fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A kibocsátás-kompenzáció “egy kicsit vicces”, de azért ajánlja az utazóknak a Wizz Air vezérigazgatója

Wizz Air kibocsátás-kompenzáció zöldre festés

Támogasd ősszel induló kampányunkat, hogy még több zöldre festésnek, még több esetnek tudjunk utána járni!

A napokban adtunk hírt arról, hogy környezetvédelmi csoportok beperelték az Air France KLM holland leányvállalatát a cég reklámkampánya miatt, mert szerintük félrevezeti az ügyfeleket azzal kapcsolatban, mennyire fenntarthatóak a légitársaság járatai. Ennek kapcsán idézzük fel azt az esetet, amikor a Wizz Air vezérigazgatója azt találta mondani, hogy a kibocsátás-kompenzáció szerinte „egy kicsit vicces”, olyan, mint ha elültenél 1-2 fát, és azt gondolnád, ezzel minden ki van pipálva.

Váradi József 2021 októberében a World Routes légiközlekedési konferencián nem nagyon válogatta meg a szavait, amikor a kibocsátás-kompenzáció értékéről szólt a vitában egyenesen zöldre festésnek nevezve azt. Váradi hasonló megjegyzéseket tett egy légiközlekedési iparhoz kapcsolódó eseményen New York-ban, néhány héttel azelőtt is – írta meg a euronews.com.

Amikor feltették neki a kérdést, hogy akkor mégis miért van még mindig kibocsátás-kompenzációs programja a Wizz Air-nek, ha a vezérigazgatónak ez a véleménye róla, Váradi a személyzet főnökéhez fordult, és megkérdezte: „tényleg van még ilyen programunk?”

Miután munkatársai megerősítették, hogy a program valóban létezik, Váradi azzal folytatta, hogy az ő kibocsátás-kompenzációs programjuk bizony „nem fogja megváltani a világot”, és beismerte, hogy az intézkedés nem elég erős – olvasható a euronews.com-on.

A Wizz Air egyébként részben gépparkjának frissítésével tesz lépéseket a klímahatása ellen: repülőgépeinek kora átlagosan kevesebb mint 5 év.

„Képzeljük csak el: egy vacak, régi repülőt vezetsz, állatira szennyezed a környezetet, aztán ültetsz két fát, és azt hiszed, ezzel minden oké?”

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Hogy néz ki a Wizz Air kibocsátás-kompenzációs programja?

A légitársaság weboldalán az utasok kiszámolhatják, mennyi a karbonkibocsátásuk az adott úton, majd fizethetnek, hogy kompenzálják azt. Az így befizetett pénzzel az utasok a „jóváhagyott karboncsökkentő projekteket” támogatják. A Wizz állítása szerint minden befizetett pénz közvetlenül a projektekre megy – az adminisztrációs és a működtetési költségek fedezése mellett persze.

Annak ellenére, hogy a Wizz Európa leggyorsabban növekvő fapados légi társasága, csak két kompenzációs projektje van: egy faültető program Ugandában és egy ecuadori projekt, amelynek lényege, hogy szeméttelepen keletkező gázokból generálnak áramot. Ennek a programnak a megvalósításában a Wizz partnere a klímafókuszú tech-cég, a CHOOSE. A CHOOOSE olyan platformot hozott létre, mely az egyének és a szervezetek számára is lehetővé teszi, hogy a legjobb karbonkibocsátás-csökkentő programokhoz csatlakozzanak könnyedén, világszerte.

A Wizz Air Európa, ha nem a világ legzöldebb légitársaságának vallja magát:

  • gépeinek kora átlagosan kevesebb mint 5 év, ami azt jelenti, hogy hatékonyabb energiafelhasználásúak, mint az öregebb gépek,
  • ezeken a gépeken több az ülőhely, és 25%-kal kevesebb üzemanyagot égetnek el, mint a régebbiek,
  • nem működtetnek 500 km-nél rövidebb távon repülő járatot.

Támogasd ősszel induló kampányunkat, hogy mások is megérthessék, mi a baj a zöldre festéssel!


LIFE ITM logoA cikket az Agrárminisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok