• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Sárgarépa

2009.11.09. /

Folyamatosan és olcsón kapható, közkedvelt zöldség, amit édeskés íze miatt nyersen is szívesen fogyasztunk. Termesztésével kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak.

A vadrépa eredeti formájában gyógynövényként volt ismert - a leveleiből készített főzetet hólyaggyulladás, vesekő; magjait hascsikarás, szélgörcsök ellen használták.

 

Sárgarépa-történelem

A mai Afganisztán területén talált leletek alapján termesztésének kezdete ötezer évvel ezelőttre tehető. Arab kereskedők révén jutott el Afrikába, a fáraókhoz is, valamint Ázsiába és Európába az akkoriban vékonyka gyökerű növény.

Az ókori idők répája fehér, világossárga, piros, zöld vagy feketés-sötétlila volt, de nem narancssárga. Ez a szín csak a XV. században jelent meg, amikor holland gazdák a holland uralkodóház színét a répán is szerették volna viszontlátni. A kívánt eredményt egy észak-afrikai változattal való kísérletezés hozta meg, a világ pedig azóta így ismeri a sárgarépát.

 

Élettani hatásai

Rosttartalmának előnyös hatásai mellett a sárgarépa tápértéke igen magas, valamint ismert karotin-forrás. Általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium) köszönheti. A vér lúgosságát fokozza, amely előnyös a májra nézve.

Hathatós bőr- és idegrendszeri problémák ellen is. Tisztítja a beleket, serkenti a hasnyálmirigy működését. Savtalanító hatása miatt ízületi gyulladásban szenvedőknek is javallott. Segít a szürkületi vakság ellen, valamint egyes rákos betegségek megelőzésében.

Napi 2-3 dl sárgarépa-lé kiválóan pótolja ásványianyag-szükségletünket.

 

Melyik jó?

A piacon vett répa legyen élénk narancsszínű, abban több karotin van. Levelestül árusított répa esetén figyeljünk az élénk zöld színű, fonnyadásmentes levelekre.

 

Receptek

Nyersen vitamin- és rosttartalmát élvezhetjük. De a hőkezelt (sütött, főzött) sárgarépából sokkal több karotint és antioxidáns anyagot tud szervezetünk felhasználni. A karotin felszívódásának érdekében a sárgarépát zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani, ugyanis az A-vitamin zsírban oldódik.

 

Sárgarépa saláta

  • 4 db sárgarépa, tisztítva, szeletelve
  • 2 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 100g sós, nedves sajt (pl. feta), kis darabokra vágva
  • 2 ek. hidegen sajtolt olaj (pl. olíva)
  • só, zöldfűszerek ízlés szerint

Ebben a sorrendben mindent egy nagy tálba teszünk. Megsózzuk, végül olajozzuk. Összekeverjük, majd pár órára hideg helyen állni hagyjuk.

 

Sárgarépatorta

  • 300g sárgarépa
  • 5 tojás
  • 150g méz
  • 100g teljes kiőrlésű liszt
  • 200g mogyoró/dió/mandula
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg

A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük. A mogyorót megőröljük. A tojássárgákat összekeverjük a mézzel, sárgarépával, liszttel, mogyoróval és fűszerekkel. Óvatosan keverjük bele a tojások felvert habját. Kb. 35-40 percig süssük előmelegített sütőben 200 fokon.

 

Termesztési tanácsok

A sárgarépa esetében a talaj alkalmassága a legfontosabb tényező. Laza, inkább homokos, mintsem túlságosan kötött és vízmegtartásra hajlamos földben járhatunk sikerrel.

A tápanyagellátásra mérsékelten igényes, de a humuszt meghálálja. Soha ne adjunk friss trágyát, mert az abban esetlegesen megtalálható férgek és nyüvek könnyen tönkretehetik az állományt.

Apró magvait már kora tavasszal, akár február végén is elvethetjük. Ezután némi türelemre van szükség, a csírázás ugyanis meglepően hosszú időt vehet igénybe.

Amikor elérte a 3-4 leveles állapotot, óvatos kézzel gyomláljuk és ritkítsuk meg a sort. Egy-egy répa között hagyjunk legalább 3-4 cm távolságot. Apró adagokkal rendszeresen öntözzük.

Az év során folyamatosan ritkítva a sort, egész nyáron friss, jóízű répához juthatunk.

Legnagyobb ellensége a répalégy, amelynek lárvája a gyökeret károsítja. Ellene vetésváltással, megfelelő sor- és tőtávolsággal, igen korai vetéssel védekezhetünk. Jó módszer a hagymafélékkel, erős illatú gyógynövényekkel, például levendulával, esetleg kaporral való közös vetés is.

Kedvező szomszédság: borsó és egyéb hüvelyesek, hónapos retek, saláta, paradicsom.

 

Kép [cc] thespeak

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében