fbpx

| Markovics Vera

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Terméknagydíj kritikus kozmetikai összetevőknek

A Stella cég egyik kozmetikai termékcsaládja elnyerte a 2009. évi Magyar Termék Nagydíjat. Kozmetikai szakírónk villámtesztnek vetette alá a díjazott kozmetikumokat.

 

 

 

 

 

A Magyar Termék Nagydíjat – a díj honlapján található leírás szerint – azon termékeknek és szolgáltatásoknak ítélik oda, amelyek előállítói tevékenységük során elkötelezettek a minőség, a fogyasztóvédelem és a környezetvédelem ügye iránt.

A Magyar Termék Nagydíj címet önkéntesen benyújtott pályázat alapján lehet elnyerni. A pályázati rendszer tisztaságát és sérthetetlenségét objektív követelményrendszer, pártatlan és független szakértői testület garantálja.

Az odaítélt védjegy használatát a kiírók rendszeresen ellenőriztetik. A Stella most díjazott termékcsaládját elbíráló zsűriben is képviseltette magát kozmetikai szakértő, és a pályázatra benyújtott termékeket a bírálók be is vizsgáltatták.

 

Lássuk a medvét!

A termékcsalád, amelyről szó van, a Lady Stella Oliva Beauty. A díj odaítélésének rövid indoklása szerint: “Különleges vitamin komplex anyagai, az extraszűz olíva olaj biztosítja a tápláló összetevőket. Természetes növényi kivonatokkal és UV-szűrővel rendelkezik. Könnyen felszívódó állományú, jól kezelhető csomagolású és kedvező árfekvésű termék. Népszerűsége a kozmetikusok körében a leghíresebb márkákat is megelőzi.”

El kell ismerni, a Lady Stella Oliva Beauty termékcsalád tagjai valóban kézreálló, esztétikus csomagolású kozmetikumok. Ami a tartalmat illeti, kellemes illat, finom, nem tapadó konzisztencia.

Csak jót lehet mondani a meghatározó összetevő, az olívaolaj és az összetevőkben szereplő egyéb természetes növényi kivonatokról (tengeri alga, zsálya, napraforgó olaj, hamamelisz, homoktövis) is. A termékcsalád egyes tagjainak az ára is barátságosnak tekinthető. Például a 100 ml-es arckrém már 1200Ft-ért megvehető.

 

Mi szúrt szemet?

Helyreigazítás: Cikkünk megjelenése után a gyártó felhívta a figyelmünket arra, hogy az általunk hivatkozott Magyar Termék Nagydíj kiadványba tévesen került be, hogy a szakmának készült termékről van szó. Miután a kiadványban javították az elírást, vagyis egyértelműen kiderül, hogy közönségcikkről van szó, cikkünk ezen része érvényét vesztette. Ezért az erre vonatkozó részt töröltük a cikkből. Ezúttal is kérjük Olvasóink megértését.
  • Az arckrémben lévő UV-szűrőről a vásárlót nem világosítják fel: UV-A vagy UV-B szűrőről van-e szó?
    • Az alábbiakban felsorolt összetevőknek meggyőződésem szerint nem lenne szabad előfordulniuk korszerű, termék-nagydíjas kozmetikumokban, annak ellenére sem, hogy használatukat a hatályos rendelkezések nem tiltják. Számos szakirodalom (pl. Lehr-Reichelt: Cosmetic Ingredients- Beurteilunk kosmetischer Inhaltsstoffe 2003./ Henrich-Bauman: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése INCI-megnevezésük alapján 2003/ dr.Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon – Ökotárs füzetek. 2001) szerint ezek kritikus, nem ajánlott anyagok.

     

    Problematikus összetevők:

    Isopropylmiristate: A kozmetikai összetevőket minősítők közül többen komedogénnek tartják ezt az anyagot, vagyis elősegítheti a mitesszerek képződését.

    Triethanolamine: Ezt a szintetikus emulgeálószert a minősítő listákban nem ajánlják, a rákkeltőnek tartott nitrózamin-képződés veszélye miatt. 

    Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a gyártótól, amelyben a cikkel kapcsolatos kifogásait tette szóvá (lásd lenti csatolmány). A levélben szereplő négy kérdéses pont közül az első időközben módosításra került (lásd fenti keretes szöveg), valamint a harmadik is, ez utóbbi esetében valóban a TudatosVásárló.hu elírásáról volt szó. A többi pontnál megfogalmazotakkal kapcsolatban mind a szerkesztőségünk, mind pedig a gyártó fenntartja saját álláspontját.

    BHT (Buthylhydroxytoluol): Ez a szintetikus antioxidáns allergiát válthat ki. Állatkísérletek bizonyították, hogy megváltoztatja az immunrendszert, és rákkeltő lehet. Felvetődött vele kapcsolatban a magzatkárosítás gyanúja is.

    Methylcloroisothiasolinone: Erős allergénnek tartott konzerválószer. A halogénorganikus kötésű anyagok kozmetikai alkalmazásától környezetvédelmi szempontok miatt is eltanácsolnak például az ÖkoTest kozmetikai évkönyvében (2009. évkönyv, 225. o.).

    Methylisothiasolinone: Szintetikus konzerválóanyag, erősen allergén.

    Parfüm: Általában szintetikus illatanyag. A magukat természetes anyagokkal hirdető gyártóktól (forgalmazóktól) elvárható lenne, hogy következetesen a natúr (bio) vonalat képviseljék, vagyis természetes illóolajokkal illatosítsák termékeiket.

    A szemránckrém tubusán azt olvashatjuk, hogy ránctalanít. Kozmetikai termékről ilyen nem állítható, csupán annyi, hogy enyhíti a szem körüli ráncokat, vagy, hogy felfrissíti a bőrt.

    Elgondolkodtatónak találom, hogy mindez csak nekem szúrt szemet, a díjat odaítélő nagyrabecsült szakemberek és intézmények, köztük a fogyasztóvédelmi főinstancia avatott képviselői átsiklottak az említett szeplők fölött.

     

    A cikk a KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

     

    Kép [cc] MTND, Stella

    Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

    Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

    Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

    Ne feledd, a pénzed szavazat!

    Támogass minket!

    Képezd magad a webináriumainkon!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!

      Válassz hírleveleink közül:*

        Iratkozz fel híreinkre!

        Tippek, tesztek, programok

        Megszakítás