fbpx

| Kalas Györgyi

A bababarát otthon

A gyerekszületés jó indok a lakás környezettudatos átalakítására, hiszen egy csecsemő sokkal védtelenebb a káros környezeti hatások ellen. Ökotippek a bababarát környezet kialakításához.

A második világháború óta mintegy nyolcvanezer új mesterséges vegyi anyag jelent meg a piacon, leginkább otthon használatos tisztítószerek, piperék, rovarirtók és műanyagok formájában. Ha újszülött érkezik a családba, nem árt ezekből minél kevesebbet és minél környezetbarátabbat használni. Összegyűjtöttünk pár ötletet a gyerek- és környezetbarát otthon kialakításához. Mindet betartani természetesen képtelenség, de már néhány változtatással is nagyobb biztonságban tudhatjuk a gyereket, és zöldebbé tehetjük környezetünket.

Alvás

Egy újszülött az idő legnagyobb részét az ágyban tölti, ezért nem mindegy, milyen anyaggal béleljük ki fekhelyét. Válasszunk fehérítetlen pamutból vagy természetes latexből készült ágyneműt. Ha van rá mód, keressük a biopamutot, a gyapot hagyományos termesztése ugyanis igen nagy terheket ró a környezetre. A világ megművelt földterületének mindössze három százalékán termesztenek gyapotot, de itt használják el az összes növényvédő szer tizedét és rovarirtó szer negyedét.

A természetes báránybőr is kiváló fekhely a kisgyerek számára, télen melegen tart, nyáron pedig hűsít. Az is fontos, hogy fekhelye lehetőleg ne elektromos berendezések közelében legyen. A televízió, rádió, számítógép elektromágneses mezővel rendelkezik, ami zavarhatja az alvást.

Ruha

A természetes anyagok felszívják a nedvességet, és hagyják lélegezni a baba bőrét. Ruhából is ajánlatos a biopamutot választani, hiszen a csecsemő bőre meglehetősen érzékeny.

A hagyományos pamutban lehetnek rovarirtó- és műtrágyamaradványok, fehérítőszerek, festékanyagok, formaldehid – csupa olyan anyag, amely allergiát válthat ki. Főleg a bőrrel közvetlenül érintkező ruhákból érdemes biót választani.

Szintén jó és gazdaságos, ha használt ruhákat szerzünk be. Egy többször mosott ruhából már jó eséllyel kiáztak a káros anyagok maradványai. Mosáshoz használjunk mosószódát, környezetbarát mosószert, lereszelt mosószappant vagy mosódiót.

Padló

Egy kisgyerek kúszik-mászik, a napja jelentős részét a földön tölti. Ezért is fontos, hogy otthonunkat lehetőleg természetes fából készült parketta borítsa. A laminált padlót kerüljük, hiszen ezek formaldehides ragasztót tartalmaznak, amely párologhat. A formaldehid allergén és rákkeltő hatású. A párolgó oldószerek miatt kerüljük a parketta lakkozását. Helyette természetes olajokkal (például lenolajjal, gyantaolajjal, narancshéjolajjal), méhviasszal kezeljük a fát.

A szintetikus, PVC vagy más műanyagok felhasználásával készült szőnyegek helyett keressük a természetes anyagból, kézimunkával készült darabokat, például újrahasznosított pamut rongyszőnyeget vagy gyapjúszőnyeget.

Bútor

A kezeletlen, tömörfából készült darabok a legjobbak, amelyek a lehető legkevesebb festék- és ragasztóanyagot tartalmazzák. Gyerekbútorból keressük az átalakíthatót.

A kiságy, amelyet később gyerekágynak is használhatunk, vagy a pelenkázó, amelyből komód lesz, sokáig szolgálja a családot.

Internetes oldalakon nagyszerű használt gyerekbútorokhoz juthatunk jutányos áron, így kímélve a környezetet és a tárcánkat.

Festék

A gyerekszoba kialakításának fontos kelléke a falfesték. Persze minden festék vegyi anyag, de érdemes minél természetesebb összetételű festéket választani. Ne az legyen az egyetlen szempont, hogy melyik szárad a leggyorsabban, melyikből elég egy réteget felkenni, ezek ugyanis valószínűleg több kockázatos vegyi anyagot tartalmaznak. A különböző oldószerek, segédanyagok aztán hosszasan párolognak a baba által is szívott levegőbe.

A természetes alapanyagú festékekkel talán több a gond, de kevésbé ártalmasak. Törekedjünk az egyszerűségre! A hozzáadott szín még több vegyi anyagot jelent. Később pedig a gyerekfirkákat is egyszerűbb eltávolítani a fehér felületről.

Pelenka

Még optimista becslés szerint is legalább hatezer pelenka fogy el, mire szobatiszta lesz az eldobható pelenkába csomagolt gyerek. A környezetterhelés mellett ez akár százezres kiadást jelent a családnak. Ma már itthon is sokféle mosható nadrágpelenkát találunk. Ez jóval olcsóbb, nem a szemétlerakóban végzi, és nem tartalmaz a bőrre káros anyagokat. A textilpelenkában nincs fehérítő, ragasztó, parfüm, festékanyag és egyéb gyanús dolog. Sőt, mivel nem olyan kényelmes, szobatisztaságra ösztönzi a gyereket. Az pedig hab a tortán, hogy ha a gyerek már nem használja, a textilpelenka kiváló takarító és portörlő rongy.

Kozmetikumok

Az anyát sokszor már a kórházban hatalmas baba-ajándékcsomagokkal halmozzák el az „önzetlen” gyártók, pedig egy babának alig van szüksége kozmetikumra. A fürdéshez például a legjobb a gyógyszertári kenőcs. Ha mégis vásárolnánk valamilyen kozmetikumot, például sampont, figyeljünk oda, hogy a lehető legkevesebb adalék- és illatanyagot tartalmazza, és ne legyen benne parabénszármazék. (A parabén olyan tartósítószer, amely nagy mennyiségben felhalmozódva mérgező lehet.) Amit lehet, hígítva használjunk.

Egy kisgyerekre persze nemcsak a vegyszerek jelentenek veszélyt, hanem szinte az egész lakás. Amikor mászni kezd, a szülők fejvesztve ürítik ki az alsó polcokat, elpakolják a virágokat, és rohannak a legközelebbi barkácsáruházba, hogy minden bababiztonsági kelléket beszerezzenek. Kapunk konnektorvédőt, vécéülőke-leszorítót, fiókzárat, szemetes tetejére rafinált lakatot, sarokvédőt és így tovább. Véleményünk szerint kár megfosztani a kisgyereket a fiókhúzogatás és kukanyitogatás örömétől, de erről természetesen mindenkinek magának kell dönteni. A konnektorokat persze mindenképpen dugjuk be, és a lépcsők elé is ajánlatos rácsot szerelni, amíg a gyerek nem tud önállóan, biztonságosan fel- és lemászni.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

Kép [cc] grahamking  mglasgow

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás