszünk. Megsózzuk, végül olajozzuk.
  2. Összekeverjük, majd pár órára hideg helyen állni hagyjuk.

Sárgarépatorta

Hozzávalók:

  • 300g sárgarépa
  • 5 tojás
  • 150g méz
  • 100g teljes kiőrlésű liszt
  • 200g mogyoró/dió/mandula
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • vaj/olaj a tepsi kivajazásához

Elkészítés:

  1. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük. A mogyorót megőröljük.
  2. A tojássárgákat összekeverjük a mézzel, a reszelt sárgarépával, liszttel, mogyoróval és fűszerekkel.
  3. Óvatosan belekeverjük a tojások felvert habját.
  4. Kivajazott-kilisztezett tepsiben kb. 35-40 percig süssük előmelegített sütőben 200 fokon.

idénynövény sárgarépa

Termesztési tanácsok

A sárgarépa esetében a talaj alkalmassága a legfontosabb tényező. Laza, inkább homokos, mintsem túlságosan kötött és vízmegtartásra hajlamos földben járhatunk sikerrel.

A tápanyagellátásra mérsékelten igényes, de a humuszt meghálálja. Soha ne adjunk friss trágyát, mert az abban esetlegesen megtalálható férgek és nyüvek könnyen tönkretehetik az állományt.

Apró magvait már kora tavasszal, akár február végén is elvethetjük. Ezután némi türelemre van szükség, a csírázás ugyanis meglepően hosszú időt vehet igénybe.

Amikor elérte a 3-4 leveles állapotot, óvatos kézzel gyomláljuk és ritkítsuk meg a sort. Egy-egy répa között hagyjunk legalább 3-4 cm távolságot. Apró adagokkal rendszeresen öntözzük.

Liszt kisokos – melyiket válasszam?

Az év során folyamatosan ritkítva a sort, egész nyáron friss, jóízű répához juthatunk.

Legnagyobb ellensége a répalégy, amelynek lárvája a gyökeret károsítja. Ellene vetésváltással, megfelelő sor- és tőtávolsággal, igen korai vetéssel védekezhetünk. Jó módszer a hagymafélékkel, erős illatú gyógynövényekkel, például levendulával, esetleg kaporral való közös vetés is.

Kedvező szomszédság: borsó és egyéb hüvelyesek, hónapos retek, saláta, paradicsom.

Képek: otelemesetrend.hu, freepik.com



A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás