fbpx

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Veszélyes vegyi anyag strandpapucsban, fürdőruhában: az online piactereken találták a legtöbbet

Fürdőruhák, strandmatracok, strandpapucsok, hűtőtáskák, kerti cuccok – a nyári, szezonális termékek 16%-a tartalmaz a megengedettnél több veszélyes vegyi anyagot, mutatta ki a Kemi svéd vegyianyag ügynökség. A probléma az online piactereken a legsúlyosabb, de még a nagyobb üzletláncoknál is kifogásolható volt számos termék.

A kutatás során a Kemi 82 cég 266 termékét vizsgálta meg, kifejezetten a nyári szezonra készített, olcsó termékekre koncentráltak. Azt találták, hogy

 • a puhaműanyag termékekben veszélyesen magas mértékben voltak jelen a ftalátok, a rövid láncú klórozott paraffinok, illetve néhány esetben az ólom és a kadmium is,
 • az elektronikai cikkek esetében gyakran használnak forrasztás céljából ólmot.

Komoly aggodalomra ad okot az, hogy a nyári szezonra szánt termékek túl magas mértékben tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat.

Korábban már írtunk arról, hogy nem biztonságos a termékek 2/3-a a legnagyobb online piactereken, ahogy arról is, hol ellenőrizhetjük, mik a legveszélyesebb termékek az Unióban és Magyarországon.

Noha általában a most bevizsgált termékekből egy-egy önmagában nem jelent komoly kockázatot, az egyes veszélyes anyagot tartalmazó termékek hatása összeadódik, és növeli a veszélyes vegyi anyagoknak való kitettségünket. A nyári szezon termékei ráadásul tipikusan olyanok, hogy sokat érintkeznek a testünkkel, ezek az említett veszélyes anyagok pedig bizonyítottan károsíthatják az idegrendszert, feltehetően rákot okoznak, és negatív hatással vannak a termékenységre – nyilatkozta az eredményről Frida Ramström, a vegyianyag-ügynökség munkatársa.

A svéd vegyianyag-ügynökség ellenőrei ezen kívül veszélyes vegyi anyagokat találtak (túl magas mértékben) néhány nagyobb üzletlánc online áruházkínálatában is. Az ellenőrök szerint az, hogy rövid szezonra készülnek ezek a termékek, magában rejti azt a kockázatot, hogy a gyártó/forgalmazó nem igazán tölt időt és költ pénzt arra, hogy alaposan leellenőrizze a cikkeket biztonsági szempontból. Pedig fontos lenne, hogy a cégek azokat az árucikkeiket is ellenőriztessék, amelyeket a rövid, nyári szezonra, olcsón dobnak a piacra. A vegyi anyagok szűrése nem csak a beszállítók felé tett elvárások kiírását jelenti, hanem azt is követni kellene, hogy ezeknek a követelményeknek az adott cégek eleget tesznek-e – mondja Frida Ramström.

Betiltott mérgek térhetnek vissza az újrahasznosított műanyag játékokban

A svéd vegyianyag-ügynökség ellenőrzése után a „problémás” cégek szinte mindegyike önként úgy döntött, hogy visszavonja „veszélyes” termékeit a piacról.

Tények az ellenőrzés során talált veszélyes vegyi anyagokról:

Ólom: mérgező anyag, károsíthatja az idegrendszert és negatív hatással lehet a tanulásra való képességünkre. Magzati korban, illetve gyerekkorban különösen veszélyes lehet.

Rövid láncú klórozott paraffinok: károsak a vízi élővilágra, nem bomlanak le a természetben, feltehetően rákot okoznak.

Ftalátok: egy átlagos háztartásban sok termékben megtalálhatóak a körömlakkoktól kezdve a műanyag tárgyakig. A ftalátokat elsősorban a műanyagok lágyítására használják, az EU-ban gyerekeknek szánt termékekben a veszélyesebb ftalátok használatát 2014-ben betiltották. A ftalátok jelenlétét magas vérnyomással, ADHD-val, meddőséggel, kóros elhízással, születési rendellenességekkel, pajzsmirigy-rendellenességgel, illetve cukorbetegség kialakulásával hozták összefüggésbe.

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

Mit tehet a fogyasztó?

A termékekben található veszélyes vegyi anyagok kockázatot jelenthetnek az előállítók számára, de a környezetünket is károsítják, amikor szemétként a természetben végzik. Ha egy termék tartalmaz veszélyes vegyi anyagot, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy rendkívül nehéz fenntartható módon újrahasznosítani. Ezért:

 1. kerüld a vásárlást a külföldi online piactereken! A termékeket gyakran EU-n kívüli szereplők árusítják, és így gyakran nem felelnek meg az EU által előírt biztonsági előírásoknak.
 2. Vásárolj jó minőségű termékeket, jól ismert márkáktól, stabilan működő vállalatoktól.
 3. Ne vásárolj játékokat vagy elektronikai cikkeket, ha nem látod rajtuk a CE-jelölést.
 4. Kerüld az erősen vegyszerszagú termékeket!
 5. Kérdezd meg az eladót, hogy az adott termék tartalmaz-e bármilyen, különösen veszélyes anyagot.
 6. Ha már megvetted a terméket, és azt gyanítod, hogy veszélyes anyagot tartalmaz, értesítsd a céget, ahol vásároltad a terméket.

800
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


558
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás