fbpx

| Markó Eszter

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Így segítsd a gyerekedet, hogy tudatos médiafogyasztó legyen!

Internet, TV, chatszoba – csak néhány a gyerekeinkre leselkedő veszélyek közül. Segíts nekik tudatosan használni a médiát, és kivédeni a veszélyforrásokat! 

Internet

Az internet már gyakrabban használt információforrássá vált, mint a jobban szabályozható tévé. Az alábbi veszélyek leselkednek az internetező gyerekre, tinédzserre.

·         Pornográf tartalom – akár szándékosan látogatott, akár reklám. Talán sejtjük, hogy milyen téves hiedelmeket ültethet el a pornó fiúkban és lányokban egyaránt, ha első szexuális élményeiket innen merítik.

·         Chat – sok pedofil garázdálkodik az ilyen oldalakon hasonló korúnak kiadva magát, a gyerekben szerelmet ébreszt, majd kompromittáló képeket kér.

·         Idegengyűlöletre uszító oldalak

·         Erőszakos tartalom, az állatkínzástól kezdve a lefejezésig

·         Öngyilkossághoz tanácsot adó fórumok

·         Drogfogyasztásra csábító oldalak

·         Személyes adatokat és/vagy pénzt kicsaló oldalak, e-mailek, alkalmazások.

·         Internetes játékok – amelyek nem megfelelő használata, a valóságtól teljesen eltérő világba zárja a felhasználókat.

Ha úgy gondoljuk, számítástechnikai ismereteink hiányosak, érdemes meglátogatni a biztonsagosinternet.hu-t, ahol további információt találunk a témában.  

Tévé

Az az ideális, ha a tévé csak filmnézésre szolgál, és egyéb időben kikapcsolva marad. A filmek által közölt értékekről is külön bejegyzést lehetne írni, de a valóságshowk és bulvárműsorok egyértelműen feleslegesek ennek a korosztálynak.

 

Reklámok

Mindenütt körülvesznek minket: találkozunk velük az utcán, a tévében, a rádióban, az interneten, de még a gyerekmagazinokban is. Van, amit nem tudunk kivédeni, de el tudjuk érni, hogy gyermekünk helyén kezelje azt. Magyarázzuk el neki, hogy a reklámokkal befolyásolni akarják az embereket, így őt is. Például:

Azok a lányok, akik a műsorokban, reklámokban szerepelnek, kiválogatás után kerültek oda, és csak egy sereg sminkes, fodrász és öltöztető aktív közreműködése után léphettek a kamerák elé. Semmi baj, ha ő másképp néz ki, a fiúknak sokminden tetszik!

Egy étel/ital, csupán attól, hogy reklámozzák, még nem egészséges. Tudtad, hogy a reklámokban a hamburgerekre a szezámmagot csipesszel és ragasztóval helyezik rá, hogy tökéletes legyen az eloszlásuk, illetve festékkel és glicerinnel fújják be őket, hogy minél ízletesebbnek és frissebbnek tűnjenek?

Az, hogy a családban nincs olyan telefon vagy autó, mint a tévében, még nem jelenti azt, hogy ezt szégyellni kellene, és hogy a jelenlegi eszköz rossz!

Szerencsére a tévét le lehet némítani a szünetekben és a böngészőkre manapság lehet reklám-blokkolót tenni. Próbáljuk úgy alakítani, hogy kisgyermekünk a felügyeletünk alatt találkozzon inkább reklámokkal, hogy azokat kommentálni tudjuk a jelenlétében!

Közös szabadidő

Gyermekünk testi és lelki fejlődése akkor a legegészségesebb, ha idejének nagy részét nem a monitor előtt tölti, hanem a való világban, és akkor a legboldogabb, ha e mellé megkapja szülei figyelmét és törődését. Érdekes közös program lehet:

·         A hétvégi piacolás. – A színes és formagazdag zöldségek, gyümölcsök, a különböző piaci jelenetek biztosan lekötik a kisebbek figyelmét.

·         Piknikelés – kisebbekkel rossz időben akár a szobában is!

·         Közös sportolás – biciklizés, tollas, pingpong, kidobós, túrázás, gör-/jégkorcsolya

·         Közös sütés-főzés – főleg süteményeké.

·         Szabadulós játékok – Egyre népszerűbbek ezek a programok, melynek során bezárnak egy csapatot egy órára egy adott téma alapján berendezett pályára, ahol egymásba láncolódó kreatív feladatmegoldások után végül elérkezünk a végső, felszabadulást hozó lépéshez. Erős csapatmunkát igényel, tini gyerekünkben segítheti az egymásra (szülőkre) figyelést.

·         …és még olyan sok más, legyünk találékonyak!

 

Az olvasók egy része talán azt gondolja, hogy nem kell ezt a témát ennyire komolyan venni, hiszen ő is nézett tévét, mégis felnőtt és meg tudja különböztetni a valósat a hamistól, a jót az erkölcstelentől. Azonban a mi generációnk már felnőtt fejjel kezdte használni az internetet, 20 éve még nem volt ekkora piaci verseny és reklám-dömping sem Magyarországon. A számítógépes játékoktól függő tinifiúk, az anorexiás tinilányok igenis a mai kor termékei, és valljuk be, mi magunk is nyugtalanabbak vagyunk, ha nincs internet-hozzáférésünk. Ha csak egyszer leülünk gondolkodni, hogyan tehetnénk gyemekeink számára vonzóbbá a monitoron kívüli életet, és hogyan szabályozhatjuk a monitor előttit, már jó úton haladunk!

 

A cikk a New Dream Kids Unbranded kiadványa alapján készült.

A cikk fordítását, összeállítását köszönjük Markó Eszternek, a TVE önkéntesének!

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás