fbpx
Így lehet spórolni a mosógéppel, mosogatógéppel

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Így lehet spórolni a mosógéppel, mosogatógéppel

Országos kutatás vizsgálta a környezettudatos háztartásigép-használat és -vásárlás összefüggéseit. A friss felmérés szerint az új mosógépek vásárlásakor fontosnak tartjuk, hogy energiatakarékos modellt válasszunk, de nem biztos, hogy a használat során mindent meg is teszünk azért, hogy mosogatógépünk keveset fogyasszon. Pedig a hőfokkal, megfelelő programmal és tisztítószerrel sok pénzt takaríthatunk meg.

Szinte minden magyar háztartásban van mosógép, kétharmaduk ráadásul már energiatakarékos modell. Ennél is nagyobb arányban vannak jelen az energiatakarékos készülékek a mosogatógépek között: 4-ből 3 ilyennek számít – egyebek közt ez derül ki az LG Magyarország megrendelésére elvégzett országos, reprezentatív kutatás eredményeiből.

A mosáson tényleg spórolhatunk

A mosógépek fogyasztása fontos a vásárlóknak: 3/4-ünk figyel arra, hogy új mosógépünk kedvező energetikai besorolású legyen.

Az eredmények szerint hetente átlagosan 3,3 adag ruhát mosunk ki egy háztartásban. Nem meglepő, hogy a mosás gyakorisága elsősorban a háztartás nagyságán múlik – ezt tükrözi a kor szerinti bontás is. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a háztartás, annál több a mosás, a legfiatalabbak és a legidősebbek pedig jellemzően az átlagnál kevesebb alkalommal indítják be a mosógépüket.

A magyar háztartások a leggyakrabban a vegyes és az energiatakarékos (eco), a legritkábban a gyapjú/kézi mosás programokat használják, a mosási hőfok tekintetében pedig a 40 fok számít a legkedveltebb beállításnak. Az ennél magasabb hőfokra főként a 30-39 éves, gyereket nevelő felnőttek esküsznek.

Pedig alacsonyabb mosóhőfok megválasztásával akár 7-10%-os energiamegtakarítást is el tudnánk érni éves szinten.

Mi lenne az optimális hőfok, ami a lehető legenergiatakarékosabb? A 40 fok helyett 30 fokon való mosás közepesen szennyezett ruháknál ugyanolyan hatékony lehet. Az eredmények szerint viszont csak a legfiatalabbak, vagyis a 18-29 éves korosztály fogadja el, hogy 30 fokon is megfelelő eredményt nyújt a készülékük.

Az ecet a baktériumok 99,99%-át elpusztítja

Energiát spórolhatunk továbbá azzal is, ha rövid programot vagy alacsony centrifuga fokozatot választunk, illetve ha a foltosabb ruhákat beáztatjuk mosás előtt.

Fontos megismerünk, mit tudnak a mosógépünk programjai, hogy az optimális, a lehető legtakarékosabb hőfokot megtaláljuk. Ugyanezt megfordítva úgy is mondhatjuk:

hiába veszünk energiatakarékos gépet, ha nem használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket.

Ha pedig nem csak az energiafogyasztás, hanem a környezeti szempontok érdekelnek, azzal zöldíthetünk mosási szokásainkon, hogy alacsonyabb hőfokot választunk, hanem például azzal is, ha nem használunk öblítőt. Az öblítők ugyanis kockázatosak lehetnek mind egészségügyi, mind környezetvédelmi szempontból, ráadásul – elnevezésükkel ellentétben – a ruha öblítésében, vagyis a mosószermaradékok eltávolításában nem játszanak szerepet.

Ezért ne használj öblítőt

Akkor hogyan puhítsuk a ruháinkat? Remek erre például az ecet, ami ráadásul, mint legutóbbi tesztünkból kiderült – a baktériumokkal is elbánik. Az öblítő elhagyásával vagy helyette ecetet használva szintén sok pénzt takaríthatunk meg. Ha újonnan vásárolunk gépet, az ún. steam funkcióval a ruháink a gőz erejének köszönhetően lesznek puhák és lágy tapintásúak anélkül, hogy vegyszeres öblítőket vetnénk be.

Elődolgozunk a mosogatógépnek

A mosogatógépek – bár használatukkal rengeteg víz és idő takarítható meg – még mindig kevésbé elterjedtek Magyarországon, csupán a háztartások harmadában vannak jelen. Úgy tűnik ráadásul, hogy alapvetően inkább a gyártóknak és az előírásoknak köszönhetően vannak többségben az energiatakarékos mosogatógépek a hazai háztartásokban, hiszen csupán a vásárlók harmada számára fontos, hogy új mosogatógép beszerzésekor energiatakarékos modellt válasszon.

EcoLogic index mosási mosogatási szokások spórolás

A mosogatógéppel rendelkezők többsége – közel kétharmada – heti 1-4 alkalommal indítja be a készüléket, fél töltettel pedig soha vagy csak ritkán használjuk a gépet. 10-ből 9 mosogatógéppel felszerelt háztartásban több-kevesebb gyakorisággal kézzel is mosogatunk. A legtöbbször a mosogatógépbe nem tehető vagy be nem férő edényeket tisztítjuk meg ilyen módon, de sokszor akkor is a hagyományos módszert alkalmazzuk, ha kevés mosatlan jött össze, esetleg gyorsan szükség van az elmosandó eszközre.

Az érem másik oldala, hogy a háztartások harmadában azzal növeljük – nem ritkán feleslegesen – a vízfogyasztást és ezzel a rezsiköltséget, hogy a gépbe helyezés előtt elöblítjük az edényeket. Az LG sajtóközleménye arra nem tér ki, vajon miért fárasztjuk magunkat “fölöslegesen” a kézi előöblítéssel, hacsak nem azért, mert szükséges, ugyanis enélkül nem mosná le a gép az edényekre száradt ételmaradékot.LIFE ITM logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás