alap kinézet

System Messages

Gyógynövényes kenőcsök, krémek, olajok készítése házilag

Szeretnéd tudni, hogy melyik gyógynövényt mire használhatod? Gyógynövény adatbázisunkban számos növény közül kereshetsz különböző szempontok szerint.

Leginkább bőrproblémákra, ízületi és izomfájdalmakra, illetve vénás megbetegedések esetén használjuk ezeket a szereket. A bennük található hatóanyagok helyileg is hatnak, illetve a bőrön keresztül a keringésbe is bejutnak.

Épp ezért nem mindegy, milyen kenőcsalapot használunk – igyekezzünk olyat választani, amely egyrészt bőrbarát, másrészt nem terheli felesleges vegyi anyagokkal a szervezetet.

Használhatunk boltokban kapható, kész kenőcsöket is, ezeknek azonban ellenőrizzük az összetevőlistáját! Kerüljük a kőolaj-származékokat, mesterséges illat- és színezőanyagokat, illetve tartósítószereket tartalmazó készítményeket!

A házilag kevert kenőcsöknek épp az a nagy előnye, hogy megválogathatjuk az alapanyagokat. (Vásárlási tanácsok itt.)

Alapnak (bázisnak) zsírt és olajat használhatunk, amihez hozzáadjuk a megfelelő növényi adalékot. Utóbbi lehet friss vagy szárított növényi rész, alkoholos vagy olajos kivonat, illetve illóolaj.

Segítség az alapanyagok kiválasztásához: bőrpróba
A tisztán növényi készítmények is okozhatnak allergiás reakciót, ezért – mint egyébként a gyári készítményeknél is – használatuk előtt érdemes bőrpróbát végeznünk. Ennek részletes leírását lásd itt!

A kenőcsalapok lehetnek tisztán zsírosak vagy zsír/olaj és víz keverékei.

A vizes krémek előnye, hogy a víz segíti az elegy beszívódását, ami egyrészt fokozza a hatóanyagok bőrbe és véráramba jutását, másrészt kellemesebbé teszi az alkalmazást, hiszen a kenőcs, krém nem hagy ragacsos filmet a bőrön. Tudnunk kell azonban, hogy ezek sokkal rövidebb ideig tarthatók el, mint a tisztán zsíros alapú készítmények.

Hogy a krémek melyik fajtáját érdemes alkalmaznunk, az a felhasználandó gyógynövény hatóanyagainak oldékonysági tulajdonságaitól is függ. Az illóolajok és az alkaloidok például nagyrészt zsíroldékonyak (lipofilek), míg a cseranyagok és a keserűanyagok vízoldékonyak (hidrofilek).

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink