fbpx
SZJA-visszatérítés

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vásárolj okosan – mi legyen a beérkező SZJA-visszatérítéssel?

Az év első hónapjaiban az SZJA-visszatérítésből, a 13. nyugdíjból beérkező pénzek, valamint a 25 év alattiak szja-mentességből fakadó extra pénz jól jön az infáció ellen. De hogyan lehet szintet lépni, milyen terveik vannak a családoknak? És miként lehet segíteni másokon?

Idén februárban csak a gyermekes családoknál 600 milliárd forint érkezhet be a számlákra a tavalyi személyi jövedelem adó visszafizetéséből. Bár lehetnek családok, akik nem kapnak vissza pénzt, és háztartásonként eltérő az összeg, de sokaknál akár több 100 ezer forintos, de akár millió összeg futhat be. Sok család takarékoskodna a beérkező összegből, legalábbis erre jutott az OTP Bank és a Groupama felmérése.

Ahogy az a kétrészes cikksorozatunk első részéből kiderült, az SZJA visszatérítéssel az egyik oldalon nagyon sok pénz érkezik. A másik oldalon viszont ott vannak a magasabb, és várhatóan még emelkedő árak. Ebben a helyzetben érdemes lesz óvatosan, körültekintően költekezni.

Könnyű kísértésbe esni – erre készüljünk a visszakapott SZJA-val a zsebünkben

Az NRC Marketingkutató által készített kutatás szerint a jogosult családok fele 400 ezer, vagy azt meghaladó, 16 százalékuk egyenesen 800 ezer forint feletti támogatásra számít (a kutatásban összevontan kezelték a két szülőnek visszajáró összeget).

A felmérések szerint 306 milliárd forintot, azaz

a visszatérített összeg 51 százalékát a jogosultak  a pénzügyi tartalékok feltöltésére szeretné fordítani, a fennmaradó 294 milliárd forintot pedig elköltenék.

Utóbbi összegből – levonva a jótékonykodásra szánt összeget, lásd lejjebb – lehet szintet lépni például úgy, hogy az otthoni korszerűtlen gépek cseréjére fordítják az összeget.

Ahogy korábban bemutattuk, hogy sok háztartásban viszonylag öregek a gépek, és jelentős összeget lehet hosszú távon spórolni, ha a régit hatékonyabban működőre cseréljük. Az Applia Magyarország Egyesülés és a GfK Hungária közös felmérése szerint 2019-ben magyarországi háztartásokban a háztartási nagygépek, a hűtőgépek, a fagyasztók, a mosógépek és az elektromos tűzhelyek 43 százaléka 8 évnél idősebb, ráadásul ezek a készülékek felelősek az összes fogyasztás háromnegyedéért.

Egy 155-175 centis, kétajtós, fagyasztós hűtőgép fogyasztása például

 • ha 2001-ben gyártották, évente 564 kWh,
 • ha 2011-ben gyártották, 403 kWh,
 • míg a 2021-ben megvásárolhatóak esetében már csak 206 kWh.

Nagyon leegyszerűsítve,  egy 20 évvel ezelőtti gép majdnem háromszor annyit fogyaszt, mint egy idén gyártott hűtőgép.

Van azért jó hír is: a háztartásokban használt mosógépek kétharmada már energiatakarékos modell. Ennél is nagyobb arányban vannak jelen az energiatakarékos készülékek a mosogatógépek között: 4-ből 3 ilyennek számít – egyebek közt ez derül ki az LG Magyarország megrendelésére elvégzett országos, reprezentatív kutatás eredményeiből.

Így lehet spórolni a mosógéppel, mosogatógéppel

Az energiatakarékosabb nem feltétlenül drágább

Visszatérve a szintlépésre, az öregebb gépeket érdemes lecserélni egy újabb, energiatakarékosabb változatra. Persze az sem mindegy, mennyiért és milyen gépet választ valaki, ebben viszont komoly segítséget nyújt a Tudatos Vásárlók által közzétett tesztek. A független nemzetközi laboratóriumban elvégzett vizsgálatokból kiderül, melyik gép a legmegfelelőbb és melyik, mennyit fogyaszt.

A tesztek egy része fizetős, egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint, ami egy háztartási gép árának töredéke. A tesztekből pedig számtalanszor kiderült, hogy nem a legdrágább gépek a legjobbak, így a tesztek ára egyetlen vásárlás során bőségesen megtérül. Arról nem beszélve, hogy az úgynevezett szupertagság keretében valamennyi tesztet megnézhetik az előfizetők. A tesztek tárháza, ha nem is végtelen, de rengeteg eredmény született.

A hűtőgépek és fagyasztók tesztje itt,  a mosógépeké itt, a szárítógépeké itt, a beépíthető sütőké itta mikróké itt, a porszívóké pedig itt olvasható. Emellett készült teszt a matracokról, robotgépekről, grillsütőkről, tévékről is, ezek mind megtekinthetők a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztes oldalán.

Új energiacímkék

Az új gép kiválasztásánál nem szabad megijedni attól, ha esetleg az energiacímkén B vagy C vagy D jelölés szerepel. Évekkel ezelőtt ez egyet jelentett az energiafalással, ám 2021 tavaszától változott a helyzet, új címkeszábályok léptek életbe. Az új szabályozás bevezetésével a korábbi fogyasztási limiteket is módosította az Európai Unió.

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy egy korábban A+++-os hűtő az új rendszerben akár B-s vagy C kategóriába kerülhet. A magyarázat pedig az, hogy a gyártók a következő években jönnek majd ki újabb és újabb takarékosabb gépekkel, amelyek már jobb betűjelet kapnak. Vagyis az új szabályozás előre gondolkodik, így nem kell 3-5 évente módosítani a címkézési rendszert.

A kiszemelt gépeken érdemes alaposan megvizsgálni az energiacímkéken szereplő adatokat, például az áram- és vízfogyasztást és ezt is figyelembe venni a vásárláskor.

Amellett, hogy sok gyártó több évre szóló garanciát ad, fontos tudnia mindenkinek, hogy tavaly óta a korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak a jótállásra a vevők érdekében. A 100 ezer forint alatt gépeknél 1 év a kötelező garancia, a 100-250 ezres gépeknél már 2 év ugyanez, 250 ezer forint feletti ár esetében pedig kötelezően 3 év a minimális jótállási idő. (Az energiacímkézésről és a jótállási időre vonatkozó szabályokról korábbi cikkeinkben itt és itt írtunk részletesebben.)

Nem minden bolt tartja be az új garanciaszabályokat – sávos jótállás a gyakorlatban

Van, aki továbbadja

Akinek belefér, az segíthet másokon, vagyis jótékonykodhat az összegből. Pont az szja-visszatérítésre célozva Fernezelyi Márton informatikus és Váradi Luca szociológus egy remek ötlettel állt elő: elindították a “továbbadó” mozgalmat. Már a bemutatkozásuk is beszédes:

“2022 februárjában mindenki, aki gyermeket nevel, visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját. (Egy kétgyermekes, bruttó 400 ezer forintos fizetéssel rendelkező kétgyermeker ember közel 500 ezer forintot kap vissza).  Idén először te dönthetsz arról, hogy mire fordítod az adódat. Természetesen sokan vannak úgy, hogy ez a visszakapott pénz jól jön a családi kasszában, de reméljük, hogy vannak olyanok is, akik ennek egy részét (vagy az egészet) jótékonysági célra fogják költeni. Jól támogatni sem annyira egyszerű! Meg kell találni a megfelelő célt és a megfelelő szervezetet. Lehet ez a gyerekek iskoláját segítő alapítvány, a helyi közösséget támogató egyesület vagy az felekezetedhez tartozó karitatív szervezet. Fontos, hogy ezeknek a szervezeteknek a kis segítség is sokat jelent.”

Ha ismered a szervezet nevét, az Adjukössze.hu -n található civil szervezeti adatbázisban vagy a Civil szervezetek névjegyzékében megkeresheted és sok adatot megtudhatsz róla. A támogatás átutalásához szükséged lesz a szervezet bankszámlaszámára, ezt remélhetőleg a szervezet weboldalán fogod megtalálni. Ha még nem tudod, hogy kit támogatnál, nézz szét az Adjukössze.hu -n található civil szervezeti adatbázisban.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás