fbpx
Wizz Air kibocsátás-kompenzáció zöldre festés

Siker: 20 légitársaságot, köztük a Wizzairt és a Ryanairt is hamis zöld állítások miatt vizsgálják

Számos, az EU-ban működő légitársaság megtévesztette a fogyasztókat tevékenységük fenntarthatóságával kapcsolatban – erre jutott az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok hálózata. Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok összesen 20 légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő zöldre festés gyakorlata miatt. A légiközlekedés az egyik legnagyobb globális CO₂-kibocsátó, a légitársaságok ellen pedig egyre több ítélet születik éghajlati hatásuk miatt Európában, amely a leggyorsabb melegedő kontinens.

„Fontos eredménye ez a Tudatos Vásárlók és 19 európai fogyasztóvédelmi szervezet együttműködésének. Közösen emeltük fel a szavunkat és hatóságok egyet értenek velünk: az egyik legszennyezőbb iparág képviselőinek fel kell hagyniuk a fogyasztók félrevezetésével, a klímavédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos jelenlegi marketing gyakorlatukkal” – emelte ki a hír kapcsán dr. Haraszti Anikó, az Egyesület ügyvezetője.

A légitársaságokat az elmúlt években egyre többször támadják zöldre festés miatt: a holland bíróság a napokban hozott ítéletet a KLM légitársaság ellen mondván, félrevezeti az ügyfeleket azzal kapcsolatban, mennyire fenntarthatóak a légitársaság járatai.

Szintén nemrég, április 24-én a Lufthansa ellen indított pert a Deutsche Umwelthilfe civil szervezet a Kölni Tartományi Bíróságon. Arcátlan zöldre festésnek tartják a Lufthansa CO2-semlegességi ígéreteit mondván, a légitársaság azzal hirdeti légi utazását, hogy az ügyfelek kompenzációs projektekhez való hozzájárulással ellensúlyozhatják a repülések során keletkező CO2-kibocsátást.

De beszédes eset volt az is, amikor maga a Wizz Air vezérigazgatója azt találta mondani, hogy a kibocsátás-kompenzáció szerinte „egy kicsit vicces”, olyan, mint ha elültenél 1-2 fát, és azt gondolnád, ezzel minden ki van pipálva.

2023. április 5-én a düsseldorfi regionális bíróság szintén a Deutsche Umwelthilfe javára döntött zöldre festés ügyében: a bíróság úgy ítélte meg, hogy egy multinacionális energia- és kőolajipari vállalatnak a fűtőolajat “CO2-kompenzáltként” reklámozó állítása megtévesztő volt.

A Tudatos Vásárlók 18 ország összesen 22 fogyasztóvédelmi szervezetével együtt  2023 nyarán fordult az Európai Bizottsághoz és a fogyasztóvédelmi hatóságok hálózatához (CPC),  akkor 17 európai légitársaság félrevezető, az éghajlattal kapcsolatos állításait kifogásoltuk.

Nyilvánvaló, hogy a félrevezető zöld állítások sértik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni uniós szabályokat. Itthon a Gazdasági Versenyhivatalt, valamint fogyasztóvédelmi hatóságként az illetékes kormányhivatalt szólítottuk föl, hogy vizsgálja meg a kérdést.

“Nagyszerű hír, hogy a hatóságok Európa-szerte elismerik, hogy a fogyasztókat becsapják a légitársaságok. Elfogadhatatlan, hogy a légitársaságok szabadon csábították a fogyasztókat arra, hogy kompenzálják a járatuk kibocsátását, néha magas áron. Soha nem lehetünk biztosak abban, hogy a járat magas kibocsátásának kompenzálására ültetett fák a szén-dioxidot visszavezetik a talajba – ha egyáltalán elültetik őket” – nyilatkozta az eset kapcsán Monique Goyens, az európai fogyasztóvédőket tömörítő BEUC főigazgatója.

Az Európai Bizottság és a helyi fogyasztóvédelmi hatóságok most összesen a következő 20 légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő zöldre festés gyakorlata miatt: Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, SWISS, TAP, Volotea, Vueling, Wizz Air.

Hol itt a megtévesztés?

Tényszerűen tévesek azok az állítások, amelyek szerint az extra kreditek kifizetésével “ellensúlyozható”, “semlegesíthető” vagy “kompenzálható” a repülés CO2-kibocsátása.

– A légitársaságok megtévesztik a fogyasztókat, amikor többet kérnek tőlük azért, hogy hozzájáruljanak a “fenntartható légi járművek üzemanyagainak” (SAF) fejlesztéséhez.

– Megtévesztő azt sugallni, hogy a légi közlekedés lehet “fenntartható”, “felelős” és “zöld”.

Az akcióban részt vevő BEUC-tagszervezetek a következők: Tudatos Vásárlók Egyesülete (Magyarország); Arbeiterkammer (Ausztria), Testachats/Testaankoop (Belgium); Асоциация Активни потребители (Bulgária); Forbrugerrådet Tænk (Dánia); CLCV és UFC-Que Choisir (Franciaország); Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet ry (Finnország); EKPIZO (Görögország);  Altroconsumo (Olaszország); Consumentenbond (Hollandia); Forbrukerrådet (Norvégia); Fundacja Konsumentów és Federacja Konsumentów (Lengyelország), DECO (Portugália), Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S. Szerbia). O.S.) (Szlovákia), Zveza potrošnikov Slovenije (Szlovénia), ASUFIN, CECU és OCU (Spanyolország), Sveriges Konsumenter (Svédország), Fédération romande des consommateurs (Svájc).


eu salsifiA  tartalom egy a BEUC által támogatott projekt keretében jelent meg, így olyan tevékenység része, amely az Európai Unió Fogyasztóvédelmi Programjának (2020-2025) működési támogatásában részesül.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás