fbpx

| Tudatos Vásárló

Biztonságosabb baba testápolók Dániában

Dánia betiltja a feltételezhetően hormonális hatású propil- és butilparabén felhasználását a három év alatti gyermekek számára készített testápolókban.

A lépésre Karen Ellemann környezetvédelmi miniszter szerint azért volt szükség, mert a kozmetikai cikkek gyártói a korábbi kérés ellenére sem igazolták, hogy biztonságosak ezek a vegyületek. A legkisebb gyermekek igen érzékenyek a hormonális hatású vegyületekre. Megóvásuk egyetlen módja, ha a számukra készített termékek nem tartalmaznak kockázatot jelentő összetevőket.

A döntést a Dán Fogyasztóvédelmi Tanács is üdvözölte. Camilla Hersom, a szervezet elnöke kiemelte, hogy Dánia továbbra is élen jár a hormonális hatású anyagok lakossági termékekben való felhasználásának korlátozásában, és ezzel kedvező irányba tereli az Európai Unió szabályozását is. Az ország az EU-ban az elsők között tiltotta be a szintén hormonális hatású biszfenol-A felhasználását a gyermekeknek szánt termékekben, melyet kissé késve, de követett az Unió egységes korlátozása.

Az uniós jogszabályok a kozmetikai termékek összetevőinek csak az ideiglenes korlátozását engedélyezik, de a dán kormányzat reméli, hogy az Európai Bizottság és a többi tagállam is támogatni fogja a vegyületek felhasználásának a teljes EU-ra történő kiterjesztését.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága decemberben hozta nyilvánosságra jelentését a parabének kockázatairól. Eszerint a hosszabb láncú vegyületek, mint például a propil- és butilparabén hormonális hatásúak lehetnek, míg az etil- és metilparabének – az engedélyezett koncentrációban – biztonságosak. A környezetvédelmi miniszter felkérte a Dán Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy gyűjtse össze az állapotos nőkre kockázatot jelentő vegyületeket.

A most korlátozott vegyületeket a kozmetikai cikkek tartósítására használják. A fogyasztóvédők szerint azonban további legalább 15 olyan anyagot használnak a kozmetikumok gyártásához, melyek hormonális hatásúak lehetnek. A lakosság egészségének megóvása érdekében ezek korlátozása szintén szükséges. Egy dániai felmérés szerint a fogyasztók többsége nem szeretné, ha neki kellene döntenie az egyes termékek kockázatáról, és elvárja a döntéshozóktól, hogy ne engedélyezzék a problémás vegyületek felhasználását.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2011. januári számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] paparutzi jankershaw

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás