fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Amazon, AliExpress, eBay és Wish – nem biztonságos a termékek 2/3-a a legnagyobb online piactereken

Áramütést okozó USB-töltőt, rákkeltő, hormonrendszer-károsító gyerekjátékot, veszélyes fogfehérítőt is találtak az Amazon, AliExpress, eBay és Wish online piactér oldalain kapható többszáz terméket tesztelve fogyasztóvédők.

250 elektronikai, kozmetikai cikket, játékot, és más termékeket tesztelt az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (Bureau Européen des Unions de Consommateurs, BEUC) hat fogyasztóvédő csoportja.

Az árucikkek 2/3-a elhasalt a biztonsági teszteken – volt közöttük olyan füst- és szénmonoxid érzékelő, amelyik nem észlelte a füstöt vagy a szénmonoxidot, olyan játék, amelyikben a veszélyes kémiai anyag meghaladta a megengedett érték kétszázszorosát és olyan power bank is, amelyik elolvadt használat közben. Ezek a hibák bizonyos körülmények között akár a fogyasztó halálához vezethetnek.

A tesztek során a termékeket először vizuálisan vizsgálták, és néhol már így megállapítható volt az árucikk veszélyessége – például a meglazult alkatrészekkel rendelkező játékok vagy a túl hosszú megkötővel bíró gyerek kapucnis pulóverek esetében. Egyes termékeknél egyéb jelek utaltak a veszélyességre, például az erős műanyagszagot árasztó babák esetében, a legtöbb terméknél (pl. ékszerek, karácsonyi izzók, füstérzékelők) laboratóriumi teszteket is elvégeztek.

200-szoros adag hormonkárosító anyagból

USB és úti töltők, power bankok, amik túlmelegedhetnek vagy áramütést okozhatnak – a 3 kategóriából 12, azaz összesen 36 termékre kiterjedő teszt alapján 4-ből 3 termék nem felel meg a biztonsági teszteken – a vizsgált termékek sokszor ismeretlen márkákhoz tartoztak, vagy márkajelzés nélküliek voltak.

A megengedettnél nagyobb mértékű kémiai anyagot tartalmazó bébi- és gyerekjátékok – 29 termék ftalát-tartalmát vizsgálták. Ez a hormonrendszert megzavaró kemikália teszi puhává és rugalmassá az anyagokat, felhasználása az Európai Unióban tilos a 3 év alatti gyermekek számára készített játékokban, és a 9 év alattiak részére gyártott termékekben is csak korlátozottan jelenhet meg. A vizsgáltból 9 játék ftalát-tartalma haladta meg a megengedett értéket, néhány esetben több mint 200-szorosan is túllépve azt.

Gyerekruhák túl hosszú kötőkkel – 16-ból 14 ruhadarab nem felelt meg az uniós előírásoknak, vagy a fűző hossza, vagy amiatt, hogy azok nem megfelelő helyen voltak, ami fulladásos balesetekhez vezethet.

Működésképtelen füst- és szénmonoxid érzékelők – A vizsgált 7 termékből egy sem jelezte a halálos mennyiségű gáz jelenlétét; 4 emellett túlságosan halk is volt. A tesztelt 4 füstérzékelő egyike sem jelzett be fa, gyapjú, vagy műanyag égetéséből származó füstre.

Fogfehérítők – A hidrogén-peroxid tartalom 10-ből 7 termékben haladta meg a házi használatra engedélyezett mértéket (>0,1%) – a túllépés 14-70-szerese volt a hatóságilag elfogadottnak, két termék esetében a magas mennyiség a professzionális fogorvosi felhasználást (max. 6%) sem tenné lehetővé. A hidrogén-peroxid túlzott használata a fogíny irritációjához, illetve a fogak túlérzékenységéhez vezethet.

Az, hogy mindez most kiderült, nem jelenti azt, hogy az online piactereken gyökeres változás lenne várható. Két éve négy nagy online piactér, az Alibaba (az AliExpress nevében), az Amazon, az E-Bay és a Rakuten-France kötelezettségvállalást írt alá az online piacterükön értékesített veszélyes termékek gyorsabb eltávolítása érdekében: kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2 munkanapon belül reagálnak a tagállami hatóságoktól kapott, veszélyes termékekre vonatkozó értesítésekre, és 5 munkanapon belül intézkedéseket hoznak a vásárlóktól érkező bejelentések nyomán.

Sajnos a gyakorlat azonban az, hogy amikor ehhez hasonló módon fény derül egy-egy termék veszélyességére, a terméket egy időre leveszik az online piacok kínálatból, majd észrevétlenül visszakerül. Ez történt például akkor, amikor az Egyesült Királyság legnagyobb fogyasztóvédelmi szervezete, a Which? veszélyes gyereküléseket talált.  A szervezet először 2014-ben, majd 2017 és 2019-ben is megtalálta ugyanazokat a gyereküléseket az online webáruházak kínálatában. Ugyanez játszódott le számos gyerekjáték, például slime-ok és távirányítható játékautók esetében.

Nem ez az első eset, ami arra mutat rá, hogy az online vásárlás kevésbé biztonságos, mint az offline világ. Ennek az az egyszerű oka, hogy az online piacterek nem tudják megakadályozni a veszélyes termékek megjelenését a kínálatban. Az ismételten veszélyesnek jelentett termékek lekerülnek ugyan az online piacokról, de ez nem jelent a fogyasztók számára biztonságot, mivel nagyon hamar azonos, vagy új, de hasonlóan veszélyes termékek jelennek meg az online térben.

„Ideje lenne, hogy az uniós online piacterek felelősséget vállaljanak az általuk forgalmazott veszélyes termékekért, és hogy az illetékes hatóságok vizsgálat alá vonják az online kereskedést. Így az e-kereskedelem szereplői óvatosabbak volnának a jövőben, és a vásárlók veszélyes termékek iránti kitettsége csökkenne – nyilatkozta az ügyben Monique Goyesn, a 43 fogyasztóvédelmi szervezetet, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesületét is tömörítő BEUC igazgatója.

Becslések szerint a teljes globális online kiskereskedelem 40%-a ezeken az óriás piactereken keresztül zajlik 2020-ban.

A Tudatos Vásárlóknál néhány évek óta publikálunk teszteket, hogy kiderüljön, az autós gyerekülésektől az etetőszékeken át a fagyasztókig egy-egy termékkategóriában melyek a legbiztonságosabb, legtakarékosabb, és számos egyéb szempont szerint legjobban vagy épp legrosszabbul teljesítő termékek.


 

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-19) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás